Läppcancer: orsaker, symtom och behandling

Läppcancer är cancer som utvecklas från läppens hudceller. Det kan uppstå på grund av olika faktorer, såsom rökning och solexponering. Vi berättar allt du behöver veta.
Läppcancer: orsaker, symtom och behandling
Leonardo Biolatto

Skriven och verifierad av läkaren Leonardo Biolatto.

Senaste uppdateringen: 26 juni, 2024

Läppcancer är en typ av malign neoplasm som utvecklas från hudcellerna på läppen. Det ingår i termen oral cancer, som är den typ av cancer som man kan få i och kring de olika delarna av munhålan. Läppcancer kan uppstå på grund av olika orsaker som vi ska berätta om nedan.

En av riskfaktorerna är logiskt nog tobak. Som med andra hudcancerformer kan solexponering också vara en utlösande faktor för processen.

Även om det går att behandla läppcancer, kan denna cancer avsevärt påverka utseendet och livskvaliteten. Det är därför tidig diagnos är viktig. I den här artikeln berättar vi allt du bör veta om sjukdomen och hur man känner igen tecknen.

Vad är läppcancer?

Cancer är en process där en mutation sker i cellernas DNA. Denna mutation gör att cellerna börjar föröka sig okontrollerat. Således invaderar de och skadar de omgivande vävnaderna.

Läppcancer ingår som vi har påpekat inom området oral cancer. Det vill säga de maligna tumörerna som utvecklas i och kring munhålan. Enligt National Institute of Dental and Craniofacial Research är incidensen 53 000 fall per år i USA. Det drabbar främst personer över 40 år.

Sjukdomen bildas i läppens hudceller. Specifikt i celler som kallas skivepitel. De är tunna och platta och kantar insidan av slemhinnan. De flesta fall påverkar underläppen.

Symtom på läppcancer

Läppcancer kan vara mycket aggressiv. Dessutom kräver det ofta operation som en del av behandlingen. Detta kan därför ofta påverka utseendet och självkänslan hos patienten. För en så liten operation som möjligt, är det viktigt att veta hur man känner igen de tidiga symtomen.

Till en början kan det yttra sig på olika sätt. Det kan vara ett slags sår på läppen som inte läker med tiden. Det kan också visa sig som en vit fläck, eller en slags klump eller massa.

Enligt specialister på amerikanska Mayo-kliniken upplever vissa människor stickningar, domningar eller smärta runt området. Detta resulterar vanligen i svårigheter att tugga eller till och med tala normalt. I vissa fall blöder lesionen. Om cancern sprider sig man få en svullnad i käken och halsont.

En kvinna som skyddar sina läppar.
Underskatta inte solskydd på läpparna, särskilt även i snöiga miljöer.

Läppcancer: Orsaker och riskfaktorer

Cancer uppstår från mutationer i DNA. Några specifika orsaker till läppcancer är inte kända. Men experter känner hur som helst till vissa särskilda faktorer som vanligen ökar risken för mutationer.

Till exempel är rökning en av de vanligaste. Rök från alla typer av cigaretter innehåller många ämnen som är skadliga för kroppen. Kontinuerlig exponering av läpparna är en avgörande faktor.

Eftersom det är en typ av cancer som uppstår i hudceller, finns det riskfaktorer kopplade till dermala neoplasmer. Ett exempel är solexponering, vilket är varför applicering av skydd på läpparna kan minska risken för sjukdomen.

Enligt Arturo Lopez Perez Foundation är humant papillomvirus en annan riskfaktor. Likaså kan frekventa infektioner i området på grund av dålig munhygien eller familjehistoria påverka risken.

Hur ställer man diagnos för läppcancer?

Diagnosticering av läppcancer kräver en serie tester för att bestämma den exakta typen av neoplasm, om den spritt ut sig och andra egenskaper. Först och främst är det viktigt att utföra en ordentlig fysisk undersökning. Dessutom behöver läkaren ta reda på om några åtföljande symtom har uppstått.

När en lesion uppstår i detta område och det finns misstanke om malignitet, är det idealiska att göra en biopsi. Detta är ett test som består av att man tar ett prov på en del av denna vävnad. Provet analyseras sedan under ett mikroskop för att kontrollera eventuella förändringar i cellerna.

Exfoliativ cytologi är också en effektiv metod. Det är mindre invasivt än biopsi. I detta fall tar läkaren ett prov från munhålan eller läppen genom att skrapa med en borste eller bomullstuss över området. Dessa celler analyseras sedan också.

Därtill behöver läkarna även ytterligare kompletterande tester för att fastställa omfattningen av läppcancern. De mest använda är magnetisk resonanstomografi, datortomografi och positronemissionstomografi.

Tillgänglig behandling

Det går att behandla läppcancer. Behandlingen varierar dock beroende på tumörens plats och omfattning. Kirurgi är ett av de mest använda alternativen, särskilt när det är lokaliserat och går att operera bort utan att lämna några större skador.

Problemet är att om cancern har rett ut sig mycket, behöver läkarna ta bort en stor del av läppen. Detta har en uppenbar estetisk påverkan, men kan också orsaka funktionella problem. Av denna anledning ger man ofta rekonstruktiv kirurgi till patienten för att reparera defekten.

Strålbehandling är ett annat alternativ. Specifikt, som man kan läsa i en studie publicerad i Medicina y Patología Oral, används brachyterapi. Detta innebär att man använder högre stråldoser under en kortare tid och med mer direkt fokus.

Cytostatika kan också vara användbart, särskilt om cancern har spridit sig till andra delar av kroppen. Det kombineras vanligtvis med strålbehandling. Idag finns det specifika läkemedel för vissa neoplasmer beroende på vilken typ av cancer som gäller. På så sätt kan cancerceller dödas utan att orsaka överdriven skada på friska celler. Immunterapi är ett annat liknande terapeutiskt alternativ. Detta bygger på att stimulera immunförsvaret att bekämpa cancern mer effektivt.

En kvinna i strålbehandling.
Strålbehandling och kemoterapi är vanligtvis reserverade för fall med en malign spridning av en tumör till andra delar av kroppen.

Kan man förebygga läppcancer?

Som vi nämnde tidigare är några exakta orsaker till läppcancer inte kända. Men många faktorer som ökar risken för läppcancer har identifierats. Prevention bygger därför på att undvika dessa.

En av de första grundläggande åtgärderna är att undvika cigaretter. Försök av samma anledning att minska solexponering, särskilt mitt på dagen. Om du ska sola eller kommer att vara mycket i solen är det viktigt att du applicerar solskyddsmedel på dina läppar. Inte bara på stranden, utan även när du till exempel åker skidor eller snowboard, eftersom solljus reflekteras starkt av snö.

Slutligen, var försiktig med solarier. Detta är metoder som använder ultraviolett strålning, vilket är förknippat med en ökad risk för hudskador.

Du kanske är intresserad av: Immunterapi för cancer: Allt du behöver veta

Kom ihåg att läppcancer kan vara mycket aggressiv

Läppcancer kan vara svår att upptäcka tidigt. Många människor känner inte till att man kan få denna typ av tillväxter förekommer i detta område, och av denna anledning är det sällan som man misstänker det.

Tidig diagnos är dock avgörande för snabb behandling. Om man kan uppnå detta, kanske behandlingen inte behöver vara alltför aggressiv, och kan tillåta att läppen bevaras. I andra fall kan man få till följd vissa mer mindre allvarliga estetiska och funktionella återverkningar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.