Läckert och kalorisnålt recept på tomatgelé
Har du någonsin smakat tomatgelé? Den har en härlig smak och är inte alltför söt, vilket gör att den kan kombineras med alla typer av maträtter. Den är mångsidig, läcker och viktigast av allt: en av de mest hälsofrämjande geléerna.
Den innehåller en oändlig mängd vitaminer, i synnerhet gruppen komplexa B-vitaminer. Den är mycket rik på karotener, vilket ger den dess attraktiva och karakteristiska röda ton. Men som om detta inte vore nog; tomatgelé innehåller knappt några kalorier, är en fantastisk källa till antioxidanter och har både antibakteriella, anticancerogena och hypoglykemiska egenskaper. Denna information har stötts av dietister och är bevis för att tomatgelé även är en fantastisk allierad när det kommer till att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.
Hälsofördelar med tomater
- Minskar kolesterol: Tack vare sitt viktigaste ämne: lykopen, är konsumtion av tomater ett fantastiskt sätt att eliminera toxiner och minska kolesterol. En hel del studier stöder att människor som regelbundet konsumerar tomater, antingen i sallader, juicer eller geléer, minskar risken att drabbas av en kardiovaskulär sjukdom med 50%. Lykopen “skyddar våra artärer”.
- Både kalori- och fettsnål: 95% av tomater utgörs av vatten. De förser oss med näring och ger oss mättnadskänsla utan att orsaka viktökning. De är också en outtömlig källa till vitamin A, B, och C och mineralämnen som kalcium, magnesium, kalium, natrium, fosfor, järn och mangan.
- Förbättrar synen och förebygger munbesvär: Att äta tomater hjälper till att förhindra uppkomsten av besvär i munnen, såsom sår, och de är också bra för vår syn.
- Allierad mot cancer: Studier från University of Harvard visar att genom att äta tomater regelbundet kan man förebygga cancer i matsmältningssystemet liksom bröstcancer.
Recept på tomatgelé
Ingredienser
- Ett kilo tomater
- 400 gram socker
- Juice från en citron
- En kanelstång
Gör så här
- Börja med att skålla tomaterna. För att göra detta, koka först upp en kastrull med vatten. Precis när vattnet börjat koka lägger du i tomaterna. Låt dem koka en kort stund; mindre än en minut. När tomaterna skållats häller du av vattnet och kyler med kallt vatten. Det kommer nu vara mycket lättare att skala dem. Tänk på att alltid ta bort fröna om möjligt.
- Ta ur fruktköttet och lägg det därefter i en sil eller skål. Strö över sockret, tillsätt citronsaften och låt blandningen stå under en timme. Detta gör det möjligt för tomaternas syror och smakämnen att mixas ihop.
- Nu är det dags att hälla blandningen i en gryta och börja tillaga gelén på svag värme. Kom ihåg att tillsätta kanelstången för att ge den en mycket läcker och speciell smak. Rör långsamt, hela tiden på låg värme, och lite i taget tar du bort juicen så gelén blir tunnare. Tillagningen kommer att ta minst en timme. Du kan smaka av blandningen då och då för att säkerställa att du gillar den, men viktigast av allt: glöm inte att röra om regelbundet. Om inte riskerar du att bränna botten av blandningen, vilket kommer att lämna efter sig en bitter smak på gelén.
- När blandningen fått en tunn och lätt konsistens tar du bort den från värmen. Låt den sedan svalna i minst en timme. Långsamt kommer du att börja märka att gelén tjocknar och får sitt läckra utseende.
Så förvarar du din tomatgelé
- Nu är du redo att hälla den i glasburkar för förvaring. Ett sätt att få den att stå sig längre är att vakuumtäta burkarna och ett alternativ för detta är till exempel att placera glasburkarna med tomatgelén i en kastrull med kokande vatten. När du hör ett poppande ljud har burkarna blivit hermetiskt tillslutna och kommer att stå sig mycket längre.
Ett tips är att kombinera denna tomatgelé med en bit brie på en skiva fullkornstoast. Denna kombination smakar verkligen utsökt.
Foton med tillstånd av “Cocina de Neus”.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Cruz Bojórquez, Reyna María, Javier González Gallego, and Pilar Sánchez Collado. “Propiedades funcionales y beneficios para la salud del licopeno.” Nutrición Hospitalaria 28.1 (2013): 6-15.
- Gelosi, Vanesa, et al. “Evaluación de la calidad de mermelada de tomate platense elaborada con distintos contenidos de fruta.” Investigación Joven; vol. 2, no. 1 (2015).
- Rauch, George H. Fabricación de mermelada. Acribia,, 1987.
- Omodamiro, O. D., & Amechi, U. (2013). The phytochemical content, antioxidant, antimicrobial and anti-inflammatory activities of Lycopersicon esculentum (Tomato). Asian Journal of Plant Science and Research, 3(5), 70-81.
- Çağlar, A., & Çağlar, M. Y. TOMATO JAM AND TOMATO MARMALADE