14 kuriosa om manliga och kvinnliga bröstvårtor

Det finns många intressanta fakta om de kvinnliga och manliga bröstvårtorna. En av dem är att nerverna i detta område är längre och djupare hos kvinnor än hos män. Ta reda på mer!
14 kuriosa om manliga och kvinnliga bröstvårtor
Leonardo Biolatto

Granskad och godkänd av läkaren Leonardo Biolatto.

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 21 juni, 2023

Manliga och kvinnliga bröstvårtor är ett område på kroppen som det egentligen inte pratas så mycket om. Trots detta finns det mycket att säga om dem, till att börja med att de är nästan lika speciella och individuella som ett fingeravtryck.

Vid en första eftertanke kan vi fråga oss vilken funktion som manliga bröstvårtor egentligen uppfyller – de kvinnliga fyller den evolutionära rollen att underlätta amning. Men faktum är att bröstvårtorna hos de båda könen inte skiljer sig så mycket åt.

Kvinnliga och manliga bröstvårtor varierar mycket i storlek, form och volym från en person till en annan.

Ett intressant faktum om manliga och kvinnliga bröstvårtor är att de bildas först, före könsorganen. Hos båda könen kan de bli hårda och stå ut, antingen genom erotiska stimuli eller genom kyla.

1. Det finns mellan 4 till 8 typer av kvinnliga och manliga bröstvårtor

Generellt sett kan kvinnliga och manliga bröstvårtor vara platta, utstående, inåtvända eller oklassificerade. De senare är de bröstvårtor som är delade eller multipla.

Dessutom kan en person ha en bröstvårta av en typ och den andra av en annan typ. Det finns minst 8 grundläggande konfigurationer.

2. Det är normalt att ha inåtvända bröstvårtor

De flesta bröstvårtor är utstående, det vill säga de sticker ut. Inåtvända bröstvårtor är det motsatta.

Det senare är dock fortfarande normalt, liksom att ena bröstvårtan är utstående och den andra inte, eller att de förändras över tid.

En bebismatning.
Den funktion som mest förknippas med bröstvårtor är amning. Men det finns många andra intressanta fakta om denna del av kroppen.

3. Bröstvårtor kan ändra storlek

En kvinnas bröstvårtor kan förändras under graviditeten. En studie från 2013 som genomfördes på en grupp gravida kvinnor fann att bröstvårtorna, liksom vårtgården, växte under graviditetens gång.

4. En bröstvårta omges av en vårtgård

Det är vanligt när man talar om manliga och kvinnliga bröstvårtor att hänvisa till området som omfattar både bröstvårtan och vårtgården. Areola är det mörkare färgade området som omger bröstvårtan. Bröstvårtan som sådan, å andra sidan, är det område i mitten av bröstet som är anslutet till bröstkörtlarna.

5. Både manliga och kvinnliga bröstvårtor kan ha hår

Det finns hårsäckar runt bröstvårtorna. Det betyder att både manliga och kvinnliga bröstvårtor kan ha hår.

Det är inget onormalt med detta, även om dessa hårstrån är lite mörkare och grövre än på resten av kroppen. Du kan ta bort dem om de misshagar dig eller orsakar obehag.

6. Det finns dubbla bröstvårtor

Ett annat intressant faktum om kvinnliga och manliga bröstvårtor är att man kan ha fler än en på varje bröst. Vissa människor har två i varje vårtgård, och hos kvinnor kan då båda producera mjölk till spädbarn.

7. Man kan också ha ännu fler bröstvårtor

Det kan låta konstigt, men 1 av 18 personer har ännu fler bröstvårtor.

Detta gäller både manliga och kvinnliga bröstvårtor. Det finns ett rapporterat fall av en man med 7 bröstvårtor. Det finns också ett fall där en kvinna hade en bröstvårta på foten och en annan kvinna som hade en bröstvårta på låret. Den senare producerade trots sitt läge mjölk efter förlossning.

8. Det finns människor utan bröstvårtor

Precis som det finns människor som har mer än en bröstvårta i varje vårtgård, och till och med många fler på olika delar av kroppen, finns det också de som inte har några bröstvårtor alls. Detta är ett mycket sällsynt tillstånd som kallas atelia och kan endast behandlas med bröstkorrigeringskirurgi.

Du kanske också vill läsa: Är det bra eller dåligt att ha på sig bh?

9. Det är normalt att ha klumpar runt bröstvårtorna

Det är normalt att det finns klumpar runt bröstvårtorna. Dessa kallas Montgomerys körtlar. Dessa körtlar tjänar till att smörja bröstvårtan och vårtgården och ge en bekväm känsla till området. Därför bör dessa klumpar inte vara en anledning till oro.

10. Manliga bröstvårtor kan också producera mjölk

Även om det är en mycket sällsynt händelse, finns det också fall manliga bröstvårtor som producerar mjölk. Detta tillstånd kallas galaktorré och endast ett fåtal fall har rapporterats genom historien. Det finns dock inte tillräckligt med studier, så det är inte känt hur vanligt det är.

11. Både manliga och kvinnliga bröstvårtor är involverade i sexuell stimulering

Kvinnliga och manliga bröstvårtor är känsliga för sexuell stimulering och ökar upphetsningen. Detta visas i en studie där 82 % av kvinnorna och 52 % av männen bekräftade detta.

Stimuli kan också vara irriterande eller obehagligt för vissa människor, så det kan inte tas för givet att det alltid är behagligt. Det bästa är att fråga!

12. Smärta i bröstvårtorna är normalt för vissa kvinnor

Att ha ont i bröstvårtorna är ett mycket vanligt symptom hos kvinnor. Det är ofta en del av premenstruellt syndrom eller andra hormonella förändringar.

Det kan också vara resultatet av att bära en dåligt sittande behå, en irritation eller en allergi. Under amning är det inte ovanligt att kvinnor upplever smärta i detta område. Om besvären sitter i länge eller är mycket allvarliga, tala med din läkare.

Du kanske också vill läsa: Kan bh-användning leda till bröstcancer?

13. Var uppmärksam på sekret

Eventuell utsöndring från bröstvårtorna bör du prata med sjukvården om. Detta är ofta en indikator på hälsoproblem. Om utsöndringen åtföljs av blod bör du göra detta omgående.

En smärta i bröstet.
Bröstvårtorna gör ibland ont, vilket kan vara normalt. Men om det finns andra sekret än mjölk vid amning så är konsultation på sin plats.

14. Ibland är det på modet att bröstvårtorna ska synas

Under flera århundraden, mellan 1400- och 1700-talen för att vara mer exakt, var det på modet att bröstvårtorna skulle synas offentligt. Damklänningar designades för att exponera dem. Trenden sattes av Agnes Sorel, älskarinna till kung Karl VII, och adopterades av kvinnor i alla samhällsklasser.

Manliga och kvinnliga bröstvårtor: en mycket viktig liten kroppsdel

Manliga och kvinnliga bröstvårtor är en mycket liten del av kroppen, men som vi har sett är de involverade i många viktiga funktioner, såsom amning och sexuell upphetsning.

Liksom alla andra delar av kroppen, så om du upplever något ovanligt i denna lilla kroppsdel, såsom mycket plötsliga förändringar eller känner något obehag som inte är vanligt, är det bästa du kan göra att diskutera detta med en läkare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bezanilla F, Armstrong CM. Kinetic properties and inactivation of the gating currents of sodium channels in squid axon. Philos Trans R Soc Lond B Biol Sci. 1975 Jun 10;270(908):449-58. doi: 10.1098/rstb.1975.0022. PMID: 238241.
  • Conde, D. M, Kashimoto, E., Torresan, R. Z, & Alvarenga, M. (2006). Pseudomamma on the foot: An unusual presentation of supernumerary breast tissue. Dermatology Online Journal, 12(4). http://dx.doi.org/10.5070/D339n411b8 Retrieved from https://escholarship.org/uc/item/39n411b8.
  • Levin R, Meston C. Nipple/Breast stimulation and sexual arousal in young men and women. J Sex Med. 2006 May;3(3):450-4. doi: 10.1111/j.1743-6109.2006.00230.x. PMID: 16681470.
  • Alviar-Rueda, J. D. (2018). Patología mamaria benigna: diagnóstico y tratamiento. Médicas UIS, 31(3), 61-71.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.