Smärta på höger sida av bröstet: vad kan det bero på?

Bröstsmärtor kan uppstå på grund av många olika orsaker. I den här artikeln tar vi upp de vanligaste orsakerna till smärta på höger sida av bröstet.
Smärta på höger sida av bröstet: vad kan det bero på?
Maryel Alvarado Nieto

Skriven och verifierad av läkare Maryel Alvarado Nieto.

Senaste uppdateringen: 26 december, 2022

Bröstsmärtor är ett vanligt symptom som vanligtvis oroar den som drabbas av det. Även om det kan orsakas av många olika tillstånd, är det viktigt att ta hänsyn till dess egenskaper såväl som dess placering. Med denna information är det möjligt att skapa en initial diagnostisk misstanke. I dagens artikel ska vi berätta om några av orsakerna till smärta på höger sida av bröstet.

Svårighetsgraden av dessa tillstånd varierar lika mycket som deras ursprung. Därför är snabb medicinsk utvärdering av stor betydelse i dessa fall, eftersom man inte bör ta lätt på symtomet.

Det är viktigt att läkare frågar om andra kliniska manifestationer som åtföljer smärtan. Likaså är det nödvändigt att lugna patienten så att denna kommer ihåg alla dessa, och på så sätt underlätta förståelsen av patientens tillstånd.

Bröstkorgen och smärta på höger sida av bröstet

I allmänhet är de vanligaste orsakerna till smärta på höger sida av bröstet relaterade till strukturerna som utgör bröstkorgen. Även om dessa vanligtvis inte är orsaken till allvaret, bör de alltid undersökas noggrant.

Det är nödvändigt att utesluta ett allvarligare ursprung. En historia av skador, plötsliga rörelser, hosta eller intensiv fysisk träning är vanligtvis inblandade i orsaken till smärta på höger sida av bröstet.

Interkostal neurit

Interkostal neurit är irritation av nervfibrerna vid revbenen. Detta är en klinisk bild med flera orsaker, exempelvis trauma (skada) eller komprimering av nerven någonstans längs dess väg.

Bröstsmärta vid interkostal neurit förvärras med djup andning, plötsliga rörelser och hosta. När det är nerven på höger sida som är drabbad, omfattar smärtan det området av bröstkorgen.

Det är viktigt att notera att smärtan vanligtvis inte sträcker sig utanför det interkostala utrymmet som motsvarar nervens känslighet. Dessutom, vid fysisk undersökning, är det karakteristiskt att det gör ont när läkaren känner på vissa punkter i detta område.

Akupressur är ofta tillräckligt för att ställa diagnosen.

smärta i höger sida av bröstet
Bröstkorgen är mer mottaglig för smärta och inflammation hos personer som är överviktiga eller har fetma.

Kostokondrit: När smärtan sitter i leder på höger sida av bröstet

Ett annat tillstånd som utlöser smärta är kostokondrit. Detta involverar en eller flera leder mellan revbenen och brosket som fäster dem vid bröstbenet.

Smärtan kommer vanligtvis gradvis och är vanligtvis lokaliserad vid brosket som förbinder revben och bröstben, men kan involvera andra områden. Dessutom strålar smärtan också ofta ut till axeln och lemmen på samma sida.

Morbus Tietze är ett annat namn på detta tillstånd.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: 5 kurer baserade på eukalyptus mot andningsproblem

Revbensfraktur och andra orsaker till skelettsmärta

En orsak till smärta på höger sida av bröstet, som särskilt drabbar äldre personer, är revbensfraktur. I dessa fall är det vanligtvis ett sekundärt symptom på osteopeni, men det kan också vara en manifestation av benmetastaser.

Hos ungdomar bör dock nyligen inträffade brösttrauma misstänkas. Det är viktigt att bedöma personens andningsfunktion i detalj, eftersom denna kan äventyras.

Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa detta också: Använd lagerblad för att förbättra andningshälsan

Andra tillstånd i bröstkorgen

Det finns andra tillstånd i bröstkorgen som kan utlösa smärta. Muskelkontrakturer är ett av dem och orsakas vanligtvis av intensiv träning, plötsliga rörelser eller trauma.

Samtidigt kan också vissa infektionssjukdomar, såsom herpes zoster, orsaka ett dermatom i bröstkorgen och ge smärta på höger sida av bröstet.

Andningsorganens processer som orsakar smärta på höger sida av bröstet

I det här avsnittet ska vi ta upp några tillstånd i lungsäcken som kan utlösa smärta på höger sida av bröstet. Pleura, eller hinnsäcken, är en struktur som består av två lager: den den inre, viscerala hinnan och den yttre, parietala hinnan. Det är den som har den innervation som ligger bakom överföringen av smärta.

Högersidig lunginflammation

Infektion av lungvävnaden skapar lunginflammation, vilket är ett allvarligt tillstånd som kräver omedelbar medicinsk utvärdering. Symtom inkluderar följande:

 • Hosta
 • Feber
 • Allmän sjukdomskänsla
 • Andnöd

Om den infektiösa processen är lokaliserad i höger lunga kan smärta uppträda på den sidan av bröstet. En grundlig fysisk undersökning och kompletterande tester är nödvändiga för att etablera en effektiv och snabb behandling.

Pneumothorax: lungkollaps i höger lunga

Pneumothorax är närvaron av luft mellan lagren av lungsäcken. En skada kan orsaka tillståndet, och andra möjliga orsaker är vissa medicinska procedurer och även spontan bristning av ett ömtåligt område i lungsäcken.

Pneumothorax är förknippat med plötslig smärta på den drabbade sidan och andnöd. Behandlingen beror på hur allvarlig den kliniska bilden är.

smärta i höger sida av bröstkorgen röntgen
Röntgen är en vanlig komplementär metoder för diagnos av bröstsmärtor.

Tumörprocesser som orsaker till smärta på höger sida av bröstet

Tumörer i höger lunga är en annan orsak till smärta på denna sida av bröstet. Men när dessa är lokaliserade i lungvävnaden är de vanligtvis asymtomatiska i de inledande stadierna eftersom de inte involverar parietala pleuran.

I dessa fall är det viktigt att läkaren frågar patienten om viktminskning, tobaksanvändning och kronisk exponering för asbest och biomassarök. Förutom smärta är hosta och andnöd vanligt.

Andra orsaker till pleuritisk smärta

Inflammation i lungsäcken, även kallad pleurit, är en annan möjlig källa till smärta på höger sida av bröstet. Det förstärks vanligtvis av hosta och djup andning.

Likaså kan en enterovirusinfektion, såsom coxsackievirus grupp B, utlösa epidemisk pleurodyni, som exempelvis Bornholms syndrom.

Smärta på höger sida av bröstet av kardiovaskulärt ursprung

Även om denna smärta vanligtvis inte är relaterad till ischemiska processer i hjärtat, såsom hjärtinfarkt, kan detta inte uteslutas trots smärtans placering. Det är också möjligt att det kan orsakas av vaskulära strukturer i andra organ med lika stor betydelse.

Det faktum att smärtan sitter på “fel sida” av kroppen för en hjärtinfarkt borde alltså inte vara tillräckligt för att anta att det är ett ofarligt tillstånd. Kardiovaskulära orsaker till denna smärta inkluderar följande:

 • Perikardit
 • Lunginfarkt
 • Kranskärlssjukdom
 • Pulmonell tromboembolism
 • Dissekerande aortaaneurysm

Andra orsaker

Det finns även andra orsaker som inte är relaterade till luftvägs-, kardiovaskulära eller bröstväggsförhållanden som också kan orsaka smärta i denna region. Dessa inkluderar vissa sjukdomar i matsmältningskanalen, särskilt matstrupssjukdomar, och även lever- och gallblåsan.

Det är också möjligt att smärta på höger sida av bröstet kan ha ett psykogent ursprung. Ångest och psykosomatiska orsaker bör också beaktas.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Jinich, H.; Lifshitz, A.; García, J.; Ramiro, M.; Síntomas y Signos Cardinales de las Enfermedades; Sexta Edición; Editorial El Manual Moderno S.A. de C.V.; 2013.
 • Domarus, A.; Farreras, P.; Rozman, C.; Cardelach, F.; Nicolás, J; Cervera, R.; Farreras Rozman. Medicina Interna; 19na Edición; Elsevier; 2020.
 • Crespo, D.; Pérez, F.; Zambrano, M.; Dolor Torácico; Revista Pediatría de Atención Primaria; 12 (45): 95 – 107; 2010.
 • Fajardo, M.; Pérez, R.; Samper, J.; Pérez, F. López, I.; Dolor Torácico Agudo; Revista de la Sociedad Española de Medicina General; 58: 607 – 622; 2003.
 • Carriquiry, G.; Trostchansky, J.; Manejo Actualizado de las Fracturas Costales;
 • Huang, W.; Shen, G.; Tseng, C.; Persistent Right-Sided Chest Pain; Electronic Clinical Challenges and Images in GI; 139 (Issue 4): E8 – E9; 2010.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.