Korrekt manlig intimhygien för att undvika infektioner
Korrekt manlig intimhygien hjälper dig att hålla dig frisk och känna dig bekväm. Olika delar av kroppen kräver specifika hygienrutiner, även könsorganen. Dessa kroppsdelar är bland de mest sårbara och känsliga på grund av att de är berörs av både sexuella aktiviteter och utvisning av urin.
Underlivet tenderar att ackumulera fukt på grund dess funktion och nära kontakt med kläder. Det är dock många som inte utövar ordentlig hygien av detta område.
Orsakerna kan vara okunskap, slarv eller att man inte är medveten om de problem som kan uppstå om man inte har rätt vanor. Av denna anledning måste var och en av de veck som kan gömma smuts undersökas noggrant vid rengöring.
Fortsätt läsa för att lära dig några tips om hur du tar hand om dina könsorgan.
Vikten av korrekt manlig intimhygien
Manlig intimhygien spelar en viktig roll för könsorganen och resten av kroppen. Svett, urin och sperma utsöndras ofta i detta område, och resterna fäster ofta vid de olika delarna av penis.
Som ett resultat kan dålig lukt, klåda, sveda och andra obehagliga symptom uppstå. Det finns också en hög risk för infektioner på grund av närvaron av bakterier och andra patogena mikroorganismer.
Dessutom är substansen smegma ofta närvarande runt penisens huvud. Det fungerar som ett glidmedel under samlag, men du måste ta bort det under din dagliga dusch för att undvika att den blir en grogrund för patogener.
I denna substans hittar vi ackumulerade döda celler, spår av fett och andra ämnen som orsakar dålig lukt, vita fläckar på basen av ollonet och infektioner som orsakar svullnad.
Vi rekommenderar att du också läser den här artikeln: 5 tips för att rengöra badrumsgardiner och hålla dem mögelfria
Tips för att ta hand om det manliga intimområdet
Som nämnts ovan är könsorganen sårbara och kan bli drabbade av infektioner på grund av svett, ansamling av ämnen i hudveck och eventuell svamptillväxt i fuktiga områden. Du kan förhindra alla dessa problem genom korrekt intimhygien.
Saker att tänka på för korrekt manlig intimhygien
- Tvätta området dagligen med mild tvål och vatten för att avlägsna smuts och avlagringar från underlivet. Förutom att tvätta förhuden, skaftet och testiklarna bör du dra tillbaka penisens hud och rengöra hela ollonet. Tvättsvampar och tvättlappar är inte nödvändiga under denna process och kan vara bra att undvika eftersom de kan skada den känsliga huden. Utöver detta bör du tvätta området vid ljumskarna för att bli av med ackumulerad svett.
- Torka området noggrant med en ren handduk för att undvika att lämna fuktiga områden som underlättar ansamling av svampar och bakterier. I den mån det är möjligt, använd en annan handduk än den du använder för att torka resten av kroppen. På så vis har du en torr handduk när du torkar ditt könsorgan.
- Det är viktigt att tvätta sig med tvål och vatten efter samlag, eftersom det är det bästa sättet att omedelbart eliminera sperma och bakterier du kan överföra när du utbyter kroppsvätskor med din partner.
- Rengör och torka området med toalettpapper efter urinering för att undvika fukt eller andra ämnen som främjar spridning av bakterier eller irriterar huden.
- Att dagligen byta till rena underkläder är lika nödvändigt som de andra åtgärderna för korrekt manlig intimhygien. Undvik också kontakt med kläder som har en tendens att samla på sig smuts eller svett. Använd bekväma kläder av bomullstyg för att undvika överdriven svettning.
- Undvik att använda onödiga produkter. Vatten och neutral tvål räcker för att rengöra hela det intima området. Produkter som sprayer och parfymer har inget att göra i närheten av dina könsorgan, eftersom deras komponenter kan orsaka rodnad och irritation.
Problem i samband med dålig manlig intimhygien
Det är inte ovanligt att bli drabbad av en sjukdom om du inte tar hand om din intimhygien. Följande är de huvudsakliga problemen relaterade till försummelse av detta område.
Klåda och dålig lukt
Dessa symptom är en tydlig indikation på bristfällig hygien. Med detta problem känner du obehag under en stor del av dagen och det kan även påverka samlivet och intima stunder med din partner.
Rodnad och inflammation
Dessa symptom indikerar att det finns för mycket smuts och att vissa mikroorganismer – som bakterier – har fått fäste i de fuktiga hudvecken. Det kan också vara en bieffekt som kommer av en skada eller användning av produkter som innehåller irriterande kemikalier.
Infektion i ollonet, eller balanit
Denna sjukdom påverkar penisens ollon. Det uppstår om smuts och andra ämnen ackumuleras och infektionsframkallande bakterier börjar växa. Vanliga symptom är irritation, klåda, sveda, illaluktande flytningar och utslag på ollonet.
Infektion i förhuden, eller postit
Detta tillstånd irriterar penisens förhud.
Det orsakas av dåliga hygienvanor som gör att patogena mikroorganismer börjar växa i huden. Symptomen är en stark irritation som kan orsaka smärta vid urinering.
Balanopostit
Detta beror på inflammation i ollonet och förhuden samtidigt. Denna sjukdom är en kombination av symptomen på balanit och postit, vilket kan göra det omöjligt att dra tillbaka förhuden.
Vi rekommenderar också att du läser den här artikeln: 8 rekommendationer för att förebygga urinvägsinfektion
Korrekt manlig intimhygien, en vana för livet
Det är viktigt att utöva korrekt hygien i underlivet för att hålla dig vid god hälsa och skydda din partner från infektioner under intim samvaro. På grund av detta bör du utföra en daglig tvättrutin, och du bör göra det med engagemang och medvetenhet.
Kom ihåg att alltid hantera det intima området med omsorg, så undvik att gnugga hårt för att förhindra att skada dig själv. Slutligen, kontakta en läkare om du lägger märke till några symptom som kan tyda på sår eller möjliga infektioner.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Bonet R. Garrote A. Higiene íntima masculina y femenina [Internet]. (S.L): Dermofarmacia; 2010 [citado 16 de marzo de 2021]
- Chung JM, Park CS, Lee SD. Microbiology of smegma: Prospective comparative control study. Investig Clin Urol. 2019;60(2):127-132. doi:10.4111/icu.2019.60.2.127
- Araiza J. Montes de Oca G. Ponce Olivera R. Bonifaz A. Balanitis y balanopostitis candidósica.
Comunicación de 20 casos [Internet]. México: Dermatología Rev Mex; 2011 [citado 16 de marzo de 2021]