Skönhetshetsen har nu nått våra könsorgan

Önskan att ha ett perfekt könsorgan blir allt vanligare och sammanfaller med ett ökande antal nakenbilder i medier.
Skönhetshetsen har nu nått våra könsorgan

Skriven av Ángela Aragón

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Skönhetshetsen blir allt större. Nu oroar sig vissa till och med för utseendet på kroppsdelar som vi inte alls tänkte på för några år sedan. Många undrar faktiskt om inte skönhetshetsen gått lite väl långt; har det blivit en besatthet som gör avsevärt mer skada än nytta?

Att sträva efter att må bra bör inte vara ett sökande efter estetisk perfektion. Att må bra är billigt och gör oss lyckliga, men perfektion är omöjligt och leder bara till frustration. Inget kommer någonsin vara perfekt och vi kommer alltid hitta defekter att dölja eller modifiera. Och inte bara det, modet är i ständig förändring så vi måste konstant oroa oss över att hamna bakom.

Denna besatthet är faktiskt roten till vissa mentala åkommor, från anorexi och bulimi till besatthet av plastikkirurgi. Missnöjdhet med ens självbild kan faktiskt leda till att hälsan hamnar i riskzonen.

Ett exempel på skönhetshetsen är det växande antalet människor som genomgår plastikkirurgi för sina könsorgan. Det handlar inte längre om bara hårborttagning: nu går folk under kniven för att forma sina könsorgan.

Intimkirurgi: jakten på den perfekta vulvan

Skönhetshetsen når våra kön

Det populäraste ingreppet är att minska storleken på labia minora (inre blygdläppar). Kvinnor som vänder sig till det anser att de är för stora eller små. Hur som helst är de inte nöjda med dem och vill göra något åt det.

Vissa kvinnor hävdar dock att de gör det av bekvämlighetens skull. Storleken på könsorganet kan till exempel hindra dem från att sporta bekvämt eller ha njutbara sexuella relationer.

Fördelarna med operationen varierar dock kraftigt.

  • Det är sant att det kan vara ett problem i sängen eller på tennisbanan, men endast i en liten minoritet av fallen.
  • Ett överflöd av hud eller tjocklek kan hindra penetrering eller sporter såsom löpning.

Estetik spelar dock en avgörande roll i de flesta fall. På grund av de växande mängderna nakenbilder har den “perfekta vaginan” blivit standard. Som med andra delar av kroppen har skönhetshetsen ifråga lett folk till operationsbordet.

Den perfekta vulvan – en fri önskan?

Älska din kropp

Som sagt är det slående att den växande oron över problemet kommer vid en punkt när nakenhet är mer närvarande än någonsin tidigare. Oavsett om det är i konventionella eller pornografiska genrer är människokroppen närvarande som aldrig förr.

Om vi blickar tillbaka är det lätt att se att media spelat en väldigt avgörande roll för våra attityder mot våra kroppar. Generellt har media fungerat som en spegel och trendsättare på samma gång. Vi vill se oss själva representerade, och om det inte händer förändrar vi oss själva till att likna de som är representerade.

Om vi ser en rad identiska könsorgan med samma karaktärsdrag kommer vi därför börja jämföra oss själva och börja tro att skillnaderna är imperfektioner. Sedan börjar denna falska imperfektion påverka oss.

Därifrån kan vi reagera på två sätt: hitta sätt att förändra våra kroppar eller acceptera skillnaden. Skönhetshetsen har dessvärre gjort det första alternativet till det föredragna för en stor del av befolkningen – större än många tror.

Könsdelar har aldrig varit så estetiskt viktiga som nu. Det är sant att penisstorlek har varit en konstant fråga, men för kvinnor har det sett annorlunda ut. Man kan fråga sig varför det händer och om det finns en medfödd besatthet hos oss, eller om det tvärtom är en önskan att se ut som det media visar upp.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Casale, C., Casale, D., Tébar, A., Sánchez, J. J., González, B., & Herrera, A. (2014). Reducción funcional y estética de los labios menores: Labioplastia con técnica de resección con colgajos especulares en «S». Clinica e Investigacion En Ginecologia y Obstetricia. https://doi.org/10.1016/j.gine.2012.12.012
  • Oranges, C. M. (2015). Vaginal Labiaplasty. Plastic and Reconstructive Surgery. https://doi.org/10.1097/PRS.0000000000001776
  • Aleem, S., & Adams, E. J. (2012). Labiaplasty. Obstetrics, Gynaecology and Reproductive Medicine. https://doi.org/10.1016/j.ogrm.2011.11.006
  • Sharp, G., Tiggemann, M., & Mattiske, J. (2016). Factors That Influence the Decision to Undergo Labiaplasty: Media, Relationships, and Psychological Well-Being. Aesthetic Surgery Journal. https://doi.org/10.1093/asj/sjv270
  • Veale, D., Eshkevari, E., Ellison, N., Costa, A., Robinson, D., Kavouni, A., & Cardozo, L. (2014). Psychological characteristics and motivation of women seeking labiaplasty. Psychological Medicine. https://doi.org/10.1017/S0033291713001025
  • Veale, D., Eshkevari, E., Ellison, N., Costa, A., Robinson, D., Kavouni, A., & Cardozo, L. (2014). A comparison of risk factors for women seeking labiaplasty compared to those not seeking labiaplasty. Body Image. https://doi.org/10.1016/j.bodyim.2013.10.003

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.