Lev längre om du springer en timme om dagen

Förutom att det är avkopplande förbättrar löpning också blodcirkulationen i kroppen vilket leder till fördelar för hela kroppen.
Lev längre om du springer en timme om dagen
Eliana Delgado Villanueva

Granskad och godkänd av nutritionist Eliana Delgado Villanueva.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Det är bra för kroppen att träna. Ingen kan förneka det. Om du springer en timme om dagen får du riktigt bra konditionsträning för hjärtat.

Dessutom kan du faktiskt förbättra och förlänga ditt liv om du springer en timme om dagen. Vad väntar du på? Stick ut på en löptur!

Fördelarna med att springa

Att springa handlar om stil. Du har säkert sett människor som springer i parken, på gatorna och i maratontävlingar.

Något du kanske inte har tänkt på är att löpning kan öka din förväntade livslängd.

Och enligt en studie som publicerades i US National Institutes of Health har löpare en 25 till 40 % lägre risk för förtida dödsfall. Av studien framgår att om du springer en timme om dagen kan du få ett 7 år längre liv.

Om du räknar på det lägger någon som springer måndag till lördag under en månad till 168 timmar på sitt liv, eller en vecka mer.

.

Om du vidmakthåller den här vanan i ett år lever du 12 veckor längre. Det handlar om ren matte: 1 extra vecka liv för varje månad du springer en timme om dagen från måndag till lördag.

Om du jämför en löpares förväntade livslängd med en icke-löpare lever icke-löparna statistiskt sett upp till 3 år kortare tid än löparna. Och det bästa är att det kvittar hur långsamt eller snabbt du springer en timme om dagen.

Det innebär självklart inte att löpning är ungdomens källa, för vi åldras alla och blir gamla så småningom. Men det är bra att veta att vanan kan vara bra för dig på lång sikt.

Ett annat intressant resultat i studien är att fördelarna med att springa inte är desamma som för cykling eller promenader. Det är också bra för dig, men det har inte samma positiva inverkan på livslängden.

Om du vill skörda frukterna av löpträningen behöver du naturligtvis också äta en hälsosam balanserad kost och avhålla dig från dåliga vanor som att röka och dricka.

Träning är bra för dig på så många sätt och vi hittar hela tiden fler, även om vi ännu inte vet hur mycket varje typ av träning förlänger din förväntade livslängd.

Det står klart att det beror på till exempel om du tränar lätt, måttligt eller intensivt, hur gammal du är, din kondition, osv.

Vilka är fördelarna med att springa?

Löpträning

Förutom att förlänga din förväntade livslängd (som om det inte vore nog) har löpning många andra fördelar.

Fördelarna med att springa handlar om allt från att gå ned i vikt till att förbättra uthålligheten och bli mer smidig och flexibel:

1. Löpning förbättrar ditt ledbrosk

En del tror att löpning är dåligt för knäna och att den dunsande vikten nöter ner ledbrosket, men sanningen är att det har rakt motsatt effekt.

Människor som springer regelbundet löper en mycket mindre risk att utveckla artrit i benens leder.

2. Löpning förbättrar din hörsel

Du hörsel blir bättre av löpning

Det här kan låta lite konstigt, men det finns vetenskapliga belägg för det.

När du springer ökar blodcirkulationen i hela kroppen, inklusive öronen. Om öronen får de näringsämnen de behöver kommer du att höra bättre.

3. Löpning höjer din smärttröskel

Människor som springer flera gånger i veckan kan hantera smärta bättre än de som inte gör det.

Det handlar inte bara om smärta från skador i benen, utan även i andra delar av kroppen. Saker som huvudvärk, lagning av tänder och sprutor känns mindre jobbiga för löpare.

4. Löpning förbättrar din hy

Det finns fördelar för hyn med att springa

Löpning hjälper dig att frigöra gifter genom att du svettas. Du måste också dricka mer på grund av det hårda arbetet.

Det är perfekt för en friskare och ungdomligare hy.

5. Om du springer en timme om dagen kommer löpningen regenerera dina muskler

Löpning är inte bra bara för ledbrosket utan också för musklerna. Folk tror än idag att man förlorar muskelmassa med åldern, men människor som löptränar kan generera ny muskelmassa eftersom träningen snabbar upp produktionen av nya celler.

Därför kan löpning kopplas till senareläggning av muskelförsämring på grund av ålder.

6. Löpning är avkopplande

Du får bättre sömn efter träning

När du är färdig med en löptur är du trött men också glad och avslappnad.

Du kommer hem och lägger dig på soffan för att läsa eller titta på tv och lägger lättare problem, arbete och stress åt sidan.

Men om du har haft en tuff dag på jobbet eller är orolig över något är det bästa du kan göra att träna måttligt till intensivt.

7. Löpning stärker benen

Om du lägger in måttlig till intensiv träning i din dagliga rutin kommer du att stärka densiteten i benen.

På så sätt kommer du minska risken för frakturer och osteoporos, som man ofta är rädd för när man blir äldre.

Benen blir starkare och stabilare om du springer en timme om dagen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Maribí Pereira. (2017). Los factores neurotróficos y el ejercicio físico y mental | ISEP.
  • Payne, C. (2016). Revista Española de Podología Carrera descalza y minimalista , una comprensión. Revista Española de Podología. https://doi.org/10.1016/j.repod.2016.05.007

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.