Kontrakturer i musklerna: förebyggande och behandling

För att kunna förebygga en muskelkontraktur bör du göra några stretchövningar och värma upp före och efter att ha utövat någon form av träning eller sport.
Kontrakturer i musklerna: förebyggande och behandling

Skriven av Carmen Martín

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Att förhindra kontrakturer i musklerna är mycket viktigt. En kontraktur är en långvarig och ofrivillig muskelsammandragning. Det är faktiskt mycket vanligt och kan hända de friskaste av oss. Problemet manifesterar sig som intensiv smärta i ett specifikt område och detta hindrar dig från att röra på dig ordentligt.

Det påverkar vanligtvis ryggen. Men det kan faktiskt förekomma i nästan alla delar av din kropp. Även om det vanligtvis är förknippat med träning påverkar det inte bara aktiva människor. I själva verket kan kontrakturer också förekomma hos stillasittande personer eller hos dem som bara tränar någon gång då och då.

Som vi nämer ovan är kontrakturer irriterande och problematiska. Därför ska vi idag förklara hur vi kan förhindra dessa besvärliga åkommor.

Vad är kontrakturer i musklerna?

Kontrakturer i musklerna är ihållande och ofrivilliga sammandragningar av en muskel och beror generellt på felaktigt utförd träning. De kan också uppkomma av att man utför en ny typ av muskelansträngning utan att förbereda musklerna på rätt sätt. En annan orsak kan vara att man har en felaktig hållning under långa perioder. De är också förknippade med människor som är oviga eller inte särskilt flexibla.

Kontrakturer i musklerna kan också uppstå på grund av spänningar och stress. Man ser ofta att de påverkar nacken och trapeziusområdet. Detta beror på både stress och de ställningar vi ofta sitter i när vi arbetar framför en dator eller tittar på TV.

Smärtan orsakad av kontrakturer i musklerna beror på att blod inte kan flöda normalt. Således uppträder inflammationsområden och avfallsämnen ackumuleras. Denna typ av smärta uppstår också när muskelfibrerna inte lyckas slappna av efter träning.

kvinna med muskelkontraktur

Du kanske är intresserad av: Gör dessa fyra stretchövningar för hållningen

Hur man förhindrar kontrakturer i musklerna

Muskelkontrakturer beror på flera orsaker som lätt kan undvikas. Så här är några tips för att förhindra dem:

Gör stretch- och uppvärmningsövningar för att undvika kontrakturer i musklerna

Dessa övningar förhindrar överansträngning av dina muskelfibrer. De bästa tillfällena att göra dem är före och efter träning.

Träna regelbundet för att förhindra kontrakturer i musklerna

Om du tränar dagligen och med måtta samt gradvis ökar intensiteten, förhindrar du att muskelkontrakturer uppstår. Du kan börja med korta promenader och sedan öka tiden och hastigheten på dina steg. Du kan också påbörja en träningsrutin med lätta vikter om du vill arbeta med din styrka.

Var noga med hållningen för att förebygga kontrakturer i musklerna

Som vi nämner ovan beror de flesta av dagens muskelkontrakturer på dålig hållning. Vi tillbringar mycket tid framför datorer och tv-apparater och uppmärksammar sällan hur vi sitter eller vår hållning. Så det är viktigt att vara medveten om din hållning och korrigera den så mycket du kan.

Ta små pauser om du arbetar på ett kontor och måste tillbringa mycket tid i samma position. Ställ dig upp och rör på dig lite. Detta är det bästa sättet att lindra ackumulerade spänningar i musklerna.

kvinna med muskelkontraktur

Minska ner på stress för att förhindra kontrakturer i musklerna

Vi har en tendens att leva på högsta fart i dessa dagar, och fylla våra liv med stress och ångest. Tyvärr översätts denna stress ofta till kontinuerliga anspänningar i våra muskler. Därför är det viktigt att du försöker att antingen minska ner på stressen i ditt liv eller aktivt hantera den. Försök att leva livet lite lugnare och lite sundare.

För att göra det kan du också utöva yoga. Förutom att hjälpa dig att hantera ångest och stress kommer det att vara mycket bra för dina muskler. Detta beror på att yoga ökar din flexibilitet och också hjälper din kropp att slappna av. Det är en av de mest effektiva aktiviteter du kan göra för att förhindra en framtida muskelkontraktur. Du kan även prova på andra avkopplingsmetoder. Prova till exempel övningar med mindfulness, aromaterapi och meditation. De hjälper dig att minska ångest och vara snällare mot dig själv och din omgivning.

Andra tips

Försök att undvika plötsliga temperaturförändringar. Om det är kallt, se till att värma upp dina muskler, särskilt innan du tränar. Det är också mycket viktigt att du känner till rätt teknik för de övningar du gör. Att träna på ett felaktigt sätt kan leda till skador – och muskelkontrakturer.

Slutsats

Det bästa sättet att undvika detta problem är genom en måttlig, daglig träningsrutin. När du ökar intensiteten är det viktigt att du gör det successivt. Det är också viktigt att du är noggrann med dina träningstekniker. Glöm inte att värma upp och stretcha före och efter alla typer av fysisk aktivitet.

Kontakta en sjukgymnast om du får en muskelkontraktur trots att du följer dessa åtgärder. Han eller hon kan hjälpa dig att lösa problemet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.