5 konsekvenser av en överkonsumtion av ultrabearbetade livsmedel
Under de senaste decennierna har livsmedelsindustrin kommit in i våra hem för att göra saker lite enklare för oss konsumenter. Brist på tid och det faktum att dessa livsmedel är enkla att tillaga och dessutom smakar gott är de främsta anledningarna till att vi använder denna typ av mat. Men vilken effekt har en överkonsumtion av ultrabearbetade livsmedel på vår hälsa?
Först bör vi komma ihåg att en hälsosam kost är en varierad kost som innehåller färska livsmedel. Att ofta vända sig till massproducerade produkter kan få negativa konsekvenser, som vi ska titta på nedan.
Konsekvenser av en överkonsumtion av ultrabearbetade livsmedel
Sammantaget kan vi dela in livsmedel i följande kategorier:
- Obehandlade eller minimalt bearbetade livsmedel som frukt, grönsaker, mjölk, kött, baljväxter, frön, spannmål, ägg.
- Livsmedel som har modifierats så att de kan hålla längre eller smaka bättre, vanligtvis med salt, olja, socker eller jäsning. De inkluderar yoghurt, ost, skinka, hemlagat bröd, frukt, grönsaker och puréer i burkar, rökt och konserverad fisk, öl och vin.
- Ultrabearbetade livsmedel som har utsatts för syntetiska industriella processer eller fått tillsatta ämnen. Dessa har ofta en lång lista med ingredienser på sina etiketter. Dessa kan vara konserveringsmedel, sötningsmedel, färgämnen och smakförstärkare. I den här gruppen kan vi hitta bearbetat kött som korv och hamburgare, frukostflingor och barer, såser, snabbsoppor, sockerhaltiga kolsyrade drycker, kycklingnuggets, bakverk, choklad, glass, kakor och massproducerat bröd. I denna kategori ingår också färdigrätter som vi värmer i mikron.
Hur påverkar konsumtionen av ultrabearbetade livsmedel vår hälsa?
Sammantaget har majoriteten av dessa produkter flera av följande i sin sammansättning:
- Högt kaloriinnehåll: normalt är det tomma kalorier; många kalorier med lite eller inga näringsämnen.
- Hydrogeniserade eller transfetter: livsmedelsindustrin skapar dessa fetter främst för att sänka produktens pris och förhöja smaken.
- Socker: dessa produkter innehåller vanligtvis tillsatt socker, dvs. detta finns inte bara i bakverk. Vi hittar det också i såser och köttprodukter etc. Denna ingrediens har visats kunna orsaka fetma och metaboliska problem, varför vi bör begränsa vår konsumtion av detta.
- Salt: salt kan förlänga en produkts livslängd, men gör den inte nyttigare.
- Raffinerat mjöl och oljor: raffinerat mjöl och oljor utsätts för en industriell process. Under denna extraheras vitaminerna och mineralerna från produkterna som följd.
- Tillsatser: dessa är konserveringsmedel, sötningsmedel och smakförstärkare etc. Vissa av dessa, som sötningsmedel, kan orsaka ogynnsamma förändringar i sammansättningen av tarmmikrobiotan, enligt en studie publicerad i Current Gastroenterology Reports.
Vill du sluta äta socker? Här får du några tips: Tips för att minska konsumtionen av raffinerat socker
1. Övervikt och fetma
Ett av de viktigaste hälsoproblemen som överkonsumtion av ultrabearbetade livsmedel orsakar är en ökning av kroppsfett. I nästa steg leder detta till övervikt eller fetma.
Enligt WHO har antalet fall av överviktiga eller överviktiga personer de senaste åren tredubblats. År 2016 led 1900 miljoner 18-åringar av övervikt. Av dessa var 650 miljoner kliniskt överviktiga. Som om detta inte var nog så hade 41 miljoner barn över hela världen 2016 fetma eller var överviktiga.
Universitetet i Navarra utförde en studie som utvärderade 8 451 universitetsstudenter med normal vikt. Individerna valdes med grunden att detta är den demografi som vanligtvis konsumerar de mest ultrabearbetade livsmedlen.
Under studien började 1 939 studenter bli överviktiga eller få fetma på grund av den överdrivna konsumtionen av ultrabearbetade livsmedel.
2. Kardiovaskulära sjukdomar
En viktökning ger en högre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar, såsom högt blodtryck, åderförkalkning. hjärtinfarkt eller stroke.
Dessutom ökar överkonsumtion av salt, som finns i ultrabearbetade livsmedel, sannolikheten att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar.
Samma sak kan sägas om mononatriumglutamat, ett tillsatsmedel som förstärker smak. Enligt flera studier orsakar överdriven konsumtion av detta viktökning, oxidativ stress, minnesfel och epilepsi.
3. Diabetes mellitus typ 2
Dessutom, om vi har en vana att regelbundet konsumera ultrabearbetade livsmedel, som normalt är rika på socker, kan vi göra oss själva diabetiker.
Att till exempel konsumera 200 gram socker om dagen gör att insulinnivåerna skjuter i höjden vilket gör att glukos inte kan komma in i cellerna. Således skapar det en förändring på en metabolisk nivå som kan leda till insulinresistens.
Läs vidare om blodsocker: 7 tecken på att dina blodsockernivåer är för höga
4. Högt kolesterol
En annan konsekvens av att konsumera ett överskott av ultrabearbetade livsmedel är att det ökar kolesterolet i blodet . Detta beror inte bara på det fett som finns i dessa produkter, som många tror, utan också på grund av sockret.
Som en fortsättning på förklaringen ovan betyder insulinresistens att cellerna inte kan öppna sig för det, och som ett resultat börjar glukos ackumuleras i artärerna.
Således betyder detta höga glukosnivåer i blodet, vilket resulterar i högt blodtryck, ökade triglycerider, minskat HDL-kolesterol och ökat LDL.
5. Cancer
Tyvärr kan äta ultrabearbetade livsmedel öka din risk att utveckla cancer. Ju mindre hälsosamt vi äter desto mer sannolikt är det att vi utvecklar cancer.
Minska din konsumtion av ultrabearbetade livsmedel
Sammantaget kan vi se att alla dessa sjukdomar är relaterade till varandra och att en av orsakerna till dem är överkonsumtion av ultrabearbetade livsmedel. Om vi också har en stillasittande livsstil är det en dödlig kombination.
Så tänk på att det är viktigt att hålla dig informerad om matens näringsinnehåll. Det är också viktigt att ändra på ohälsosamma livsstilsvanor. När allt kommer omkring är ultrabearbetade livsmedel här för att stanna, och vi bör lära oss att välja dem med medvetenhet och äta dem på ett ansvarsfullt sätt för att undvika överflöd.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Ruanpeng D., Thongprayoon C., Cheungpasitporn W., Harindhanavudhi T., Sugar and artificially sweetened beverages linked to obesity: a systematic review and meta analysis. QJM, 2017. 110 (8): 513-520.
- Pearlman M., Obert J., Casey L., The association between artificial sweeteners and obesity. Curr Gastroenterol Rep, 2017. 19 (12): 64.
- Andrade C., Ultraprocessed food and cardiovascular risk: estimating the number needed to harm in an unfamiliar situation. Indian J Psychol Med, 2019. 41 (5): 501-502.
- Marti A, Calvo C, Martínez A. Consumo de alimentos ultraprocesados y obesidad: una revisión sistemática. Nutr. Hosp. 2021;38(1):177-185.
- Díaz M, Glaves A. Relación entre consumo de alimentos procesados, ultraprocesados y riesgo de cáncer: una revisión sistemática. Revista Chilena de Nutricion. 2020; 47: 808-821.