6 konsekvenser av att äta raffinerat mjöl

6 konsekvenser av att äta raffinerat mjöl
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 11 april, 2024

Raffinerat mjöl är en del av den vanliga kosten för miljontals människor runt om i världen. Trots att det har förekommit varningar om konsumtionen, är många fortfarande omedvetna om hur skadligt att äta raffinerat mjöl kan vara för hälsan.

Denna produkt går igenom en rad industriella processer som tyvärr minskar dess näringsmässiga kvalitet och egenskaper.

Även om det i minimala mängder inte orsakar några betydande effekter, kan en överdriven och ett frekvent intag orsaka oönskade reaktioner i kroppen.

Det mest oroande är att det finns i många livsmedelsprodukter på marknaden. På grund av detta är det svårt att begränsa konsumtionen.

Det är dock viktigt för alla att känna till konsekvenserna av att äta för mycket raffinerat mjöl. På så vis kan vi åtminstone försöka begränsa det så mycket som möjligt i vår kost.

Konsekvenser av att äta raffinerat mjöl

1. Det ökar risken för diabetes

Raffinerat mjöl kan orsaka diabetes.

Människor som äter denna ingrediens varje dag har en högre risk att drabbas av diabetes jämfört med de som väljer fullkornsmjöl.

 • Det innehåller höga nivåer av enkla kolhydrater, som producerar höga sockertoppar när de inte används som energikällor för kroppen.
 • Närmare bestämt omvandlas amylopektin, en av dess kolhydrater, lätt till socker och påverkar blodsockernivåerna.

Läs också den här artikeln: Diabetes och högt blodtryck: Vad kan du äta?

2. Att äta raffinerat mjöl kan göra att du går upp i vikt

Mat som innehåller raffinerat mjöl eller raffinerat socker är den största boven bakom ökad kroppsvikt och metabola svårigheter. Detta visar forskning utförd av sjukhuset La Paz i Madrid.

 • Konsumtionen av denna ingrediens är ett av de största hindren för dem som vill gå ner i vikt på ett hälsosamt sätt.
 • Dess kolhydrater bromsar ämnesomsättningen och genom att öka blodsockret ökar detta fettansamlingen i kroppe, särskilt i bukområdet.
 • Dessutom, eftersom de inte mättar, ökar det matsuget.

3. Det hindrar matsmältningen

En kvinna med matsmältningsbesvär.

En av egenskaperna hos denna typ av mjöl är att, på grund av den process som man utsätter den för under tillverkningen, försvinner det mesta av dess kostfiber.

Som ett resultat av detta, kan sjukdomar i matsmältningssystemet och tjocktarmen uppstå om du äter mycket raffinerat mjöl.

 • Den låga mängden fibrer gör det svårt för kroppen att smälta maten och ger i sin tur förstoppning och inflammation. Faktum är att detta livsmedel inte alls är rekommenderat i en kost för personer med dessa tillstånd.
 • Dessutom producerar det också förändringar i bakteriefloran i tarmen, vilket ökar gaser, matsmältningsbesvär och smärta.

4. Det ökar risken för inflammatoriska sjukdomar

Människor som är utsatta för riskfaktorer för inflammatoriska sjukdomar som artrit bör utesluta denna ingrediens från sina måltidsplaner, enligt Arthritis Foundation.

 • Även om det inte producerar signifikanta reaktioner om du äter det i minimala portioner, kan ett regelbundet intag utlösa inflammatoriska svar från immunsystemet.
 • Detta tillskrivs de obalanser det producerar i blodsockret, vilket stör de funktioner som omvandlar proteiner till energikällor för kroppen.
 • När det ackumuleras genererar det en reaktion som kallas glykering, vilket producerar en inflammatorisk process i friska vävnader.

5. De kan producera intoleranser

Intolerans mot gluten.

Matintoleranser ger inflammatoriska reaktioner i kroppen och en mängd olika matsmältningssymtom som påverkar livskvaliteten. Dessa kan orsakas av långvarig exponering för tillsatser och kemikalier som finns i bearbetade livsmedel, vilket visas i en rapport (endast på spanska) från Centre Mèdic Atlàntida (Barcelona).

Raffinerat mjöl innehåller höga halter av gluten, vilket är en typ av protein som är svårsmält och som kan orsaka denna typ av problem.

6. Att äta raffinerat mjöl kan öka risken för depression

Samtidigt som det att äta raffinerad mat ger en lätt känsla av tillfällig njutning, är ackumuleringen av denna typ av kolhydrater relaterad till tendensen att ha depression och känna sig låg. Detta framgår av en studie utförd av Autonomous University of Nuevo Leon (Mexiko).

 • Dessa ämnen, som höjer blodsockret, förändrar hjärnans kemi och ger en känsla av fysisk och mental trötthet.
 • De är kopplade till sömnstörningar och minskad produktivitet under dagliga sysslor.
 • Långt ifrån att ge kroppen energi, skapar de i stället en känsla av trötthet och dåsighet.
 • Detta förklarar varför vissa människor känner sig lite nere efter att ha ätit denna sorts livsmedel, och känner ett behov av att ta en tupplur.

Brukar du äta raffinerat mjöl som en del av din vanliga kost? Om så är fallet, försök att vidta åtgärder för att börja begränsa ditt intag så snart som möjligt.

Även om det kan vara svårt att eliminera det helt från din kost, finns det många hälsosamma alternativ som hjälper till att ersätta det i en mängd olika recept.

Även om du kanske tror att det inte är dåligt för dig, kommer du att märka fördelarna i din kropp om du minskar konsumtionen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Febles, C. I., Arias, A., Hardisson, A., Rodríguez-Alvarez, C., & Sierra, A. (2002). Phytic acid level in wheat flours. Journal of Cereal Science. https://doi.org/10.1006/jcrs.2001.0441
 • Robin, F., Théoduloz, C., & Srichuwong, S. (2015). Properties of extruded whole grain cereals and pseudocereals flours. International Journal of Food Science and Technology. https://doi.org/10.1111/ijfs.12893
 • Bhatt, S. M., & Gupta, R. K. (2015). Bread (composite flour) formulation and study of its nutritive, phytochemical and functional properties. ~ 254 ~ Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.