5 nycklar till att övervinna och konfrontera det okända

För att oväntade situationer inte ska överväldiga dig är det viktigt att lära sig hur man kan övervinna och konfrontera det okända på ett effektivt och snabbt sätt. Då kommer du kunna bibehålla ditt välmående.
5 nycklar till att övervinna och konfrontera det okända

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Det finns alltid situationer som uppstår oväntat, och ingen kan visa dig hur du ska hantera dem på bästa sätt. Det finns dock sätt att övervinna och konfrontera det okända, och idag vill vi ge dig fem tips för att göra det.

Oväntade händelser kan till exempel uppstå på semestern om ett flyg ställs in. Man kan även ha planerade utflykter som måste läggas på is eftersom någon blir sjuk.

Dessa situationer är oväntade, men efter att ha läst denna artikel kommer du förhoppningsvis vara bättre förberedd att tackla dem.

1. Var mer flexibel

Bli mer flexibel

Den första av nycklarna till att övervinna och konfrontera det okända är att lära sig att bli mer flexibel.

Om du planerar en semester eller gör planer som är väldigt strikta, kommer det vara svårt att hantera allt som du inte planerade. Här kommer några tips för hur du kan jobba på det:

  • Ha alltid en plan B: på så sätt kan du hantera det okända bättre eftersom du har en andra plan.
  • Spara pengar: på så sätt kommer du ha tillräckligt om något oväntat dyker upp. Även om det bara är en liten summa så kommer du känna dig säkrare.

Ett sätt att utöva flexibilitet är att göra förändringar i dina dagliga rutinerPå så sätt kommer du även inse huruvida du är för krävande eller stel mot dig själv.

2. Acceptera att du ibland måste möta det okända

En annan nyckelfaktor för att kunna konfrontera det okända är att helt enkelt acceptera att du ibland måste göra det. Att förneka det kommer inte hjälpa dig att finna en lösning.

Om du accepterar det okända så kommer du inte ödsla tid på att bli upprörd. Istället kan du använda det för att försöka ta reda på vad du måste göra.

Att bli upprörd och tänka att du har otur är meningslöst. Det finns ingen anledning till att du är i en dålig situation; att hantera oväntade händelser är helt enkelt en del av livet.

3. Gör plats för oväntade händelser

Den tredje nyckeln är att göra plats för oväntade händelser. På så sätt kan du upptäcka att du kanske är för stel och krävande i vissa hänseenden.

Om du aldrig lämnar plats för det okända och vill ha allt under kontroll, löper du högre risk att drabbas av panik när det okända väl kommer och tar plats.

Det är inte möjligt att ha allt under kontroll hela tiden. Visst finns det saker du kan kontrollera, men det finns gott om andra saker du inte kan. Att vara medveten om det kommer hjälpa dig.

4. Etablera prioriteringar för att konfrontera det okända

Planera dina lösningar på problemet

Det är alltid en bra idé att etablera prioriteringar. När dessa situationer uppstår måste du fråga dig själv: vad är viktigast för mig nu? Det kommer hjälpa dig att skjuta negativitet åt sidan.

Föreställ dig att du får en bot och du har lite pengar denna månad. Istället för att klaga, bli arg eller skylla på någon annan ska du göra det till en prioritet att betala boten.

Fokusera energin på vad du faktiskt kan göra för att lösa problemet. Du kommer märka att du har flera alternativ.

Om du har sparade pengar kan du använda dem. Du kan även spendera mindre på andra saker (även om det kräver uppoffring) eller låna pengar av en släkting, etc.

Kort sagt måste du skrida till handling för att lösa vad som är viktigast.

5. Förbli lugn

Det sista av våra tips för att konfrontera det okända är att förbli lugn. När något överraskar en är det normalt att inte veta hur man ska reagera, varpå man börjar svettas och få panik. Men det hjälper inte.

Du måste sluta grubbla på olika scenarion eller föreställa dig det värstaOm vi tar exemplet ovan så kommer du bli besatt av att du inte kan betala, vilket resulterar i påminnelseavgifter när du inte tar tag i problemet.

Att förbli lugn kommer hjälpa dig att tänka på stegen du måste ta för att lösa problemet. På så sätt kan du agera rationellt och starkt.

Hur kan man övervinna och konfrontera det okända? Lämna rum för dem att inträffa och tro inte att du kan ha allt under kontroll.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Alejo Riveros, A, Rojas Arias, P, Pérez-Acosta, AM. PSICOLOGÍA Y ASUNTOS ECONÓMICOS: UNA APROXIMACIÓN AL ESTADO DEL ARTE. International Journal of Psychological Research [Internet]. 2008;1(1):49-57. Recuperado de: http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=299023503008
  • Dungan, J. A., Stepanovic, M., & Young, L. (2016). Theory of mind for processing unexpected events across contexts. Social cognitive and affective neuroscience11(8), 1183-92.
  • Wessel, J. R., & Aron, A. R. (2017). On the Globality of Motor Suppression: Unexpected Events and Their Influence on Behavior and Cognition. Neuron93(2), 259-280

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.