Kokosvatten för behandling av hypotyreos

Kokosvatten för behandling av hypotyreos
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Lider du av hypotyreos? Det är en vanlig sjukdom som resulterar i att patienter måste genomgå långsiktiga behandlingar och ta läkemedel för att korrigera problemet med sina sköldkörtlar. Det är en typ av autoimmunt problem som nästan alltid kräver livsstilsförändringar utöver ett långsiktigt förhållande med medicinering. Behandling av hypotyreos kan dock gagnas stort av vissa naturliga kurer.

Är det möjligt att läka hypotyreos? Vissa patienter lyckas till slut lura sina sköldkörtlar att producera tillräckligt med sköldkörtelhormon för att fungera vid normala nivåer, men det kräver stor ansträngning, motivation och förmågan att kombinera utskrivna läkemedel med förändringar av det dagliga livet. Existerande medicinering har dock fått stark kritik för sin ineffektivitet, bland annat från Sköldkörtelförbundet.

Därför är det viktigt att komplettera den medicinska behandlingen med naturliga kurer. Är du till exempel medveten om att kokosvatten är ett utmärkt sätt att stimulera en underaktiv sköldkörtel?

Behandling av hypotyreos med kokosvatten

Om du lider av hypotyreos har du förmodligen drabbats av många av följande symtom:

 • Viktuppgång
 • Huvudvärk
 • Sömnlöshet
 • Håravfall
 • Torr hud
 • Känslighet för kyla / alltid kalla händer och fötter
 • Nästan kontinuerlig utmattning
 • Muskelsmärtor
 • Urinvägsinfektioner
 • Förstoppning

Alla dessa problem är nästan helt säkert associerade med det faktum att din sköldkörtel inte producerar tillräckligt med sköldkörtelhormon för att reglera de grundläggande funktioner som låter dig leda ett normalt liv. För att motverka dessa effekter och få din sköldkörtel att fungera normalt måste du dock ta rätt läkemedel, vilket en läkare ordinerar.

Oavsett detta finns det massor av människor som blir frustrerade när de inte ser omedelbara resultat, och under en tid kan de till och med fortsätta att lida av bieffekterna ovan – viktuppgång och utmattning kan till exempel göra det svårt att leda en normal livsstil.

Vad kan du göra? Kan du inte gå ned dessa kilon oavsett hur mycket du tränar, och vitamintillskott gör inte något alls? Prova att lägga till lite kokosvatten i din diet.

1. Kokosvatten hjälper till att reglera sköldkörtelfunktionen

En av de bästa egenskaperna hos kokosvatten och till och med kokosolja är att de hjälper till att reglera sköldkörtelns funktion. Dess naturliga enzymer stimulerar produktionen hos en underaktiv sköldkörtel, och om din sköldkörtel råkar vara överaktiv kan den hjälpa till att reglera även detta. Men tack vare dess förmåga att hjälpa till att kontrollera viktuppgång samt tarm- och matsmältningsfunktionen är kokosvatten vanligtvis rekommenderat för personer med hypotyreos.

2. Kokosvatten hjälper till att stärka immunförsvaret

Kokosvatten i glas

Kokosvatten är rikt på kalium, fosfor, järn och kalcium. Alla dessa saker hjälper dig att undvika infektioner du annars kunde ha drabbats av på grund av brist på sköldkörtelhormon. Det hjälper även till att snabba på ämnesomsättningen, vilket betyder att du bekämpar utmattning lättare, känner dig starkare och förbättrar ditt naturliga försvar.

3. Kokosvatten bekämpar celloxidering

När du lider av hypotyreos blir dina celler oxiderade snabbare på grund av hormonbristen. Detta gör det svårare för kroppen att bearbeta mat, din hud blir torrare och mindre elastiskt, och du börjar lida av leverproblem, bland annat. Att kombinera din utskrivna medicin med kokosvatten höjer din kropps nivå av antioxidanter, vilket hjälper dig att syntetisera sköldkörtelhormoner enklare. Det är värt att komma ihåg.

4. Kokosvatten håller dig återfuktad

Halv kokosnöt

Torr hud, trötthet, huvudvärk… alla dessa symtom är på grund av den ändrade funktionen hos din sköldkörtel, vilket försämrar andra grundläggande kroppsfunktioner. Om du försöker dricka två till tre glas kokosvatten om dagen ger du din kropp den vätskesättning den behöver.

5. Kokosvatten hjälper till att nära hår, hud och naglar

Kokosvatten är utmärkt för att tillföra mineraler som förlorats från kroppen, vilket kan stimulera tillväxt och generell hälsa hos hår, hud och naglar.

6. Kokosvatten förbättrar matsmältning

Kokosvatten

Personer som lider av hypotyreos har långsammare, tyngre matsmältning. De känner sig ofta för mätta och lider av vätskeretention eller förstoppning. Tveka inte – drick några glas kokosvatten och dra nytta av dess innehåll av bioaktiva enzymer, som är utmärkta för matsmältningen.

7. Kokosvatten för viktnedgång

Tack vare dess matsmältande egenskaper och förmåga att aktivera långsam ämnesomsättning, samtidigt som det rensar kroppen på gifter, är kokosvatten ett perfekt komplement till en bra diet och viktnedgångsplan. Du kommer att se fantastiska resultat.

Hur bör du konsumera kokosvatten för behandling av hypotyreos?

Kokosolja
 • För behandling av hypotyreos ska du försöka att dricka två eller tre glas kokosvatten efter din huvudsakliga måltid i 20 dagar. Vila sedan i tio dagar och upprepa.
 • Om du vill kan du istället prova kokosolja; den är lika fördelaktig. Se till att köpa ekologisk kokosolja som produceras naturligt. Den måste förvaras på en sval plats och du ska konsumera en matsked om dagen, helst på morgonen. Likt kokosvatten snabbar kokosolja upp ämnesomsättningen och stimulerar produktionen av sköldkörtelhormonet.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Campbell-Falck, D., Thomas, T., Falck, T. M., Tutuo, N., & Clem, K. (2000). The intravenous use of coconut water. The American journal of emergency medicine, 18(1), 108-111.
 • Ma, Z., Ge, L., Lee, A. S., Yong, J. W. H., Tan, S. N., & Ong, E. S. (2008). Simultaneous analysis of different classes of phytohormones in coconut (Cocos nucifera L.) water using high-performance liquid chromatography and liquid chromatography–tandem mass spectrometry after solid-phase extraction. Analytica chimica acta, 610(2), 274-281.
 • Yong, J. W., Ge, L., Ng, Y. F., & Tan, S. N. (2009). The chemical composition and biological properties of coconut (Cocos nucifera L.) water. Molecules, 14(12), 5144.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.