Klåda i anus: Varför händer det?

Det viktigaste att veta är att analklåda kan ha många orsaker. Därför måste orsaken utredas. Läs mer om detta irriterande tillstånd här.
Klåda i anus: Varför händer det?

Skriven av Carmen Martín

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Klåda i anus kan vara riktigt obehagligt och besvärande för den som lider av det. Det är inte en sjukdom utan snarare ett symptom som kan uppstå av många, vitt skilda anledningar. Till exempel på grund av bristfällig hygien eller ökad svettning i området.

Detta problem består av en intensiv kliande känsla inte bara i anus utan också i hela det omgivande området. Det kan utvecklas och i vissa fall sträcka sig till pungen eller slidan. Intressant nog är det vanligare hos män.

Klåda i anus är något som inte sällan blir värre på natten, och även om de flesta fall är godartade, kan det också vara ett symptom på ett annat underliggande hälsoproblem som kan behöva åtgärdas. I den här artikeln tar vi upp de vanligaste orsakerna och hur man löser detta problem.

Vad orsakar klåda i anus?

Klåda i detta område är mycket irriterande och stör ofta den som lider av det högst påtagligt. Det är ofta förknippat med rodnad i hela området och en intensiv brännande känsla. Att riva och klia sig ökar dock bara irritationen och kan förvärra problemet.

Klåda i anus går vanligtvis över av sig själv. Faktum är att man i de flesta fall aldrig kommer att upptäcka den bakomliggande orsaken till obehaget innan klådan försvinner. Det är inte sällan förknippat med att personen har ätit någon form av mat som är irriterande eller stark. Andra orsaker till detta symptom är:

  • Dålig hygien. Rester av avföring och bakterierna i den kan förändra hudens pH i och runt om anus. Detta orsakar en kliande känsla och är också en grogrund för bakterier och andra infektioner.
  • Överdriven rengöring eller rengöring med irriterande ämnen orsakar också klåda i detta område. Att använda vissa typer av tvålar eller tvättlappar och även att tvätta området för våldsamt kan orsaka klåda.
  • Hudsjukdomar som psoriasis eller dermatit, även allergiska reaktioner.
  • Hudcancer i eller omkring anus.
  • Inflammatorisk tarmsjukdom kan leda till klåda i anus.

Det är viktigt att notera att klåda i detta område kan bero på många olika typer av infektioner. Det är vanligt, särskilt hos barn, på grund av tarmparasiter som springmask. Detta hälsoproblem är också relaterat till bland annat candidiasis.

Slutligen får vi inte glömma att alla typer av lesioner och skador i området, som hemorrojder och fistlar, är andra vanliga orsaker till analklåda.

En kvinna med anal klåda
Klåda i detta område är mycket irriterande och stör ofta den som lider av det högst påtagligt. Att riva och klia sig ökar dock bara irritationen och kan förvärra problemet.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: 5 matsmältningsproblem som kan orsaka viktuppgång

Hur kan man lindra klåda i anus?

Som vi redan har nämnt försvinner ofta klåda i anus av sig själv och kräver ingen behandling. Men om klådan håller i sig, om det finns tecken på infektion i området eller om du kan observera en blödning bör du uppsöka din läkare.

För att hitta orsaken till klåda i anus räcker det ofta med ett ingående samtal av patienten för att ge läkaren svar på några frågor. Läkaren bör förhöra sig om hur dina kost- och hygienvanor ser ut, för att utesluta att dessa är de bakomliggande orsakerna.

De kan behöva utföra en rektal undersökning och göra en undersökning av anus. På så sätt kan de kontrollera att det inte finns några skador, som hemorrojder eller sår, som orsakar obehaget i området.

En man med anal klåda
Analklåda blir ofta värre på natten, men är i de allra flesta fall godartad.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Fett i avföringen: Vad orsakar det och hur förhindrar man det?

Vad består behandlingen av analklåda av?

För att behandla klåda i anus är det viktigaste att först se till att personen upprätthåller god hygien i området. Efter varje tarmtömning rekommenderar läkare att man tvättar området med en neutral tvål eller en våtservett. Torka sedan av området försiktigt med en ren handduk så att det är helt torrt innan du tar på dig några kläder. Använd löst sittande underkläder av naturliga material.

Det finns vissa salvor och krämer som kan lindra klåda i området. Andra effektiva allmänna åtgärder är:

  • Undvik att riva och klia dig i området. Klipp naglarna riktigt kort för säkerhets skull.
  • Håll ett öga på din kost. Kryddig och stark mat kan vara irriterande för anus.
  • Du bör undvika att ta laxermedel. Därför är det också en bra idé att se till att inkludera mer fibrer i din kost. Ät rikligt med grönsaker, frukt och fullkornsprodukter för att få i dig fibrer naturligt.
  • I de fall där orsaken till klåda i anus är en infektion, kan en läkare hjälpa dig att välja den mest lämpliga behandlingen. Detsamma gäller när det är en hudsjukdom.

Det viktigaste att veta är att analklåda kan ha många orsaker. Även om det oftast är godartat och kommer att läka ut av sig själv, är det bäst att gå till en läkare om besvären kvarstår eller blir värre.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.