Fett i avföringen: Vad orsakar det och hur förhindrar man det?

Förekomsten av fett i avföringen kan indikera närvaron av en gastrointestinal sjukdom. Tyvärr är symptomen på detta tillstånd ofta subtila, vilket är varför det är viktigt att gå till en läkare för tidig upptäckt.
Fett i avföringen: Vad orsakar det och hur förhindrar man det?
Leidy Mora Molina

Granskad och godkänd av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Avföring består av avfall som uppstår som ett resultat av matsmältningen av föda som vi konsumerar under dagen. Den har vanligtvis ett karaktäristiskt utseende och sammansättning som beror på vår kost. Ibland går det dock att observera fett i avföringen, vilket är ett tecken på att något inte fungerar som det ska.

Närvaron av miceller, eller fettavlagringar i avföringen, är en klinisk manifestation som kallas steatorré. Studier visar att lipas i bukspottkörteln, gallsyror och tarmepitel deltar i matsmältning och absorption av fett. Därför kan fel på någon av dessa delar leda till förekomsten av detta tillstånd.

Tyvärr är epidemiologin för steatorré svår att fastställa, eftersom tecknen ofta inte tydliga till en början. I dessa fall är vissa laboratorietester nödvändiga för att bekräfta förekomsten av fett i avföringen.

Symptom på steatorré

Avföringens egenskaper förändras ofta på grund av förekomsten av fett i avföringen. I detta sammanhang kan avföringen bli mer voluminös, illaluktande och blek. Denna typ av avföring flyter inte sällan vid ytan av vattnet i toaletten, vilket gör den svårare att spola ner.

I vissa fall är steatorré ofta mer uttalad, och man kan då se fettmiceller i toaletten med blotta ögat, vilket ser ut ungefär som när man blandar vatten och olja. En av huvudorsakerna till denna kliniska manifestation är malabsorptionssyndrom, vilket kan innebära att patienter också har andra allmänna symptom:

 • Kronisk diarré
 • Kramper och uppblåsthet i buken
 • Flatulens
 • Viktminskning

Barn kan ha svårare symptom, inklusive hämmad tillväxt och försenad pubertet. Det är viktigt att komma ihåg att små barn behöver en viss mängd näringsämnen för att utvecklas.

barn med fett i avföringen
Fett i avföringen hos barn bör behandlas för att tillväxt- och utvecklingsproblem ska kunna förhindras.

Du kanske också är intresserad av att läsa följande artikelSvininfluensan H1N1: Symptom, orsaker och behandling

Orsaker och riskfaktorer

Fett i avföringen uppstår vanligtvis när det är något fel i produktionen av bukspottkörtellipas eller gallsyror. Det kan också bero på skador på epitelet i den första delen av tunntarmen. Därför kan många sjukdomar som påverkar levern, bukspottkörteln eller tarmen orsaka steatorré.

Alla tillstånd som kan orsaka exokrin pankreasinsufficiens (EPI) kan bero på uppkomsten av symptomen på grund av bristande enzymproduktion. Vissa studier visar att kronisk pankreatit är den vanligaste orsaken till EPI hos vuxna.

Ett vanligt tillstånd som kan orsaka förekomst av fett i avföringen är celiaki. Detta är en sjukdom som påverkar epitelet i tunntarmen, vilket förhindrar upptaget av fett.

Andra sjukdomar där steatorré kan uppstå är följande:

 • Cystisk fibros
 • Kolestas
 • Crohns sjukdom
 • HIV enteropati
 • Whipples sjukdom
 • Parasitos, som giardiasis
 • Kirurgi involverande bukspottkörteln eller tarmen

Hur diagnostiserar man fett i avföring?

Läkare kan diagnostisera förekomsten av fett i avföringen baserat på kliniska fynd. Det krävs dock olika laboratorietester för att bekräfta diagnosen. Specialisten börjar vanligen med att fråga om avföringens allmänna egenskaper. Därefter kan de leta efter tecken som indikerar förekomsten av underliggande sjukdomar.

De nödvändiga laboratorietesterna består av en kvalitativ och kvantitativ analys av fett i avföringsprover. Detta gör man för att försöka påvisa närvaron av makroskopiskt fett i provet. Det består av att lägga till ett speciellt färgämne som ändrar färg i närvaro av fett.

Å andra sidan försöker man med den kvantitativa analysen bestämma mängden fett som släpps ut under en tidsperiod. För detta måste patienten samla ett flertal separata avföringsprover under loppet av 1 till 3 dagar. Resultatet är positivt när mer än 7 gram fett kommer ut i avföringen på 24 timmar.

Förberedelserna för den kvantitativa analysen av fett i avföringen är mycket exakt. Individen som blir undersökt måste hålla sig till en strikt diet som består av 100 gram fett dagligen under de 3 dagarna före testet. Det kan vara en obekväm och besvärlig diet, men det är det mest exakta sättet att upptäcka steatorré.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Avföringsprov för bakteriologisk odling: en mikroskopisk analysmetod

Tillgängliga behandlingar för fett i avföringen

Behandling för förekomsten av fett i avföringen beror på sjukdomen som orsakar denna manifestation. I allmänhet är det bäst att upprätthålla en balanserad kost med låg fetthalt, samt se till att dricka tillräckligt med vatten. Livsmedel som utlöser symptom bör också identifieras så att patienten kan undvika dem.

Allmänna åtgärder, som vila och och att sluta röka, kan också bidra till att minska symptomen. Ett minskat alkoholintag är också vanligtvis fördelaktigt, förutom administrering av antiflatulenta, antacida och läkemedel som stoppar diarré.

Exogena pankreasenzymer är användbart vid exokrin pankreasinsufficiens. Att implementera en celiakidiet och utbildning om vad detta innebär är i sin tur avgörande för patienter som har blivit diagnostiserade med celiaki. Slutligen är administrering av ursodeoxicholsyra och kirurgi den första behandlingen, till exempel för kolangit.

glutenfria spannmålsprodukter
Om patienten har celiaki bör denna följa en strikt glutenfri diet för att minska symptom på steatorré.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Korskontaminering i köket: 3 tips för att undvika det

När ska man konsultera en läkare

Alla bör rådfråga en specialist om de ser att de har miceller eller fettdroppar i avföringen. Det är också viktigt att söka professionell hjälp vid en daglig ökning av antalet toalettbesök eller blek eller mycket illaluktande avföring.

Förekomsten av fett i avföringen kan indikera förekomsten av ett malabsorptionssyndrom. I denna mening bör plötslig och ofrivillig viktminskning och magbesvär vara varningstecken.

Fett i avföringen: Ett problem som man inte ska underskatta

Förekomsten av fett i avföringen kan vara en svår manifestation att lägga märke till eftersom symptomen vanligtvis är väldigt ospecifika, särskilt i tidiga skeden. Det kännetecknas av plötsliga, men inte sällan subtila, förändringar i avföringen, särskilt i lukt, färg och mängd. Dessutom kan det ge allmänna tecken när den underliggande sjukdomen fortskrider.

Denna kliniska manifestation kan vara resultatet av flera patologier som påverkar bukspottkörteln, gallgången eller tarmepitel. Dessa kan orsaka ett bristfälligt näringsupptag, vilket försämrar  allmäntillståndet. I denna mening bör du söka medicinsk hjälp i närvaro av avvikande symptom.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Dueñas Disotuar S, García Luna P. Técnicas diagnósticas en malabsorción y maldigestión de macronutrientes. Nutr Clin Med. 2016; 10(1): 40-53.
 • Azer SA, Sankararaman S. Steatorrhea. [Updated 2020 May 23]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan-.
 • Hao L, Wang T, He L, Bi YW et al. Risk factor for steatorrhea in pediatric chronic pancreatitis patients. BMC Gastroenterol. 2018;18(1):182.
 • Moreland AM, Santa Ana CA, Asplin JR, Kuhn JA et al. Steatorrhea and Hyperoxaluria in Severely Obese Patients Before and After Roux-en-Y Gastric Bypass. Gastroenterology. 2017;152(5):1055-1067.e3.
 • Domínguez-Muñoz JE. Chronic pancreatitis and persistent steatorrhea: what is the correct dose of enzymes? Clin Gastroenterol Hepatol. 2011;9(7):541-6.
 • Witvliet-van Nierop JE, Wierdsma NJ, Ottens-Oussoren K, Meijerink MR et al. Fecal Elastase Fails to Detect Steatorrhea in Patients With Locally Advanced Pancreatic Cancer. Pancreas. 2018;47(4):e15-e16.
 • Domínguez J. Pancreatitis crónica. Gastroenterología y Hepatología. 2011; 34(1): 76-78.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.