Kan man bli beroende av nässpray?

Konstant användning av nässpray kan orsaka gradvis minskad effektivitet. Faktum är att det i vissa fall ger motsatsen till den önskade effekten. Vad behöver du veta om det? I den här artikeln går vi in på vad det innebär att vara beroende av nässpray.
Kan man bli beroende av nässpray?

Senaste uppdateringen: 13 september, 2022

Är det möjligt att bli beroende av nässpray?

I allmänhet innehåller denna typ av medicin slemlösande medel som hjälper till att minska inflammation i näsborrarna och nästäppa. Dessa symptom kommer sig ofta av vidgning av blodkärlen som finns i området.

Problemet är att nässprayer är lätta att använda och ger en lugnande och dämpande effekt som får många att använda dem för ofta och länge. Detta leder i sin tur till ett syndrom som kallas rinitis medicamentosa (RM) eller läkemedelsinducerad rinit, där en person behöver tätare och större doser för att uppnå önskad effekt.

Vill du veta lite mer om det? Vi har skrivit den här artikeln för att reda ut de viktigaste frågorna om dessa tillstånd.

Typer av nässprayer

Det finns många läkemedel som kan minska produktionen av sekret och snor i näsan. Man kan administrera dessa utvärtes (dvs på det drabbade området) eller ta dem oralt för en systemisk effekt. Droppar och sprayer är de vanligaste typerna.

När vi talar om nässpray syftar vi på läkemedel som kan orsaka vasokonstriktion i nässlemhinnan. Detta minskar frisättningen av vätska och slemproduktion.

Andra läkemedel är steroider och antihistaminer, som också är extremt effektiva. Nedan presenterar vi några av de vanligaste nässprayerna som man kan hitta på marknaden.

kvinna som är beroende av nässpray
Nässpray innehåller vanligtvis medicinska ingredienser som verkar för att lindra nästäppa och irritation av näsgången.

Nafazolin

Detta är i allmänhet ett säkert läkemedel med få biverkningar så länge man tar det i rätt doser. Läkare rekommenderar det för allergisk rinit eller olika situationer som orsakar nästäppa, som trauma eller inflammation.

Den finns i form av både droppar och sprayer, och du kan använda läkemedlet direkt eller genom att droppa det i ett ångbad, vilket brukar vara speciellt lämpligt för barn. Eftersom det främjar aktiveringen av receptorer i det kardiovaskulära systemet är det viktigt att vara försiktig vid tillstånd som hjärtsvikt, arytmier, högt blodtryck och en historia av hjärtinfarkt.

Dessa komplikationer uppstår dock vanligtvis endast när den systemiska absorptionen är hög. Så länge du respekterar rekommendationerna är detta incidenter som sällan inträffar.

Fenylefrin

Enligt den spanska föreningen för barnläkare har detta läkemedel även andra användningsområden för allvarligare sjukdomar. En av dessa är vid mycket lågt blodtryck, där fenylefrin har gynnsamma effekter på det kardiovaskulära systemet.

Men dess mest kommersiella och utbredda användning kvarstår som ett slemlösande medel för nästäppa, antingen i droppar eller som en spray. Dessutom finns det ögondroppar som tillåter pupillvidgning, vilket kan vara nödvändigt för en läkare för vissa utvärderingar eller kliniska procedurer.

Det är kontraindicerat vid överkänslighet, svår astma, inflammation i bukspottkörteln eller hepatit. Detta hänför sig naturligtvis till mer intravenös administrering än nasala preparat, som vanligtvis är ganska säkra.

Oxymetazolin

Även om detta läkemedel har samma verkningsmekanism som de tidigare läkemedlen, varar dess effekt längre och kan ha upp till 8 till 12 timmars kontinuerlig aktivitet. De andra, som fenylefrin eller nafazolin, är vanligtvis inte verksamma under mer än 6 timmar.

Effektens varaktighet gör inte bara doseringen lättare, utan förhindrar också rebound-effekten och att patienten utvecklar ett beroende av nässprayen, vilket vi kommer att gå närmare in på i följande avsnitt.

Både barn och vuxna kan använda denna medicin, dock bör de vidta samma försiktighetsåtgärder som med medicinerna vi nämnde ovan. I sällsynta fall kan det bidra till uppkomsten av sömnlöshet, varför det är bäst att undvika kvällsbruk.

Lär dig mer i den här artikeln: De nio vanligaste orsakerna till en blödande näsa

Rinitis medicamentosa och läkemedelstolerans

Akut rinit kan bero på många orsaker. Infektioner i de  övre luftvägarna och allergier är vanligast i de flesta länder. I själva verket tenderar kallt väder – typiskt för vintersäsongen – att öka risken för att utveckla måttliga till svåra former av rinit.

På grund av den nästan omedelbara lindring som de nässprayer vi nämnde ovan ger, och eftersom de finns tillgängliga att köpa utan recept, finns det en tendens att dessa läkemedel missbrukas bland befolkningen i allmänhet.

Med tiden har experter sett att dessa läkemedel upphör att ha samma effekt, vilket innebär att patienter tar högre doser för att uppnå samma lindring. Detta fenomen är lätt att förväxla med beroende, men det är ett helt annat tillstånd.

Vad är ett beroende av nässpray?

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) är beroende ett tillstånd eller sjukdom vars anatomiska substrat finns i hjärnan och orsakar ett tvångsmässigt behov och sökande efter ett läkemedel, oavsett de negativa effekter det eventuellt kan ha.

Vi vet att utvecklingen av beroende av ett visst läkemedel kräver långvarig exponering och en uppsättning viktiga neurokemiska förändringar för att hjärnan ska utveckla detta patologiska behov. Det sänker ofta livskvaliteten kraftigt, eftersom bristen på läkemedlet kan leda till ett abstinenssyndrom med värre konsekvenser.

Som den amerikanska Mayokliniken förklarar är beroende av nässpray mycket sällsynt. Vad som händer i de flesta fall är utvecklingen av tolerans eller takyfylax mot dessa läkemedel.

Takyfylax mot nässpray

Förlusten av svar på ett givet läkemedel efter upprepad administrering av läkemedlet är känt som “takyfylax“. Vi kan också betrakta termen tolerans som en motsvarighet för praktiska ändamål, även om båda har mer komplexa molekylära förklaringar.

Läkemedel är inget annat än ämnen som interagerar med olika platser i kroppen. Dessa interaktionsställen kallas receptorer, som vanligtvis är proteiner. När kontakt uppstår utlöser det en uppsättning biokemiska reaktioner som leder till önskad effekt.

Om kroppen får för mycket av den aktiva komponenten och därmed mättar receptorerna kommer kroppen att producera fler receptorer med tiden som ett svar på detta. Det innebär ett behov av att administrera en högre dos för att ge samma effekter som patienten har upplevt tidigare med mindre doser.

Nässprayer tenderar att ge upphov till detta fenomen relativt ofta, vilket beror på följande faktorer:

 • Lågt pris.
 • De säljs över disk.
 • De har få negativa biverkningar.
 • Enkel administration.

Vad händer med andra mediciner vid missbruk av nässpray?

Ovan nämnde vi att steroider är en del av den terapeutiska arsenalen för rinit, i någon av dess former. De har förmågan att minska lokala inflammationer på samma sätt som krämer för symptom på huden gör.

Deras förmåga att ge upphov till tolerans eller beroende är låg. De är vanligtvis reserverade för kroniska fall av rinit, särskilt där vasomotoriska fenomen dominerar i näsartärerna. Eftersom rhinitis medicamentosa har en kronisk presentation, kan de faktiskt vara till hjälp för att behandla detta tillstånd.

Några av de vanligaste läkemedlen i denna grupp är triamcinolon, flutikason och budesonid. De huvudsakliga biverkningarna inkluderar en brännande eller kliande känsla i näsan samt frekventa nysningar.

Symptom på rinitis medicamentosa

Liksom andra former av rinit, innebär detta tillstånd måttlig till riklig sekretion från näsan. Detta ger vanligtvis upphov till nästäppa som kan orsaka andningsproblem, men som du kan lösa genom att andas genom munnen.

Klåda och en känsla av att vara täppt är också vanliga symptom. I vissa fall, om området inte går att hålla rent, kan virus- eller bakterieinfektioner uppstå, vilket leder till bihåleinflammation. Det är en kronisk form av sjukdomen, även känd som “kemisk rinit”.

Hur skiljer det sig från andra former av rinit?

Även om det har samma egenskaper, ställer man diagnosen rinitis medicamentosa genom att studera patientens medicinska historia, vilken bör visa på en frekvent användning av nässpray. Dessa kan vara någon av de nässprayer vi har nämnt ovan. Dessutom orsakar rebound-effekten följande förändringar:

 • Minskad effektivitet av läkemedlet.
 • Överdriven slemproduktion några timmar efter administrering av läkemedlet.
 • Ökade biverkningar i de fall patienten överskrider den rekommenderade dosen.
kvinna snyter sig
Överdriven användning av näsavsvällande medel kan minska deras effektivitet. Samtidigt kan det orsaka motsatta reaktioner, som överdriven slemproduktion.

Behandlingar och rekommendationer

Utvecklingen av takyfylax, eller läkemedelstolerans, är potentiellt reversibel effekt, särskilt om diagnos och behandling sker i ett tidigt skede. Det finns inte några specifika läkemedel som kan orsaka detta, men en kombination av beteendeförändringar med användning av nya läkemedel kan ge effektiva resultat.

Mer komplicerade fall kräver utvärdering av en öron-näsa-halsläkare. Andra patienter kan gå till en vanlig läkare eller även en barnläkare eftersom många barn lider av tillståndet.

De första åtgärderna innefattar vanligtvis en gradvis reducerad dos. Experter rekommenderar inte att patienten plötsligt avbryter användningen av läkemedlet på grund av konsekvenserna av rebound-effekten.

Dessutom är samtidig användning av läkemedel med mindre beroendeframkallande effekter, eller som har mindre förmåga att utveckla tolerans, en viktigt del av behandlingen. Detta möjliggör symptomlindring samtidigt som en gradvis nedtrappning av nässprayen sker.

Steroider och koksaltlösning är utmärkta alternativ för att påbörja behandlingen. Beroende på svårighetsgraden av den kliniska bilden kan specialisten indikera orala läkemedel.

Korrekt användning för att undvika beroende av nässpray

För att undvika utveckling av tolerans eller eventuellt beroende av nässpray i framtiden är det bäst att följa instruktionerna som följer med läkemedlet. Eftersom man köper dessa över disk har de specifika doser för de patienter som inte känner behov av att gå till doktorn.

I vilket fall som helst är det viktigt att inte överskrida en användning mer än 2 eller 3 gånger om dagen under 3 dagar i följd. Om symtomatisk lindring inte uppstår, kontakta en läkare så snart som möjligt.

Vad ska man tänka på när det gäller beroende av nässpray?

Beroende av nässpray är sällsynt men kan förekomma. Även om många läkemedel verkar ofarliga, kan överkonsumtion leda till signifikanta medicinska tillstånd som kan vara svåra att hantera.

För att förhindra detta är det viktigt att följa instruktionerna som följer med förpackningen för detta receptfria läkemedel. Den bästa lösningen på eventuella problem är att gå till en läkare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Balziskueta B, et al. Protocolos de rinitis. Farmacia Profesional 2002;16(3):56-68.
 • Benedi J, Romero C. Descongestivos nasales. Farmacia Profesional 2006;20(9):58-61.
 • Callén Blecua M. Diagnóstico y tratamiento de la rinitis alérgica. En: AEPap ed. Curso de Actualización Pediatría 2005. Madrid: Exlibris Ediciones; 2005. p. 77-88.
 • Centro Andaluz de Información de Medicamentos. Tratamiento de la rinitis alérgica.
  SEMERGEN 2007;33(7)370-7.
 • Méndez-Díaz M, et al. Neurobiología de las adicciones. Revista de la Facultad de Medicina de la UNAM 2017;60(1):7-16.
 • Webb N. (2011) Tachyphylaxis. In: Kreutzer J.S., DeLuca J., Caplan B. (eds) Encyclopedia of Clinical Neuropsychology. Springer, New York, NY.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.