Kan lättprodukter göra dig tjock?

Lätt-produkter har blivit populära som ett alternativ för att gå ner i vikt. Men är de så bra som de verkar? I den här artikeln berättar vi mer om dessa livsmedel.
Kan lättprodukter göra dig tjock?
Saúl Sánchez Arias

Granskad och godkänd av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 24 oktober, 2022

Lättprodukter drar ofta till sig uppmärksamhet hos personer som kämpar med övervikt. Men är de så bra som de påstår sig vara? Eller kan lättprodukter tvärtom göra dig tjock?

Först, låt oss komma ihåg att vår populations ökade kroppsvikt i allt högre grad har blivit en av de viktigaste hälsoproblemen i vårt århundrade. Att vara överviktig är en riskfaktor för utvecklingen av sjukdomar, och utöver det påverkar det även prognosen och hur dessa patienter svarar på behandling. Av denna anledning bör man gradvis genomföra en serie kostförändringar om man lider av övervikt.

Just denna oro för kroppssammansättning har lett till massmarknadsföring av så kallade lättprodukter. Dessa livsmedel lovar vanligtvis en lägre kaloridensitet än deras motsvarigheter. Men de är inte alltid det bästa alternativet.

Varför? I den här artikeln ska vi förklara hemligheterna bakom utbudet av dessa av livsmedel.

Lättprodukter innehåller färre kalorier

Det som kännetecknar lättprodukter är att de innehåller färre kalorier än sin normala motsvarighet. Detta beror på en mindre fetthalt i dessa produkter. Men vid många tillfällen förblir mängden enkla sockerarter i maten densamma eller kan till och med vara större.

Farorna med kontinuerlig konsumtion av enkla kolhydrater är kända idag, och du kan läsa allt om det i en artikel publicerad i den medicinska tidskriften Frontiers in Bioscience.

Å andra sidan är det vanligtvis ingen bra idé att ta bort fett från mat, om det inte är transfetter. Fettlösliga vitaminer som sådana från D-vitamingruppen är näringsämnen som finns i fett. På detta sätt minskar vi bidraget från sådana mikronäringsämnen till kroppen.

Om vi ​​fortsätter med fallet med vitamin D, står vi för närvarande inför en endemisk brist på detta näringsämne. Om vi ​​minskar dess bidrag ytterligare kan det leda till flera hälsoproblem på medellång till lång sikt. Kroppens reserver av detta mikronäringsämne är begränsade. Ett underskott förknippas dessutom med en ökad risk att utveckla hjärt-kärlsjukdomar eller inflammatoriska sjukdomar enligt en artikel publicerad i Annual Review of Medicine.

Lightprodukter är inte lätta produkter
Lättprodukter innehåller färre kalorier än motsvarande mat i sin normala version. Men detta gör dem inte alltid till ett bättre alternativ för din hälsa och din vikt.

Du kanske skulle vara intresserad av att läsa den här artikeln: 7 livsmedel som innehåller negativa kalorier

Lättprodukter kan uppmuntra till överdriven konsumtion och göra dig tjock

Även om kaloritätheten hos dessa lätta produkter är lägre än för deras normala motsvarigheter, tenderar vi ibland att sätta i oss en större mängd av dessa med vetskapen om att vi har att göra med en lättare produkt. Därför blir den totala energiförbrukningen större än om vi valt den klassiska sorten.

Som om detta inte vore nog, innebär en större volym av denna produkt ett ännu större bidrag av enkla sockerarter och även tillsatser. På så sätt kan denna form av konsumtion påverka vårt hälsotillstånd på medellång och lång sikt. Att välja lättprodukter med syftet att undvika att bli tjock är därför ingen bra idé.

Hur man korrekt planerar en hållbar kost

Istället för att leta efter de minst kaloririka livsmedel på marknaden, är det bättre att basera vår kost på färska produkter. Att minska konsumtionen av bearbetade livsmedel är fördelaktigt när det gäller att minska kalorier, sockerarter och tillsatser.

Detta leder alltid till en minskning av risken för att utveckla komplexa sjukdomar som diabetes, fetma och andra metabola störningar kopplade till bearbetade livsmedel.

Dessutom måste vi välja mindre aggressiva tillagningsmetoder som kräver lite eller ingen olja. På så sätt begränsar vi produktionen av ämnen som är giftiga och skadliga för kroppen, till exempel akrylamid.

Å andra sidan bör vi inte försumma intaget av hälsosamma fetter. Dessa finns i sina mest fördelaktiga former i fet fisk, nötter och vegetabiliska oljor. Att begränsa intaget av animaliskt fett (även om det finns en del kontroverser på vetenskaplig nivå) och transfetter kan leda till bättre hälsa.

Lättprodukter är mer bearbetade
Att välja färsk mat framför hårt bearbetad mat är ett av de bästa sätten att upprätthålla en hälsosam kost.

Du kanske skulle vara intresserad av att läsa den här artikeln: Risker med en kost rik på socker under graviditeten

Akta dig alltså för lättprodukter!

Lättprodukter erbjuder oss en version av ett livsmedel som innehåller färre kalorier. Detta är dock inte en anledning att låta bli att läsa etiketterna. Många gånger beror kaloriminskningen endast på att tillverkaren har uteslutit fetter från produkten. De kan då ha kompenserat för förändringar i smak och konsistens genom att använda enkla sockerarter.

Detta måste vi lägga till tendensen att vi ibland konsumerar mer av dessa typer av produkter på grund av bristen på oro för kaloribalansen, vilket kan leda till en progressiv försämring av kvaliteten på vår mat. Med andra ord hjälper dessa lättprodukter dig inte när du fokuserar på att inte bli tjock.

En hälsosam livsstil är en som kombinerar variation och balans av mat såväl som regelbunden träning. För att uppnå detta måste vi öka konsumtionen av färska produkter och minska konsumtionen av bearbetade produkter.

Även om vi har möjligheten att välja en mängd olika produkter av den lätta, kalorireducerade typen, är det inte en bra idé att försumma konsumtionen av hälsosamma fetter, särskilt enkel- och fleromättade fetter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Freeman CR., Zehra A., Ramirez V., Wiers CE., Volkow ND., et al., Impact of sugar on the body, brain and behavior. Front Biosci (Landmark Ed), 2018. 23: 2255-2266.
  • Wang TJ., Vitamin D and cardiovascular disease. Annu Rev Med, 2016. 67: 261-72.
  • Luick, B. (2020). Advances in Food and Nutrition Research. Journal of Nutrition Education and Behavior52(3), 336. https://doi.org/10.1016/j.jneb.2019.06.010

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.