Kan jag träna om jag har anemi?

Med en kost rik på järn och en träningsplan som godkänts av en läkare, är det möjligt att träna om du har anemi. Upptäck med oss de enklaste rutinerna för att komma igång.
Kan jag träna om jag har anemi?
Leonardo Biolatto

Granskad och godkänd av läkaren Leonardo Biolatto.

Senaste uppdateringen: 13 juni, 2024

Anemi är ett tillstånd som orsakas av en minskning av antalet röda blodkroppar eller hemoglobin (Hb) koncentration. Hb är ett järnhaltigt protein som finns i röda blodkroppar; dess väsentliga uppgift är att transportera syre från lungorna till alla vävnader. Därför är det viktigt att veta att du fortfarande kan träna om du har anemi, även om syretransporten minskar.

Anemi orsakas vanligtvis av brist på järn. Försämrad kroppsprestation är vanligtvis ett av dess karakteristiska symtom. På grund av dålig muskelsyresättning tvingas hjärtat att pumpa snabbare för att kompensera för underskottet.

Om du har några av de vanligaste symtomen på anemi (blek hud, frekvent huvudvärk, håravfall, sömnstörningar, muskelsvaghet) kanske du har undrat om det är okej att träna. Vi inbjuder dig att läsa den här artikeln för att förstå vilka rutiner du kan träna.

Detta kan du träna om du har anemi

Beroende på graden av anemi kan du bli andfådd och ha svårt att utföra vissa aktiviteter. Detta tillstånd orsakar flera effekter som begränsar den fysiska kapaciteten. Vid detta tillstånd kan hjärtminutvolymen öka även i vila.

Innan du utför någon typ av träning rekommenderar vi att du bokar tid hos din läkare för en undersökning och godkännande av träningsplanen. Hon/han kan eventuellt föreslå träning med minimal ansträngning, att alltid börja långsamt och att ta flera pauser. Ja, du kan träna om du har anemi, dock måste du ta hänsyn till att tillståndet innebär en speciell situation.

Jogga och gå

Börja med korta avstånd. Detta är även bra att göra från ditt hem, dvs. att du går hemifrån till någon bestämd plats och sedan återvänder hem.

När du har gjort detta några dagar, kan du öka hastigheten på samma sträcka. Kom ihåg vikten av att vila för att inte överanstränga kroppen. Du kan växla mellan 2 minuters jogging och 2 minuters promenad.

Springer med anemi.
Du kan jogga om du har anemi, men överskrid inte ett säkert avstånd eller intensiteten på träningen.

Cykling

Du kan testa att ta en cykeltur på en sträcka som du bestämmer efter din uthållighetskapacitet. I början bör du helst inte överskrida 15 minuters aktivitet, sedan kan du öka tiden i 5-minutersintervaller. Glöm inte att ta pauser.

Du kan även träna på motionscykel, den fungerar som en simulator; på denna kan du utföra rörelserna utan att behöva ta dig någonstans. Sätt upp kortare intervall, mellan 5 och 10 minuter, och prioritera vila och återhämtning.

Yoga

Detta är en träningsform som kan träna din kropp, själ och ditt sinne i harmoni. Olika hållnings- och andningstekniker hjälper dig att träna lugnt.

Det finns många typer av yoga, och en lugnare variant är vinyasa. Du gör positionerna samtidigt som gör inandningar, utandningar respektive håller andan.

Simning

Simning minskar de skadliga effekterna av stress, hjälper till att korrigera hållningen och gynnar utvecklingen av en definierad kroppsbyggnad. Det innefattar rörelser i vatten där du huvudsakligen använder dina armar och ben.

Denna träning gynnar också dina aeroba förmågor, det vill säga det förbättrar din andning.

Man simmar.
Simning ökar transporten av syre till dina vävnader.

Fördelar med en bra kost för att träna med anemi

En viktig del för att du ska kunna träna om du har anemi är att du måste ta hand om din kost. Detta är viktigt för att din kropp ska bli uthållig. Kosten bör vara rik på järn för att gynna ökningen av röda blodkroppar.

Järnrika livsmedel kan vara av animaliskt eller vegetabiliskt ursprung. Bland köttet är lever särskilt bra. Fisk och skaldjur, mörkgröna grönsaker som broccoli och spenat, baljväxter och nötter är också bra.

Kom ihåg att uthållighet är avgörande för att nå dina mål, hur svår resan än kan vara. Låt träning bli en permanent källa till god hälsa.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Sanchez J, Rivera A, Noriega J, Morado Z, Andrade M, Cabrera M, Pérez I. Correlación del ejericicio físico, anemia y celularidad hemática: un modelo diagnóstico y epidemiológico. FEMPAC. 1998; 45 (1): 17-29.
  • Bagur C, Serra R. Prescripción de ejercicio físico para la salud. Primera edición. España: Editorial Paidotribo; 2004.
  • Casajús J, Rodríguez G. Ejercicio físico y salud en poblaciones especiales. España: Catalogo general de publicaciones oficiales del Consejo Superior de Deportes; 2011.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.