Kaffe med kokosolja: Hur man dricker det utan att gå upp i vikt

Kaffe med kokosolja är en välsmakande dryck som även kan ge vissa hälsofördelar. Tänk bara på att dricka det med med måtta.
Kaffe med kokosolja: Hur man dricker det utan att gå upp i vikt
Maria Patricia Pinero Corredor

Skriven och verifierad av nutritionisten Maria Patricia Pinero Corredor.

Senaste uppdateringen: 18 september, 2023

Kaffe med kokosolja är en dryck som har blivit populär för att främja ketos, ett metabolt tillstånd där kroppen förbränner fett istället för kolhydrater som energikälla. Men för att hitta den rätta dosen, är en nyckelfaktor att vara klar med vilka mål du har.

Det är viktigt att tänka på att ketogent kaffe, eller ketokaffe, kanske inte passar alla. Vilka är dess potentiella fördelar? Hur dricker man det utan att gå upp i vikt? I följande artikel ska vi svara på dessa frågor.

Vilka är fördelarna med att dricka kaffe med kokosolja?

Kaffe med kokosolja kan ge dig en rad fördelar som går utöver njutningen av dess goda smak. En av de mest intressanta aspekterna är dess förmåga att öka energin. Visste du att de medelkedjiga fettsyrorna som finns i kokosolja metaboliseras annorlunda än andra fetter?

Till att börja med är detta en källa till snabb energi. Så om du behöver en boost innan du ska träna eller någon annan intensiv fysisk aktivitet, kan denna kombination vara det perfekta valet.

Naturligtvis slutar fördelarna inte där. De medelkedjiga fettsyrorna i kokosolja har också kopplats till positiva effekter på hjärnans funktion, särskilt hos patienter med sjukdomar som Alzheimers.

Eftersom dessa fetter omvandlas till ketoner i levern blir de en alternativ energikälla för hjärnan. Vad betyder det här? Jo, ketoner kan förbättra din koncentration och fokus, vilket hjälper dig att öka din mentala prestation.

Dessutom, om du försöker hålla vikten under kontroll, kan kaffe med kokosolja fungera som ett bra komplement. Denna kombination kan nämligen hjälpa dig att minska din aptit och på så vis främja viktminskning när den ingår som en del av en hälsosam kost.

Hur fungerar det? Det är de hälsosamma fetterna som finns i kokosoljan som kan öka mättnadskänslan. Detta gör att du känner dig mättare och därmed undviker att äta för mycket av resten av dina måltider.

Hur dricker man kaffe med kokosolja för att undvika att gå upp i vikt?

För att avnjuta en god kopp kaffe med krämig kokosolja utan oro för att gå upp i vikt kommer följande tips att vara mycket användbara. Notera!

1. Dosera med måtta

Även om kokosolja är en utmärkt källa till bioaktiva föreningar är det viktigt att inte överdriva konsumtion. Detta eftersom det också innehåller mycket mättat fett. Rekommendationen är 10 till 15 gram kokosolja (en matsked) om dagen för att få dess fördelar och undvika för många kalorier. Denna mängd passar utmärkt i en kopp kaffe.

2. Ha koll på ditt totala kaloriintag

Om ditt mål är att hålla vikten eller att gå ner i vikt är det viktigt att ha koll på ditt totala dagliga kaloriintag. Se till att ditt kokoskaffe är i enlighet med dina dagliga kaloribehov och inte överstiger ditt totala kaloriintag.

3. Balansera din kost

Kaffe med kokosolja bör inte dominera din kost. Det är viktigt att äta en balanserad och varierad kost som innehåller hälsosamma livsmedel som frukt, grönsaker, magert protein och fullkorn.

4. Minska konsumtionen av andra ingredienser

Om du tillsätter andra ingredienser till ditt kaffe, såsom socker, grädde eller sötningsmedel, bör du tänka på att dessa ökar ditt kaloriintag. Välj hälsosammare alternativ, som naturliga sötningsmedel eller lättmjölk, om du vill ha en bättre smak utan att lägga till för många kalorier.

Du kanske också vill läsa: 7 bra livsmedel för ketogena dieter

5. Upprätthåll en aktiv livsstil

Förutom att kontrollera ditt kaloriintag är det viktigt att du upprätthåller en aktiv livsstil och tränar regelbundet. Fysisk aktivitet hjälper dig att bränna kalorier och bibehålla en hälsosam energibalans.

Hur gör man kaffe med kokosolja?

Om du känner dig osäker på hur man tillagar denna fördelaktiga och välsmakande dryck, ska vi tipsa dig om det vanligaste receptet här nedan.

Ingredienser

Så här gör du

  1. Tillaga en kopp nybryggt kaffe enligt dina önskemål. Du kan använda brygg-, kok-, presso eller snabbkaffe, så länge det är ekologiskt och av bra kvalitet.
  2. Medan kaffet är varmt, tillsätt matskeden med ekologisk extra virgin kokosolja i koppen. Du kan så klart justera mängden efter smak, men överstig inte 15 gram.
  3. Rör om med en sked eller en visp. Se till att kokosoljan är helt smält och blandad med kaffet.

Det är viktigt att notera att mängden kokosolja som passar just dig kan variera beroende på dina behov. Kom ihåg att om du har ett specifikt hälsotillstånd eller om du följer en ketogen kost av medicinska skäl är det tillrådligt att konsultera en läkare eller nutritionist för personliga rekommendationer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.