Intressanta fakta om havsöron - världens dyraste blötdjur

I denna artikel får du lära dig mer om havsöron, som även går under namnet abalone. Detta är en havsprodukt av hög kvalitet som betingar ett högt pris och som har en enastående näringsprofil.
Intressanta fakta om havsöron - världens dyraste blötdjur
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Några fascinerande fakta om havsöron: Det är ett av världens mest eftertraktade skaldjur. De är vanligt förekommande i Asien, men har även börjat spridas till andra länder. Numera odlar man dem till och med i Galicien, i nordvästra Spanien.

Havsöron är en havsprodukt som betingar ett mycket högt pris och som huvudsakligen används i gourmet-anrättningar. Ur näringssynpunkt har den emellertid en del intressanta egenskaper som är värda att känna till.

Men innan vi går vidare bör vi påpeka att en kost som innehåller fisk och skaldjur är mycket hälsofrämjande. En sådan kosthållning kan minska risken att utveckla många kroniska och komplexa sjukdomar. Emellertid är det inte nödvändigt att satsa på de dyraste produkterna, för faktum är att det räcker med att konsumera fisk ett par gånger i veckan för att uppleva de positiva effekterna.

Mer vetenskapliga fakta om havsöron

Havsöron, som även är kända som öronsnäckor, är en gastropod med ett enkelt skal, i motsats till tvåskaliga blötdjur som exempelvis musslor. Den har ett avlångt, öronformat skal som påminner lite om ett ytteröra, varav namnet.

Det finns många olika kända arter av detta blötdjur och man har ännu inte lyckats att helt och hållet särskilja dem alla. För närvarande är alla klassificerade som ätbara, men man kan också använda skalet för dekorativa ändamål.

Normalt lever havsöron på steniga ytor i den sublitorala zonen. Men man finner dem även i saltträsk. Dock är de vanligast i tropiska och subtropiska marina vatten, i synnerhet på platser nära kusterna. Deras föda grundar sig på alger och smådjur, som t.ex. parasiter. Själva utgör de föda för sjöstjärnor och krabbor.

Havsöron innehåller viktiga näringsämnen.
Du bör inkludera skaldjur och fisk i din kost minst två gånger i veckan.

Under senare år har man uppmuntrat kontrollerad avel på grund av den ökade efterfrågan på dessa produkter. På så sätt förebygger man även fritidsfiske, som kan innebära ett hot mot arten.

Havsöron har en hård och fibrös textur och måste därför genomgå en särskild tillagningsprocess innan man kan äta dem. Samtidigt är det viktigt att inte koka dem för länge, för då kan de få en seg och inte så angenäm konsistens. Utifrån ett organoleptiskt perspektiv har havsörn en marin smak, men den är mer subtil än hos andra produkter, som exempelvis ostron och kammusslor.

Fakta om havsöron: näringsprofil

Det är viktigt att notera att havsöron är en produkt som är rik på proteiner med högt biologiskt värde. Det är ett livsmedel som tillhandahåller runt 17 g protein per 100 g.

Enligt en studie som publicerats i Annals of Nutrition & Metabolism bör stillasittande personer konsumera minst 0,8 g protein per kg kroppsvikt för att skydda mager muskelmassa från katabolism.

Havsöron innehåller dessutom fettsyror som tillhör omega-3-serien. Dessa lipider anses vara mycket högkvalitativa och de hjälper till att kontrollera inre inflammationer i kroppen.

Faktum är att ett regelbundet intag har visat sig reducera risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Vidare är det viktigt att man balanserar konsumtionen av omega-3 i förhållande till omega-6, något som få personer uppnår idag.

I fråga om mikronutrienter är det värt att nämna att havsöron innehåller B-vitaminer, kalcium, järn, selen och magnesium. De är också en källa för jod. Denna mineral är väsentlig för att sköldkörteln ska fungera normalt.

Vid bristtillstånd kan störningar i hormonproduktionen uppkomma, vilket kan sätta din hälsa på spel. Detta framgår av forskning som publicerats i Endocrine, Metabolic & Immune Disorders Drug Targets.

Å andra sidan är järn ett ämne som ansvarar för syretransporten i blodet. Det är en mineral som har en låg absorptionshastighet, vilken är ännu lägre om den kommer från en vegetabilisk källa.

För att undvika detta problem bör du inta järn tillsammans med en stor dos av C-vitamin. Det är alltid en bra idé att tänka på att försöka förebygga anemi, för om du väl drabbas kan en långvarig behandling bli nödvändig.

Havsöron – en dyr men näringsrik produkt

Havsöron används mest i fina restauranger.
Havsöron är ett delikat, raffinerat och dyrt livsmedel.

Som du kan se av dessa fakta om havsöron är det en av de mest prisade produkter som det marina ekosystemet har att erbjuda. Det är inte något man äter särskilt mycket av i västländerna, vilket främst beror på de höga kostnaderna.

Man finner dem sällan på stormarknader, eftersom de vanligen används i högklassiga restauranger. Tack vare sin utsökta smak och sitt otroliga näringsinnehåll anses havsöron vara ett hälsosamt livsmedel.

Slutligen, det är viktigt att understryka vikten av att äta en varierad kost för att upprätthålla en god övergripande hälsa. Ju mer variation vi har i vår kosthållning, desto mindre är risken att vi utvecklar näringsbrister. På så sätt kan vi förvissa oss om att vi optimerar kroppens fysiologiska funktioner och att vi inte får problem som kan inverka på vår allmänhälsa.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Richter, M., Baerlocher, K., Bauer, J. M., Elmadfa, I., Heseker, H., Leschik-Bonnet, E., Stangl, G., Volkert, D., Stehle, P., & on behalf of the German Nutrition Society (DGE) (2019). Revised Reference Values for the Intake of Protein. Annals of nutrition & metabolism74(3), 242–250. https://doi.org/10.1159/000499374
  • Innes, J. K., & Calder, P. C. (2020). Marine Omega-3 (N-3) Fatty Acids for Cardiovascular Health: An Update for 2020. International journal of molecular sciences21(4), 1362. https://doi.org/10.3390/ijms21041362
  • Triggiani, V., Tafaro, E., Giagulli, V. A., Sabbà, C., Resta, F., Licchelli, B., & Guastamacchia, E. (2009). Role of iodine, selenium and other micronutrients in thyroid function and disorders. Endocrine, metabolic & immune disorders drug targets9(3), 277–294. https://doi.org/10.2174/187153009789044392

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.