Intervju med Carlos Ríos: äter du riktig mat?

Carlos Riós – skaparen av "riktig mat"-rörelsen – påminner oss om att livsmedelsindustrin ofta skickar tvetydiga budskap om vad vi äter. I slutänden blir vi beroende av processad mat utan att ens inse det.
Intervju med Carlos Ríos: äter du riktig mat?
Carlos Ríos

Skriven och verifierad av nutritionist Carlos Ríos.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

“Riktig mat”-rörelsen är mycket mer än bara en fluga. Dess skapare – nutritionisten Carlos Ríos – utbildar och inspirerar tusentals människor att följa en ny, hälsosammare livsstil.

När det kommer till mat gäller följande mantra för honom: ju enklare, desto bättre.

Vi vet att livsmedelsindustrin tenderar att påverkas av flugor och övergående gurus som utlovar mirakel. Men Carlos Ríos prestationer går långt bortom detta.

Hans rörelse “riktig mat” grundades för några år sedan och blev viral i sociala medier, och den har åstadkommit två saker.

Den första är att tillhandahålla konsumenter med verktygen och kunskapen för att förstå vad de äter varje dag. Det andra är att öppna deras ögon så att de kan förstå behovet av nyttig, “riktig mat”.

Vi talade med Carlos Ríos om detta i följande intervju.

“Industrin gillar att tala om näringsämnen och kalorier så att du ska tro att det du äter är nyttigt. Det är ett så pass förvirrande språk att det slutar med att du äter processad mat.”

Intervju med Carlos Ríos om riktig mat

Carlos Ríos är en nutritionist som slutförde sina studier vid Pablo de Olavide University i Sevilla, Spanien. Han är grundaren till rörelsen “riktig mat”.

Han har tusentals följare på sociala nätverk, och hans mål att höja medvetenheten bland befolkningen har gett otroliga resultat.

Hans bok Eat Real Food: A Guide to Transforming Your Diet and Your Health är en stor hit och står ut som en oersättlig handbok som backas upp av vetenskaplig litteratur.

Den får oss att förstå något som Carlos Ríos upprepar ofta: “Vi äter inte riktig mat, utan istället produkter som har ställts fram åt oss.”

I vår intervju med honom har vi fördjupat oss i vad riktig mat är. Intervjun fick oss att förstå att kunskap är makt. Att veta vad vi äter ger oss kraft och hjälper oss att ta bättre beslut, för att investera i vår hälsa.

Mat på hjärtformad tallrik

Varifrån kom riktig mat-initiativet?

Det var något jag påbörjade med mina patienter. När jag insåg hur goda resultat jag fick från att fokusera på mat och lära dem om farorna med processad mat, började jag dela med mig av det.

Detta eftersom jag presterar bra på sociala nätverk och såg chansen att nå en större publik.

Om riktig mat funnits inom vår räckvidd så länge, varför har inte merparten av befolkningen en bra kost?

För att livsmedelsindustrin utnyttjat det hektiska liv som de flesta leder, och säljer produkter som är lätta att konsumera och ta med (processad mat), vilket gradvis minskar intaget av riktig mat.

Vad är det värsta vi kan äta? Finns det några livsmedel vi bör eliminera från kosten?

Generellt är all processad mat onyttig, och summan av dem är vad som gör dem farliga. En av de mest konsumerade är läsk, vilket folk borde undvika.

Vad bör man hålla utkik efter när man köper mat?

Ingredienserna. Även om folk alltid är fokuserade på kalorier och fett, är ingredienserna det viktigaste.

Livsmedelsindustrin vet vad vi letar efter, vilket är anledningen till att de försöker lura oss med “light” eller “kalorisnåla” produkter, eftersom de vet att de är attraktiva.

Skippa sötsakerna

Men dessa produkter är precis lika onyttiga som sina originalversioner. Därför är det enda sättet att veta vad vi äter och huruvida det är nyttigt eller inte genom ingredienserna.

Kan du berätta vad vi kan äta eller dricka mellan måltiderna?

Naturliga nötter eller rostade nötter utan tillsatt socker, frukt, naturlig yoghurt, inlagd gurka, oliver och gröna sojabönor.

Det är bäst att dricka vatten. Du kan dock göra en “riktig läsk” med vatten eller bubbelvatten, citron och is.

Media visar mycket processad och söt mat. Låt oss tala om barn; hur kan vi hjälpa dem att ansluta sig till initiativet?

Vi kan inte få barn att förstå konceptet “den här maten är nyttigare än…” eller “det här är processad mat”.

Barn använder sin fantasi mycket, såväl som vad de uppfattar genom sina sinnen, så vi måste introducera riktig mat på ett kreativt, got och till och med “lekfullt” sätt.

För barn är det inte samma sak att äta en bit frukt som det är att äta frukt som har “målats upp” på tallriken.

Avslutningsvis, hur kan vi slå ut på vägen mot riktig mat?

Genom vår livsmedelsutmaning på en månad. Med denna utmaning kommer du gagnas på så många sätt på bara en månad att du aldrig kommer vilja gå tillbaka till dina gamla vanor.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Srour B., Fezeu LK., Kesse Guyot E., Alles B., et al., Ultra processed food intake and risk of cardiovascular disease: prospective cohort study. BMJ, 2019.
  • Horst KW., Serlie MJ., Fructose consumption, lipogenesis, and non alcoholic fatty liver disease. Nutrients, 2017.
  • Aune D., Giovacnnucci E., Boffetta P., Fadness LT., et al., Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all cause mortality a systematic review and dose response meta analysis of prospective studies. Int J Epidemiol, 2017. 46 (3): 1029-1056.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.