Huskurer för spruckna hälar - naturliga och effektiva
Vad kan väl vara skönare än ett per lena fötter? Det fixar du snabbt med hjälp av våra huskurer för spruckna hälar!
Det finns flera orsaker som kan leda till spruckna hälar. Ibland orsakas det av ett dåligt hälsotillstånd, medan det andra gånger är relaterat till konstant användning av öppna skor, såsom sandaler. Att gå barfota kan snabbt få fötterna att torka ut. När du går eller joggar så kommer detta leda till att dina hälar spricker, vilket kan vara väldigt obehagligt.
Förebyggande är nyckeln till att hålla sig frisk. I detta fall så bör du bära täckande skor och smörja in dina fötter dagligen med krämer. Om du dock redan har spruckna hälar så kan du prova några av de huskurer som vi ska ge dig nedan.
Huskurer för spruckna hälar
Honung
Den första av våra huskurer för spruckna hälar är enkel att göra. Tillsätt 25 centiliter honung i en fotbalja med varmt vatten. Rör om väl. Doppa sedan ner dina fötter i blandningen och sitt så i en timme. Använd sedan en pimpsten för att skrapa det spruckna området på hälen. Torka torrt, och du kommer märka hur den förhårdnade huden nu är mjukare.
Kakaosmör
Någon typ av fett är bra i huskurer för spruckna hälar. Kakaosmör kan vara en utmärkt fuktgivande kräm för hälarna. Innan du går till sängs varje kväll så applicerar du en ordentlig mängd kakaosmör på dina fötter. Detta kommer återfukta och mjuka upp hälarna.
Ricinolja
Ricinolja är ytterligare en produkt med fantastiska uppmjukande och återfuktande effekter. Applicera en generös mängd av denna olja på en bomullstuss och applicera sedan på det hårdaste området av din fot. På kort tid så kommer huden mjukas upp och ge dig väldigt fina hälar. Varning: om din hud är sprucken så illa att skinnet har öppnat sig så ska du inte applicera denna olja. Undvik också användning om du är gravid.
Papaya
Papaya är en av de bästa naturligt exfolierande substanserna för huden. Ta en bit papaya och mosa den till en puré. Lägg den sedan på det drabbade området och låt sitta i 15 minuter, 3 gånger dagligen. Den är även bra att använda om din hud redan har spruckit (öppnat sig) eftersom den enkelt reparerar hudvävnad.
Mogen banan
Banan använder du på ett liknande sätt som papayan. Skala en mogen banan och mosa den till en puré. Applicera den sedan på hälarna och låt verka i tio minuter. Skölj med varmt vatten tills all banan är borta. Gör detta en gång om dagen, och helst på natten.
Glycerin
Att blanda glycerin med rosenvatten är utmärkt för att mjuka upp huden. Glycerin är en av naturens bästa fuktgivare, och rosenvatten kommer mjuka upp det hårda området. Blanda de två substanserna och applicera med dina fingertoppar. Låt det verka i 15 minuter och skölj sedan med kallt vatten.
Avokado och banan
Vi rekommenderar även att du provar en naturlig avokado- och banankräm. För detta behöver du en halv avokado och en liten banan. Blanda båda ingredienserna till en kräm som ska vara väldigt välmixad och jämn. När du har din naturliga kräm så applicerar du den på hälarna och masserar varsamt. Gör detta fyra gånger per vecka, beroende på din huds tillstånd, för bästa resultat.
Pimpsten
Och nu något som aldrig bör saknas när du ska göra dina fötter vackra, och som komplement till alla huskurer för spruckna hälar – en pimpsten.
Med endast en pimpsten tillsammans med ett härligt fotbad kommer man också långt på vägen till fina fötter. Sätt dig med fötterna i en balja i 20 minuter. Gnugga dem sedan varsamt med pimpstenen för att ta bort döda celler. Skölj därpå av fötterna, torka dem, och applicera en fuktgivande kräm. Gör detta varje kväll.
Vi hoppas att dessa naturliga huskurer kommer hjälpa dina spruckna hälar och ge dig goda resultat. Kom ihåg att regelbunden kroppsvård både gynnar utseendet och välbefinnandet.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Whitham, A. G., & Sparks, R. S. J. (1986). Pumice. Bulletin of Volcanology, 48(4), 209-223. https://link.springer.com/article/10.1007/BF01087675
- Mandal, M. D., & Mandal, S. (2011). Honey: its medicinal property and antibacterial activity. Asian Pacific journal of tropical biomedicine, 1(2), 154. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3609166/
- Roiaini, M., Seyed, H. M., Jinap, S., & Norhayati, H. (2016). Effect of extraction methods on yield, oxidative value, phytosterols and antioxidant content of cocoa butter. International Food Research Journal, 23(1), 47. https://search.proquest.com/openview/0673dd68ad3889bea647a079b9cdee8d/1?pq-origsite=gscholar&cbl=816390
- Patel, V. R., Dumancas, G. G., Viswanath, L. C. K., Maples, R., & Subong, B. J. J. (2016). Castor oil: properties, uses, and optimization of processing parameters in commercial production. Lipid insights, 9, LPI-S40233. https://journals.sagepub.com/doi/full/10.4137/LPI.S40233
- Krishna, K. L., Paridhavi, M., & Patel, J. A. (2008). Review on nutritional, medicinal and pharmacological properties of Papaya (Carica papaya Linn.). http://nopr.niscair.res.in/handle/123456789/5695
- Singh, B., Singh, J. P., Kaur, A., & Singh, N. (2016). Bioactive compounds in banana and their associated health benefits–A review. Food Chemistry, 206, 1-11. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814616303831