Hur vet du att du sitter på avbytarbänken i en relation?

Om du alltid känner att du är plan B i ett förhållande, har du förmodligen blivit satt på avbytarbänken. Upptäck hur du identifierar denna praxis och vad du kan göra för att ta dig ur den på ett så sunt och effektivt sätt som möjligt.
Hur vet du att du sitter på avbytarbänken i en relation?

Senaste uppdateringen: 30 oktober, 2024

Även om begreppet att sitta på avbytarbänken  är ganska nytt, är själva praktiken lika gammal som mänskliga relationer. I grund och botten är detta när någon får dig att känna att du sitter på avbytarbänken i en känslomässig relation: du är aldrig personens första val, men du finns alltid tillgänglig för honom eller henne.

Att känna igen tecknen på att du sitter på avbytarbänken är viktigt för att du ska kunna fatta välgrundade beslut om ditt känslomässiga välbefinnande. Om du misstänker att du befinner dig i den här situationen, fortsätt att läsa! I den här artikeln berättar vi vilka tecken du ska vara uppmärksam på och vilka steg du ska följa för att ta dig ur situationen.

Vad innebär det att man sitter på avbytarbänken?

Termen på engelska är benching, och man använder den i sport för att beskriva en reservspelare som sitter på avbytarbänken. I samband med relationer hänvisar benching till när någon håller dig i ett väntande tillstånd. Personen vet att du kommer att vara tillgänglig när denna behöver dig, samtidigt som han eller hon också utforskar eller håller sig öppen för andra alternativ.

Hur ter sig då denna situation? I praktiken så håller denna personen minimal kontakt med dig, kommunicerar sporadiskt och fåordigt för att se till att du inte tappar intresset helt. Men det går inte längre än till dessa ytliga interaktioner. Denna brist på känslomässigt ansvar genererar negativa konsekvenser för den drabbade personen, alltså dig, och försätter dig i ett tillstånd av osäkerhet och besvikelse.

Benching är vanligast i relationer som precis har börjat, eftersom man ännu inte har nått en tydlig eller definierad nivå av engagemang. Det är också vanligt i långdistansrelationer eller hos personer som inte bor tillsammans.

Dessutom, som forskning publicerad i International Journal of Environmental Research and Public Health visar, så förekommer detta fenomen ofta tillsammans med andra tekniker som breadcrumming eller ghosting.

Varför kan någon vilja sätta dig på avbytarbänken?

Det är naturligt att undra vad som motiverar en person att hålla en relation “på is”. Är det en medveten handling eller ligger det någon illvillig avsikt bakom? I verkligheten kan orsakerna variera beroende på person och situation, eftersom relationer skiljer sig från varandra. Men några av de vanligaste orsakerna inkluderar:

  • Manipulering för personlig vinning. Ibland är den som sätter dig på avbytarbänken inte ute efter ett seriöst förhållande, men tycker att det är en bra idé att upprätthålla lite kontakt för att få vissa små fördelar, vilket kan vara antingen känslomässigt eller praktiskt eller både och, men utan att behöva engagera sig på allvar.
  • Bekräftelsebehov. För vissa kan det vara ett sätt att boosta sitt ego eller känna sig värdefull att ha flera intresserade på gång. I dessa fall fungerar denna metod som ett sätt att få kontinuerlig uppmärksamhet, utan ansträngningen av en riktig relation.
  • Osäkerhet eller rädsla för engagemang. Ibland kan en person som sätter dig på avbytarbänken vara osäker på sina känslor eller rädd för tanken på ett mer seriöst förhållande. Men för att denna inte vill förlora dig helt, väljer han eller hon att hålla kvar dig i periferin.

7 tecken på att du sitter på avbytarbänken

Det finns flera tecken på att personen du gillar har satt dig på avbytarbänken. Dessa tecken förekommer inte alltid tillsammans, men ju fler du känner igen, desto tydligare uppfattning kan du få om din situation. Några av de vanligaste tecknen är:

1. Kommunikationen är sporadisk

När det finns ett verkligt intresse från båda parter är kommunikationen konstant och regelbunden. Ett tecken på fenomenet att du sitter på avbytarbänken är när du endast får sporadiska och något oförutsägbara meddelanden (till exempel mycket sent på natten eller bara på helger).

2. Hen ger ursäkter och avbryter planer

En som har satt dig på avbytarbänken avbryter eller skjuter ofta upp planer, ofta med ursäkter i sista minuten. Ursäkterna tenderar att vara varierande, från oförutsedda åtaganden till personliga problem som uppstår precis innan era träffar.

3. Ni går inte framåt i relationen

En sund relation tenderar att utvecklas över tiden. Om du efter en lång tids interaktion inte känner att ni gör några framsteg eller det verkar som att saker sitter fast på samma plats, kan detta vara ett tecken.

4. Får du bara undvikande svar? Då sitter du förmodligen på avbytarbänken

Människor som tillämpar denna strategi ger ofta vaga svar när de blir tillfrågade om framtiden för relationen eller sina känslor. Deras svar kan vara tvetydiga och orsaka mer förvirring än klarhet. Samtalen tenderar också att vara mer ytliga och inte så djupa.

5. Du känner dig förvirrad av den andres beteende

En tydlig egenskap hos personer med detta beteende är inkonsekvens. Ibland verkar personen väldigt intresserad, skriver till dig med entusiasm eller visar mycket tillgivenhet, och tar sedan plötsligt avstånd utan förklaring.

6. Tillgänglighet är på deras villkor

De som håller en annan i reserv är oftast tillgängliga bara när det passar dem. Det innebär att kontakt, möten eller interaktioner sker enligt deras agenda, utan någon hänsyn till dina behov eller önskemål.

7. Känns det som att du är i bakgrunden? Ja, du sitter på avbytarbänken!

Om du har blivit satt på avbytarbänken kan du ofta få känslan att du aldrig är en prioritet i den andres liv. Det verkar alltid finnas något eller någon viktigare, oavsett om det är arbete, vänner eller till och med andra kärleksintressen. Trots att du är närvarande i hans eller hennes liv intar du en sekundär plats. Det är som att du alltid är plan B.

Konsekvenser av att sitta på avbytarbänken

Att sitta som avbytare i en relation har en lång rad negativa konsekvenser för den drabbade. Det är som att ha en relation som nästan är på gång, full med otydligheter och ett konstant skapande av förväntningar. Denna situation skapar en miljö av osäkerhet och frustration.

Så hanterar du din situation om du sitter på avbytarbänken

Känner du dig som ett andrahandsval och ser inget intresse hos din kille eller tjej att ta relationen vidare? Konfrontera då situationen och försöka hantera den på ett så sunt sätt som möjligt.

Reflektera över förhållandet

Det första steget är att tydliggöra vilken typ av relation du har med denna människa. Fråga dig själv vilken typ av band du vill ha med personen och om detta återspeglas i verkligheten. Detta hjälper dig att tydliggöra om personen uppfyller dina behov och förväntningar.

Tala uppriktigt

Hitta en lämplig tidpunkt för att låta tjejen eller killen veta hur du känner. Som vi har konstaterat finns det inte alltid en illvillig underton med att någon sätter en annan på avbytarbänken. Ibland är det resultatet av brist på ärlig kommunikation och även omognad. Fråga vad hon eller han känner för dig och vad hon eller han vill ha ut av förhållandet. Tydlighet kan hjälpa till att lösa eventuella missförstånd och definiera riktningen för relationen.

Tvinga inte fram ett förhållande

Om du har uttryckt dina känslor och bara får undvikande svar som respons, kanske det är dags att acceptera att objektet för ditt intresse inte är villig att engagera sig eller vara ärlig. I så fall är det bäst att sätta en gräns och överväga att säga adjö för gott. Att tvinga fram en relation kan leda till ett giftigt förhållande, där obalans och otydlighet bara ökar den emotionell stressen.

Ta stöd av dina nära och kära

Sök stöd hos vänner och familj under denna process. Att prata med dem om vad du upplever kan ge dig ett annat perspektiv och hjälpa dig att bearbeta dina känslor.

Sök psykologisk hjälp

Om den känslomässiga effekten av din tid på avbytarbänken är djupgående, sök professionell hjälp. En terapeut kan ge dig verktyg som hjälper dig att bearbeta dina känslor, förbättra din självkänsla och utveckla strategier för att hantera situationen effektivt.

Lär dig att identifiera avbytarbänken och välj hälsosammare relationer

Kärlekens fem grundbultar – tillgivenhet, tillit, anknytning, kontakt och kommunikation – är grundläggande för en sund relation. Dessutom är ömsesidighet nyckeln för att dessa egenskaper verkligen ska manifesteras. Vi uppmuntrar dig att prioritera ditt välmående och söka relationer där dessa principer återspeglas i praktiken och inte bara i ord.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Rodríguez-García, M. C., Márquez-Hernández, V. V., Granados-Gámez, G., Aguilera-Manrique, G., Martínez-Puertas, H., & Gutiérrez-Puertas, L. (2020). Development and validation of breadcrumbing in affective-sexual relationships (BREAD-ASR) questionnaire: Introducing a new online dating perpetration. International Journal of Environmental Research and Public Health, 17(24), 9548. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7766626/

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.