Hur våra kroppar reagerar på extrema förhållanden
När vi ställs inför extrema förhållanden upplever våra kroppar en rad förnimmelser och automatiska reaktioner. Om du någonsin undrat hur våra kroppar reagerar på extrema förhållanden, fortsätt läsa.
Hur reagerar våra kroppar i extrema förhållanden?
Upptäck de vanligaste reaktionerna vi upplever när vi befinner oss i extrema förhållanden.
1. Gravitation
Tyngdkraften utövar sina effekter på alla. Denna kraft motsvarar 1 G, men om du till exempel är flygvapenpilot kan den vara mellan 8 och 10 G. Vad betyder det? Det betyder att du upplever din kroppsvikt som olika tung.
Och hur reagerar våra kroppar på detta? Effekten av denna kraft på vår kropp beror på dess riktning. Om tyngdkraften verkar från huvudet till fötterna kommer de inre organen att röra sig nedåt inom en viss tidsram.
Om verkan är från fötterna till huvudet kommer bukorganen att utöva ett tryck mot diafragman och därmed på hjärtat och lungorna.
Vid en kraft som riktas från bröstet till ryggen eller från vänster till höger och vice versa, är dess påverkan på kroppen mycket mindre.
2. Förändringar i blodtrycket
Blodtrycket varierar också i extrema förhållanden. Om du har lågt blodtryck kan dekompressionssyndrom uppstå. Detta är också vanligt hos dykare, till exempel vid snabb uppstigning till ytan.
Detta beror på att utspädda gaser i blodet kan bilda bubblor, vilket medför en risk för tromber och skador på kärlväggarna.
Således, om vaskulär ocklusion upplevs, kan det leda till en blockering av blodcirkulationen, vilket leder till döden. I svåra fall kan den vita substansen i ryggmärgen skadas, vilket kan leda till förlamning.
3. Hur reagerar våra kroppar vid kolmonoxidförgiftning?
Om vi drabbas av kolmonoxidförgiftning kommer vår kropp att uppleva en rad reaktioner.
Först kommer kolmonoxiden snabbt in i blodet varpå en del av hemoglobinet omvandlas till karboxihemoglobin. Således kommer erytrocyterna inte att kunna överföra syre till kroppens celler och vävnader. Det bör noteras att nervcellerna är beroende av syre.
Av denna anledning påverkar denna förgiftning främst nervsystemet. Detta orsakar huvudvärk, illamående och inkoordination.
4. Hypotermi
När vi utsätter vår kropp för kyla under en längre tid, försöker kroppen minska värmeförlusten. För att göra detta börjar den dra samman blodkärlen.
Denna överlevnadsmekanism hjälper kroppen att upprätthålla en större mängd varmt blod, vilket är vad de inre organen behöver för att de ska fungera korrekt.
Långvarig exponering för kyla orsakar förändringar i vävnadsceller. När detta händer är det exempelvis inte tillrådligt att dricka alkohol. Detta expanderar nämligen blodkärlen, vilket leder till ökad värmeförlust i kroppen.
Vi rekommenderar: Kroppstemperatur och feber: vilket är förhållandet?
5. Värmeslag
Hur reagerar våra kroppar på värmeslag? När vår kropp drabbas av värmeslag lider vi av överhettning, inte bara av huden utan även av hjärnans yta. Detta orsakar vasodilatation och kan också leda till hjärnödem.
Om värmeslaget är väldigt kraftigt och kroppen inte får syre kommer nervcellerna att dö. Som ett exempel kan detta inte hända i ett solarium, eftersom vi där utsätter vår kropp för UV-strålar vilka inte orsakar en ökning av kroppstemperaturen.
6. Hur reagerar våra kroppar på hunger?
Om vår kropp lider av hunger kommer blodsockernivån att sjunka. Men eftersom kroppen behöver hålla sig på en balanserad nivå, kommer den att börja använda sina reserver. Dessa reserver finns i form av glykogen i levern och musklerna.
När kroppen är hungrig är våra egna muskler det första som påverkas. Vid långvarig hunger inträffar en minskning av fettvävnaden som en följd av att glukosreserverna tar slut i kroppen.
Efter detta kommer kroppen att börja använda upp proteinreserven, vilket leder till en försvagning av ben och tänder och även immunförsvaret. Om vi lider av ett långvarigt proteinunderskott riskerar vi att drabbas av sjukdomen som kallas Kwashiorkor. Med det kommer vår kropp att börja svälla och till slut drabbas av myokarddystrofi.
Nu när du vet hur din kropp reagerar är det en skyldighet att skydda den
Nu när du vet hur våra kroppar reagerar på extrema yttre förhållanden, tänk på att lyssna på och ta hand om den så långt som möjligt. Det är din omsorg om den som hjälper den att bära dig genom livet.
Kontakta alltid din läkare vid ovanliga eller oroande symtom!
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Bernal, C., Lemos, M., Durango, L. E. M., Duque, J. O., & Torres, Y. (2009). ESTRATEGIAS DE AFRONTAMIENTO Y PRESIÓN ARTERIAL. (Coping strategies and blood pressure). CES Psicología, 2(2), 49–59. https://revistas.ces.edu.co/index.php/psicologia/article/view/896
- De Vito, E. L. (1987). Hipotermia. Medicina. https://scielo.isciii.es/pdf/medinte/v36n3/especial.pdf
- López, V. F., Medina, F. S., & Gil, E. R. (2002). Urgencias en el deporte: la práctica en condiciones especiales. Actualizaciones año 2002, 205–235.
- Moon, R. E. (2021). Enfermedad por descompresión. Manual MSD versión para público general. Retrieved November 29, 2022, from https://www.msdmanuals.com/es/hogar/traumatismos-y-envenenamientos/lesiones-por-submarinismo-y-aire-comprimido/enfermedad-por-descompresi%C3%B3n
- Ochoa, C., & Muñoz, G. (2014). Hambre, Apetito y Saciedad. Revista Cubana de Alimentación y Nutrición. http://www.revalnutricion.sld.cu/index.php/rcan/article/view/193
- Ruíz Colín, M., García Mosqueda, C., & López Álvarez, M. (2014). Eficacia de una Intervención para fortalecer la Musculatura de la Columna Vertebral y Abdominal en Pilotos Aviadores de la Fuerza Aérea Mexicana 2013. http://ri.uaemex.mx/handle/20.500.11799/14807
- Sánchez Bustelo, A., Álvarez Castro, C., & Álvarez Castro, S. (2005). Intoxicación por monóxido de carbono. Puesta Al Dia En Urgencias, Emergencias y Catastrofes. https://doi.org/10.1157/13075553