Hur påverkar koffein hjärnan?

Hur påverkar koffein hjärnan? Det förändrar sömnrytmen och vakenheten, påverkar kognitiva processer och påverkar till och med vårt humör. I måttliga mängder ger det stora fördelar, men vinsterna kan ha negativa effekter.
Hur påverkar koffein hjärnan?

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Hur påverkar koffein hjärnan? Det kan förändra sömnrytmen och vakenheten, påverka kognitiva processer och till och med påverka vårt humör. I måttliga mängder ger det stora fördelar, men vinsterna kan ha negativa effekter. Lär dig allt om det!

Nästan alla känner till de grundläggande effekterna av hur koffein påverkar hjärnan: Det stärker vår uppmärksamhet och fokus och vitaliserar oss. Det är därför det är så vanligt att kaffe är den första drycken vi dricker på morgonen, eftersom det hjälper oss att vakna till inför dagen. Men påverkar koffein hjärnan på något annat sätt?

Sanningen är att effekten av koffein på hjärnan inte är begränsad till att öka uppmärksamheten, utan går mycket längre. Experter är överens om att det är hälsosamt att dricka kaffe med måtta. Man uppskattar att upp till 80 % av alla vuxna i världen dricker kaffe.

Men när vi dricker kaffe i väldigt stora mängder kan det orsaka olika problem. Till exempel så är en annan av effekterna av koffein på hjärnan av att skapa beroende. Detta medför att vi upplever abstinenssyndrom när vi slutar dricka det.

Låt oss ta en närmare titt på ämnet.

Hur påverkar koffein hjärnan?

Som vi vet är koffein den aktiva ingrediensen i kaffe, vilket är en psykoaktiv substans. Faktum är att det är det mest använda psykoaktiva ämnet i världen. Det tillhör alkaloidfamiljen, som även inkluderar droger som morfin, nikotin och kokain.

En kvinna som dricker en kopp kaffe.
Experter uppskattar att upp till 80 % av alla vuxna i världen dricker kaffe.

Effekten av koffein på hjärnan är mycket kraftfull. Ur neurobiologisk synvinkel förändrar det medvetandetillståndet, samt aktiverar eller ökar vakenhet. Det påverkar också kognitiva processer och har psykologiska effekter på humöret.

Detta beror på att koffein kan ändra effekten av signalsubstanser i hjärnan. Dessutom påverkar kaffe och koffein även ett annat viktigt antal processer i kroppen, som matsmältning, ämnesomsättning och till och med vår syn.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Finns det ett samband mellan kaffe och hjärtattack?

Koffein, adenosin och adrenalin

Från det ögonblick vi vaknar, och under hela dagen, producerar kroppen naturligt ett ämne som kallas adenosin. Detta är ansvarigt för känslan av trötthet och gör att vi känner oss sömniga på natten. Om vi ​​dricker kaffe kan denna process förändras.

Koffein är en antagonist till adenosin, vilket helt enkelt säger att den ena blockerar effekten av den andra. Resultatet är att vi inte känner oss sömniga eller att vi inte känner det i rätt intensitet. Samtidigt gör denna interaktion mellan koffein och adenosin att hypofysen frisätter hormoner som stimulerar binjurarna att producera adrenalin.

En kvinna som sitter på ett kafé och dricker kaffe.
Det är vanligt att vi dricker kaffe på morgonen och på jobbet för att aktivera hjärnan.

Genom att ha koffein i hjärnan, med adenosin initialt blockerat och adrenalinproduktionen ökad, är det som om vi skickar en varning till kroppen. Detta leder till ökad hjärtfrekvens och att mer blod pumpas runt i kroppen, samtidigt som vi får snabbare andning.

Allt detta gör att vi känner en ökad oro och irritation. En annan bieffekt är att koffein förhindrar återupptaget av dopamin, en signalsubstans som också påverkar processen med trötthet och vila. Dopamin som inte blir återupptaget ökar koncentrationen, vilket är en del av förklaringen till varför vi blir kaffeberoende.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Vad du bör undvika om du har en överaktiv blåsa

Koffein påverkar hjärnans frontallober

Ett team av forskare ledda av Dr Florian Koppelstaetter, från Medical University of Innsbruck i Österrike, presenterade en studie i ämnet. I den här studien konstaterar de att koffein aktiverar hjärnans frontallober. Detta område reglerar processer som uppmärksamhet och korttidsminne.

Andra studier pekar på att ett annat sätt som koffein kan påverka hjärnan är genom att hjälpa till att fixera minnen lättare. Denna effekt är dock endast relevant för dem som inte dricker kaffe för ofta.

Koffein skärper också koncentrationsförmågan, speciellt när vi känner oss trötta. Hittills gjorda studier visar dock att när det intas i överskott, minskar det prestandan på alla områden och genererar ett tillstånd av stor nervositet.

Andra effekter som koffein har på kroppen

Koffein hjälper också vissa mediciner att fungera snabbare och mer effektivt, vilket är fallet med ibuprofen, paracetamol och aspirin. Faktum är att det har en hälsofördel eftersom kaffe fungerar som ett milt smärtstillande medel, särskilt för hypotonihuvudvärk.

Kaffe gör också att du känner dig mindre hungrig och minskar din aptit, dock är denna känsla varken långvarig eller relevant utifrån en viktminskningsplan. Vissa studier har funnit att vanliga kaffedrickare är mindre benägna att dö av bland annat hjärtsjukdomar, cancer och diabetes.

Koffein stannar länge i kroppen. De första effekterna märks femton minuter efter intag och varar i upp till fem eller sex timmar senare. Det är därför en kopp kaffe på eftermiddagen kan förstöra din sömn på natten!

Originalartikel: https://steptohealth.com/how-does-caffeine-affect-the-brain/


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Lozano, R. P., García, Y. A., Tafalla, D. B., & Albaladejo, M. F. (2007). Cafeína: un nutriente, un fármaco, o una droga de abuso. Adicciones, 19(3), 225-238.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.