Hur många timmar bör man egentligen sova?
Det finns så mycket att göra och så lite tid… men om du går till sängs sent och vaknar tidigt så kommer du maximalt ta vara på dagen. Hur många gånger har du stulit tid från din sömn? Ja, inledningsvis kan det vara okej, men senare, kanske några dagar, börjar du känna en konstig utmattning eftersom du inte lyckats sova som du ska.
Du kan inte koncentrera dig, du glömmer saker och din hud börjar till och med att se skrynklig ut. Du förstår inte varför. Trots vad du kanske har trott tidigare så är dock tid som spenderas på sömn väl spenderad sådan.
Att sova två eller tre timmar är verkligen inte tillräckligt. Kroppen behöver ett visst antal timmar per dag för att vila, återhämta sig och genomföra olika förbrännande och regenererande funktioner. Fortsätt att läsa denna artikel så kommer vi svara på frågan: Hur många timmar bör du sova?
Varför sover vi?
Övergången från vakna timmar till att sova är en naturlig och cyklisk process där hormonutsöndring, förbränning, kardiovaskulära, temperaturreglerande och andningsfunktioner förändras. Sömn delas upp i fem stadier som varierar under natten.
Sömnstadier
1) Dåsighet eller trötthet
Detta första stadie pågår endast i några minuter. Detta är stadiet när du håller på att somna, men när minsta lilla ljud, oavsett hur högt det är, kan väcka dig. Kroppen börjar slappna av och skapar långsamma ögonrörelser.
2) Lätt sömn
Detta är ett av de märkligaste sömnstadierna eftersom folk kan prata med dig och få svar, varpå du följande dag inte kommer ihåg något. Kroppen fortsätter att slappna av.
3-4) Långsam eller djup sömn
Stadier 3 och 4 består av långsam eller djup sömn där musklerna slappnar av, andningen saktas ner, blodtrycket regleras och hjärtrytmen avtar. Gastrointestinala rörelser ökar, och under detta sömnstadie så ökar utsöndringen av tillväxthormoner något (speciellt under puberteten) såväl som utsöndringen av gonadoropinhormoner (FSH och LH). Dessa hormoner är ansvariga för ägglossning och bildandet av sperma, respektive. Det är därför väldigt viktigt att du inte väcks under dessa stadier.
5) REM-sömn
Denna kategoriseras av snabba ögonrörelser och muskelsammandragningar i mellanörat. Det är i detta stadie som vi drömmer. Hjärnaktiviteten är stor, den kardiorespiratoriska rytmen är oregelbunden, temperaturerna sänks och utsöndringen av prolaktin (som influerar progesteron), peniserektion och klitoris styvhet.
Som du kan se så är varje stadie av sömnen fundamentalt för att kroppen ska kunna vila och återhämta sig efter en dag av aktiviteter. Hormoner som utsöndras under denna period påverkar märkbart ditt generella tillstånd medan kulmineringen av matsmältningsprocessen tillåter näringsämnen att absorberas för energi.
Hur många timmar bör du sova?
Mängden timmar som du behöver sova kan variera med åldern, men enligt flera studier så bör alla människor, bortsett från nyfödda och små barn, sova åtta timmar för att nå sin maximala potential under dagen. Det finns flera existerande sömnsjukdomar, men generellt sett så lägger personer inte uppmärksamhet vid dålig sömn fören konsekvenserna är för allvarliga.
Nedan kommer vi tala om några av dessa konsekvenser.
Konsekvenser av att inte sova tillräckligt
Utmattning
Att inte sova tillräckligt leder till utmattning, ökar stressnivåerna och främjar ansamlingen av gifter. Din kropp kommer inte kunna svara på det sätt du vill under den kommande dagen. Du känner dig trött, långsam och väldigt sömnig.
Sjukdom
Brist på sömn orsakar matsmältningssjukdomar som kan attackera hälsan. Det mest oroande av allt är att det höjer risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, hypertoni och diabetes.
Minne och kreativitet
Att inte sova tillräckligt förhindrar hjärnan från att organisera och spara information som den får under dagen. Det är därför det orsakar minnesförändringar, brist på koncentration, förändringar i humöret, dåligt humör, irritabilitet, försämrade reflexer, problem med beteende och inlärning samt depression. Om du vilar väl så kommer du enligt experter producera nya och innovativa idéer.
Infektioner
Att inte sova tillräckligt kan försämra immunförsvaret och göra dig känsligare för attacker från bakterier och virus.
Estetik
Brist på vila reflekteras i huden, och den kommer se uttorkad och skrumpen ut eftersom cellerna inte regenereras ordentligt.
Ögon
Du måste sova för att dina ögon ska få vila. Annars kommer dina ögon bli röda och du kommer att få påsar under ögonen samt synproblem.
Andning
Om du inte sover tillräckligt så kan syresättningen av cellerna påverkas.
Viktförlust
När din kropp inte vilar tillräckligt så tenderar den att samla på sig fett – speciellt i bukregionen. En utvilad kropp hjälper till att bibehålla en ideal vikt och till och med att gå ned i vikt eftersom den influerar aptiten och absorberingen av näringsämnen.
Ta alltid hand om dig själv
Kom ihåg att bra vila i de rekommenderade åtta timmarna kommer resultera i ett flertal fördelar. Du kommer inte bara vila, utan även:
- Återställ energinivåerna för att kunna tackla dagen.
- Öka blodflödet till magen och tarmarna för bra matsmältning.
- Minska stress och regenerera hjärnceller. Detta kommer göra att du känner dig vaknare följande dag så att du bättre kan lära dig och memorera.
- Möjliggöra elimineringen av giftiga substanser.
- Aktivera immunförsvaret och främja god produktion av antikroppar. Med andra ord så kommer du bli sjuk mindre.
- Stimulera produktionen av sexceller.
- Regenerera kroppsvävnad, och speciellt den i huden.
- Och om du vill leva ett långt och hälsosamt liv så finns det inget bättre än att sova tillräckligt varje dag, fysisk träning och en balanserad diet. Enligt experter så är det detta som är hemligheten.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- National Sleep Foundation. How Much Sleep Do We Really Need?. https://www.sleepfoundation.org/articles/how-much-sleep-do-we-really-need
- Benedict, C., Brooks, S. J., O’Daly, O. G., Alemn, M. S., Morell, A., Aberg, K., … Schioth, H. B. (2012, March). Acute Sleep Deprivation Enhances the Brain’s Response to Hedonic Food Stimuli: An fMRI Study. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 97(3), E443-E447
jcem.endojournals.org/content/97/3/E443.short - Cappucio, F. P., D’Elia, L., Pasquale, S., & Miller, M. A. (2010). Sleep duration and all-cause mortality: a systematic review and meta-analysis of prospective studies. Sleep, 33(5), 585-592
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2864873/ - How much sleep is enough? (2012, February 22)
nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/sdd/howmuch - Han, Kuem Sun. Kim, Lin. Shim, Insop.(2012).Stress and Sleep Disorder.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3538178/
- VV.AA. (2016).Insomnia and the risk of depression: a meta-analysis of prospective cohort studies.https://bmcpsychiatry.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12888-016-1075-3
- VV.AA. (2008).The Association Between Sleep Duration and Weight Gain in Adults: A 6-Year Prospective Study from the Quebec Family Study.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2279744/