Hur man tillagar nyttiga och goda popcorn

Visste du att du kan laga nyttiga och goda popcorn hemma på ett enkelt, snabbt och billigt sätt? Du bör dock göra det på rätt sätt för att undvika få i dig stora mängder salt, fett och socker.
Hur man tillagar nyttiga och goda popcorn
Anna Vilarrasa

Skriven och verifierad av nutritionist Anna Vilarrasa.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Äter du popcorn bara när du går på bio? Köper du detta snack färdigpoppat, eller är du en av dem som använder mikrovågsugnen för att själv poppa en påse? Visste du att du också kan tillaga nyttiga och goda popcorn hemma på ett enkelt, snabbt och billigt sätt? Det bästa med detta är att du kan kontrollera dina portioner och mängden salt och fett i dina popcorn.

I den här artikeln ska vi dela med oss av några tips om hur man gör detta goda snacks hemma. I avsnitten nedan hittar du idéer för hur du kan ge dina popcorn en ny touch, och vi ska också titta närmare på näringsvärdet.

Näringsämnena i och fördelarna med popcorn

Detta goda tilltugg, som är så känt och populärt över hela världen, består av majs. Det finns en speciell sorts majs som “poppar” när den utsätts för värme. Med andra ord är det ett hälsosamt livsmedel som har ett högt näringsvärde och även vissa hälsofördelar:

 • Popcorn består huvudsakligen av kolhydrater, 9 gram protein och 5 gram fett (enkelomättat och fleromättat) per 100 gram.
 • Det ger också B-vitaminer och mineraler som magnesium, fosfor, zink och koppar.
 • Dessutom innehåller popcorn polyfenoler med antioxidativ verkan, som skyddar dina celler från skador orsakade av fria radikaler.
 • Popcorn innehåller en ansenlig mängd fiber. Studier har visat att det att äta popcorn regelbundet minskar risken för vissa hälsoproblem, som högt blodtryck (hypertoni), kranskärlssjukdomar, gulsot, diabetes och fetma.
 • Detta snacks kan hjälpa till att minska din kroppsvikt när du låter det ersätta andra snacks med fler kalorier. Dessutom är popcorn mer mättande än pommes frites.

Alla dessa egenskaper beror på de näringsämnen som majskärnorna innehåller. Därför är det bra som mellanmål, om du äter det med måtta och i dess naturliga form.

Det är bäst att hålla igen på tillsatser som choklad, honung eller ost, och att endast tillsätta dessa vid speciella tillfällen. När du äter popcorn som ett vardagligt snack kan du ge dem en smakrik touch med hjälp av oregano, kryddor eller lite kakaopulver.

popcorn och film
Du kan poppa popcorn och titta på en film hemma istället för att gå på bio.

Hur tillagar man nyttiga och goda popcorn hemma?

Tre grundläggande ingredienser och tre steg är allt som behövs för att poppa popcorn. De är inte svåra att få tag på och de har lång hållbarhet. På det sättet är de alltid tillgängliga om du plötsligt känner sug efter att äta något salt.

Nödvändiga ingredienser

Det första steget är att få tag på majskärnor som är lämpliga för popcornspoppande. Denna aspekt är viktig, eftersom inte all majs kan “poppa”.

Du hittar rätt typ i de flesta livsmedelsbutiker och ibland i butiker där du kan köpa torra varor i lösvikt.

De andra två ingredienserna du behöver är salt och lite jungfruolivolja. Detta är den mest rekommenderade typen av olja, eftersom den tål höga temperaturer och är ett hälsosamt alternativ du kan hitta i de flesta butiker.

Köksredskap

Här är listan återigen kort och enkel. För att göra popcorn hemma behöver du bara en stor kastrull eller gryta med lock. Majsen måste ha tillräckligt med utrymme för att växa eftersom volymen mångdubblas när popcornen poppar. För att servera slutprodukten behöver du en stor eller flera små skålar.

Vi rekommenderar att du läser den här artikeln: Sex nyttiga mellanmål du kan ta med till jobbet

De tre stegen för att göra nyttiga och goda popcorn

Detta är det grundläggande sättet att göra popcorn på. När du väl har poppat dem kan du anpassa receptet på många sätt och få fram oändliga variationer. Receptet nedan ger dig en stor skål popcorn som räcker till ungefär fyra portioner. Om du verkligen älskar popcorn kanske du vill öka på mängderna något:

 1. Häll 2 till 3 matskedar olja i din gryta. Denna mängd behövs för att skapa tillräckligt med ånga. Sätt på plattan på medelhög värme.
 2. Tillsätt 1 deciliter popcorn. Blanda med oljan och skaka om ibland tills den börjar få lite färg. Täck över med lock och låt det börja poppa.
 3. Du kommer att höra det karakteristiska popcornljudet efter ungefär två minuter. Vid det här läget bör du skaka pannan lite för att skaka ner den opoppade majsen mot värmen. Låt kastrullen stå en stund. Men om det kommer ut rök från under locket, sänk värmen.
 4. Ta bort pannan från värmen när poppljudet blir mindre frekvent. Ta sedan av locket så att popcornen inte blir mjuka.
 5. Häll omedelbart upp i en skål eller serveringsfat.
nyttiga och goda popcorn
Det är lätt att göra detta snack, så det finns ingen ursäkt för att inte poppa nyttiga och goda popcorn hemma.

Ge dina popcorn en personlig touch

Vanliga popcorn med lite salt är redan i sig ett välsmakande och aromatiskt snacks som är svårt att motstå. Men många tycker om att utforska nya kombinationer och smaker. Samtidigt äter andra det så ofta att de vill ha mer variation. Oavsett vad som stämmer in på dig, är det lätt att ge popcorn mer smak med olika kryddor.

Alla har så klart sina favoritkombinationer, men här följer några idéer som ger en speciell touch:

 • Ostsmak: Spraya bara med lite olja (helst med en sprayflaska) och riv parmesanost ovanpå. Näringsjäst är ett liknande veganalternativ.
 • Chilipulver eller chiliflingor för dig som älskar snacks som har lite hetta.
 • Blandade kryddor: Här är det bara fantasin och din personliga smak som sätter gränserna. Du kan välja peppar, gurkmeja, curry, masala etc.
 • Vinägrett: Förbered bara en enkel vinägrett, eller tillsätt någon ingrediens i vinägretten som du gillar, som senap eller honung. Häll upp i en sprayflaska och spraya över dina popcorn.
 • För dem som älskar sött: Smält bara lite av din favoritchoklad och blanda den med färdigpoppade popcorn. Du kan också prova att strö lite kakaopulver på dina popcorn.

Det är enkelt att poppa nyttiga och goda popcorn hemma

För att tillaga hemlagade popcorn behöver du bara rätt typ av torkad majs, samt salt och olja. Du kan poppa dem i valfri kastrull med lock. Se bara till att den är stor nog, eftersom majskärnorna behöver utrymme för att växa. På bara några minuter har du goda snacks att njuta av!

Popcorn är också mycket populärt när man poppar dem hemma, eftersom de kan vara ett hälsosamt alternativ att äta mellan måltiderna. Även om du följer en diet för att gå ner i vikt är det möjligt att inkludera lite popcorn någon gång. Med rätt ingredienser och utan att överdriva salt och olja kan du njuta av popcorn utan skuldkänslor!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Anderson J.W, et al. Health benefits of dietary fiber. Nutrition Reviews. Abril 2009. 67(4):188-205.
 • Coco MG Jr, Vinson JA. Analysis of Popcorn (Zea mays L. var. everta) for Antioxidant Capacity and Total Phenolic Content. Antioxidants (Basel). Enero 2019. 8(1):22.
 • Grandjean A.C, et la. Popcorn consumption and dietary and physiological parameters of US children and adults: analysis of the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 1999-2002 dietary survey data. Journal of the American Dietetic Association. Mayo 2008. 108(5):853-6
 • Nguyen V,  et al. Popcorn is more satiating than potato chips in normal-weight adults. Nutrition Journal. Setiembre 2012. 11:71.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.