Hur man tar bort silikon från glas och andra ytor

Silikon är ett av de mest använda limmen hemma. Lär dig hur du får bort de fula resterna som detta tätningsmedel lämnar efter sig.
Hur man tar bort silikon från glas och andra ytor
Leonardo Biolatto

Granskad och godkänd av läkaren Leonardo Biolatto.

Senaste uppdateringen: 18 maj, 2023

När hemreparationsprojekt är klara finns ofta spår av de använda materialen kvar. Det är tillrådligt att avlägsna dessa spår så att du inte förstör estetiken i ditt arbete. I den här artikeln ska vi berätta hur du tar bort silikon från glas och andra ytor.

Att ta bort överblivet tätningsmedel förhindrar olyckor, särskilt om det finns barn som kan stoppa det i munnen; detta ämne innehåller metanol, potentiellt giftigt för det centrala nervsystemet och synnerverna.

Varför använda silikon i hemreparationer?

Det praktiska med silikon gör det till ett av de mest populära limmen att utföra hobbyprojekt och hemreparationer med. Dessutom utmärker sig detta lim för sina många funktioner: det tätar, limmar och isolerar.

Problemet uppstår när limmet når oönskade områden, eller när du på grund av felhantering missfärgar ytor som glas, trä, tyger och även hud. Det bästa är att täcka områdena omkring där du arbetar, samt att använda handskar.

Om det är omöjligt att förhindra läckage av materialet, se till att få bort det innan det torkar, eftersom det är svårare att ta bort stelnat silikon.

Knep för att ta bort silikon från glas

Precis som du hittar mer än ett alternativ för att ta bort detta lim från kläder, finns det ingen enda formel för att ta bort silikon från glas. Faktum är att det finns flera metoder. För säkerhets skull är det bäst att bära handskar, mask och skyddsglasögon och hålla rummet ventilerat.

1. Med ett rakblad

  1. Skjut ett rakblad under silikonet. Tanken är att skära igenom lagren så mycket du kan.
  2. Applicera ett limborttagningsmedel för att få det sista att lossna. Respektera den väntetid som anges av tillverkaren; detta är vanligtvis cirka 5 minuter.
  3. Skrapa bort de uppmjukade resterna med en spatel.
  4. Rengör med diskmedel. Resultatet blir optimalt om du späder tvålen i varmt vatten och gnuggar med en svamp.
Hur man tar bort silikon.
Silikonpistoler är mycket användbara, men slarv kan orsaka spill i områden som vi inte ville påverka.

2. Varmt vatten och alkohol

Gnid en fuktig trasa över silikonfläcken och försök att mjuka upp den. Efter några minuter, dra med ett plastkort eller en spatel över glaset för att ta bort resterna. Doppa trasan i varmt vatten med alkohol så att silikonet sönderfaller snabbt.

3. Blekmedel eller klorblekmedel

Du kan skrubba bort limrester med blekmedel eller natriumhypoklorit. Om silikonet har fäst sig på glaset i ett fönster, till exempel, tenderar det att bli ansatt av mögel med tiden. Förhindra detta genom att använda denna metod.

4. Lösningsmedel

Applicera thinner och vänta tills gummit har lossnat. Du kan påskynda processen genom att skrapar området med en fuktig trasa.

Glöm inte att använda säkerhetsutrustning när du hanterar lösningsmedel som thinner. Det må vara den enklaste metoden, men att hantera ämnet kräver extrem försiktighet.

Hur tar man bort silikon från händerna?

När du använder den här typen av lim utan handskar, är det mycket troligt att det fastnar på dina händer. Hur tar man bort det?

  1. Gör genast gnuggande rörelser för att ta bort så mycket som möjligt.
  2. Massera handflatorna md en plastpåse.
  3. Spraya sprit på båda händerna.
  4. Skölj med tvål och vatten som ett sista steg.
Tvätta händerna.
Låt inte för mycket tid gå om du har silikon på händerna. Ju tidigare du tar bort det, desto mindre problem blir det.

Hur tar man bort silikon från kakelplattor?

Att ta bort överflödigt silikon på kakelplattor är nödvändigt för att förhindra bildning av mögel.

Använd ett rakblad som du fuktar i förväg. Limmet lossnar snabbt om du sprider en blandning av mjöl och vatten över det. Vänta tills det torkar så kommer silikonrester att fästa vid det. Häll sedan vatten på för att ta bort resterande silikon.

Risker med lösningsmedel vid rengöring av silikon

Du kanske tycker att de här tipsen för att bli av med silikon på glas och andra ytor är lite tråkiga. Att vända sig till lösningsmedel är en genväg, men de involverar viss utsatthet för gifter som kräver försiktighetsåtgärder. USA:s nationella folkhälsomyndighet (CDC) rekommenderar att du bär personlig skyddsutrustning om kemikalieanvändning är oundviklig.

Kontakt med huden kan orsaka tillfällig eller permanent skada. Effekterna kan variera från torr eller sprucken dermis till missfärgning och sår. Detta visar bland annat Institute of Chemistry vid National Autonomous University of Mexico som lyfter fram dermatit som en av de vanliga hälsoriskerna kopplade till kontakt med lösningsmedel. De tillägger att huden blir mottaglig för infektioner och allergiska reaktioner.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.