Hur man rengör väskor och plånböcker i läder

Lädertillbehör har en livslängd på flera år och fungerar med nästan alla klädstilar. För att behålla glansen och förlänga hållbarheten är det bra att veta hur man rengör väskor och plånböcker i läder.
Hur man rengör väskor och plånböcker i läder

Skriven av Jonatan Menguez

Senaste uppdateringen: 03 november, 2022

Läderprodukter är vanligtvis dyra och kräver särskild vård. Att hålla dem i gott skick är viktigt för att förlänga deras livslängd och inte tappa estetik och funktionalitet. Även om detta inte är en komplex uppgift, är det nödvändigt att följa några rekommendationer om hur man rengör väskor och plånböcker i läder.

Dessa accessoarer är avsedda för dagligt bruk och för att transportera föremål till olika platser. Därför utsätts de hela tiden för risken att dra på sig smuts och fläckar. För att ge dem de bästa förutsättningarna för att hålla under flera år (vilket är tanken med detta material) är det viktigt att hålla dem rena och väl omhändertagna.

Följ dessa rekommendationer för rengöring av väskor och plånböcker i läder

Läderprodukter är vanligtvis ett estetiskt komplement till de kläder i har på oss. Vi måste dock vårda dem väl och polera dem för att de ska se fräscha ut.

Detta behövs ännu mer om du använder dem som ett arbetsredskap. Av denna anledning är det viktigt att rengöra dem genom att följa några specifika tips.

1. Ta bort eventuellt damm

Innan du applicerar något rengöringsmedel ska du skaka av väskan väl för att avlägsna alla spår av damm och smuts. Vissa typer av väskor har en design som gör det mer komplicerat att ta bort damm, så det är viktigt att först ta ut alla föremål inuti och vända väskan upp och ner för att skaka ur den.

Annars kan dammet bara tränga in i de inre delarna och göra det ännu svårare att rengöra. Du kan också använda e n dammsugare för att få bort smuts.

2. Applicera tvål och vatten på väskor och plånböcker i läder

När all torr och lös smuts är borta, blanda cirka två deciliter ljummet vatten med en matsked flytande tvål. Blötlägg en trasa och rengör ytan på dina väskor och plånböcker med detta preparat.

Glöm inte fickorna och mindre ytor. De samlar gärna på sig smuts och avlagringar.

Tvål med vatten för att rengöra läderväskor.

3. Alkohol

Även om det inte alltid är rekommenderat att använda alkohol, kan det vara en bra idé för vissa specifika fläckar på läderprodukten. Det kan vara särskilt effektivt på fläckar från bläck eller lera.

I det här fallet, använd en bomullspinne indränkt i alkohol och för den över bläcket för att mjuka upp fläcken. Torka sedan upp den återstående vätskan genom att lägga på en torr trasa och låta den absorbera.

4. Möbelpolish för att rengöra väskor och plånböcker i läder

Ett bra tips för att ge läderprodukter en fin glans och färg är att applicera möbelpolish. Samma produkter som ger glans till bokhyllor och skåp kan också fungera för dina läderprodukter.

Du bör dock endast använda lite, och endast på utsidan, för att ta bort smuts i det området. Applicera bara produkten med en torr trasa.

5. Rengör dina väskor regelbundet

Om ditt mål är att hålla föremålet glänsande och i fint skick länge bör du rengöra väskor och plånböcker i läder minst var tredje dag. Skaka åtminstone av allt damm lite snabbt och torka av dem med en fuktig trasa. Det är också bra att tömma ut innehållet och skaka ur väskan ordentligt.

När det gäller djuprengöring och behandling av lädret, försök att göra detta ungefär var tredje månad om du använder den specifika accessoaren varje dag.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: 6 saker du borde rensa ut ur garderoben med en gång

Rengör väskor och plånböcker i läder enligt rekommendationer från tillverkaren

Utöver de allmänna rekommendationerna för rengöring av lädertillbehör finns det olika sätt att bearbeta och hantera materialet. Därför varierar den specifika rengöringen beroende på typ av läder.

Lackat läder

Läderprodukter med lackfinish har en vattenbaserad färg och ett lager av lack. När de torkar hårdnar de och skyddar lädret. Därför är de mer motståndskraftiga mot smuts och vissa typer av fläckar, som fett.

Denna typ av läder förblir dock känslig för kontakt med vatten, färg eller lösningsmedel. Du kan rengöra den med en specifik rengöringskräm, som du applicerar med en torr trasa.

Fett

Läder som är insmort med fett, är ett material som man behandlar med aniliner – det vill säga en organisk förening. Detta ger ett naturligt och rustikt utseende. Det är lite ömtåligare än andra typer av läder.

För rengöring är det lämpligt att använda ett suddgummi på ytan och eventuellt applicera en färgad eller neutral fet kräm.

Mocka

Detta är en typ av läder som också är målad med aniliner och även har genomgått en slipprocess. Det är det känsligaste material som man använder för väskor och är väldigt mottagligt för att få märken av smuts, fett och fläckar.

Därför är det också den svåraste typen av läder att rengöra. Det är lämpligt att använda en liten borste, som en nagelborste, för att ta bort damm från ytan.

Blanda sedan vatten och en nypa tvål för att applicera på ytan med samma fuktade borste. Bearbeta fläcken försiktigt och gnugga den sedan med en fuktig trasa i cirkulära rörelser för att ta bort eventuella tvålrester. Låt det torka väl, helst en hel dag.

Vita läderväskor

Det är helt klart att vitt läder, på grund av sin färg, är svårare att ta hand om. Detta är ett material som kräver en frekvent rengöringsprocess. Det är nödvändigt att torka av det med en torr trasa var 4:e eller 5:e dag för att förhindra ansamling av damm och smuts. Det är viktigt att aldrig använda produkter som vinäger eller blekmedel.

Skötseltips för möbler i läder

Gillar du den här artikeln? Du kanske också kommer att tycka om att läsa: Ta bort skrynklor från kläder utan att använda strykjärn

Några sista skötseltips för väskor och plånböcker i läder

Slutligen, ha följande rekommendationer i åtanke när det kommer till att ta hand om dina handväskor och plånböcker:

  • Håll dem borta från andra föremål. För att undvika att behöva gå igenom hela processen med att ta bort fläckar är det bäst att förhindra dem. Håll din väska eller plånbok borta från andra föremål som kan fläcka den. Till exempel handkräm.
  • Förvara dem i en påse. Att använda en plastförpackning eller påse för att förvara ditt läderobjekt när du inte använder det hjälper till att hålla damm och smuts borta. Det skyddar också från omgivande fukt.
  • Ta hand om innehållet i väskan. Det är vanligt att man har föremål i väskan som kan orsaka smuts och skada på lädret om de läcker. Till exempel kan pennor, mat eller kosmetika orsaka fläckar. Se till att förpackningar är ordentligt stängda för att förhindra en svår fläck på insidan av väskan.
  • Håll ordning. När det kommer till din plånbok gäller samma rengöringsrutiner för dagligt bruk. Organisera innehållet väl så att du när du behöver ta ut något inte behöver krångla med allt som finns i den.
  • Förnya. Vissa typer av läder, som mocka, kan återfå sin lyster med en speciella sprayer och krämer man kan köpa. Dessutom finns det skyddande och impregnerande produkter som ger skydd mot fläckar och smuts.
  • Var försiktig med solljus. Lägg aldrig ut en läderväska att torka i direkt solljus.

Även om tipsen ovan handlar om hur man rengör väskor och plånböcker i läder, kan samma sak tillämpas på ett brett utbud av andra objekt gjorda av samma material. Till exempel skor eller bälten. Det är bara att prova!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.