Tips för att få bort bläckfläckar från barnens kläder

Tips för att få bort bläckfläckar från barnens kläder

Senaste uppdateringen: 16 november, 2020

Om dina barn går i skolan har du antagligen behövt få bort bläckfläckar från deras kläder. Detta är väldigt svårt även om man tvättar kläderna om och om igen.

Du behöver dock inte oroa dig, för man KAN få bort dem.

I den är artikeln kommer vi ta upp hur du kan ta bort bläck från barnens kläder. Först kommer vi prata om varför det är så svårt att få bort det.

Vad är bläcket i pennorna gjort av?

Pennor i olika färger.

Nuförtiden finns det många olika typer av pennor på marknaden och bläcket görs av en rad olika material. Bläcket består av en färg som löses upp i ett lösningsmedel.

Bläcket består av bl.a. vinylharts, glycerol, garvsyra och färgämnen. Det används ofta olja för att öka viskositeten och tjockleken. Detta gör även att bläcket torkar snabbare, och det är anledningen till att det kan vara svårt att få bort bläckfläckar från kläder.

Rekommendationer innan du börjar

Det finns vissa faktorer du bör tänka på innan du försöker ta bort en fläck. Om du inte gör det så kan du riskera att fläcken blir ännu värre och att bläcket sprids ut, vilket kommer göra den ännu svårare att ta bort.

Försök att få bort bläckfläckar så fort som möjligt

Detta gäller för alla fläckar. Du behöver inte gå igenom dina barns kläder varje gång de kommer hem, men det är viktigt att man tar bort fläcken snabbt. Det är lättare att ta bort den ju tidigare du gör det.

Om du hittar den snabbt så försök ta bort den med en servett eller en pappershandduk innan den torkar in för mycket.

Tvätta inte plagget

Om du tvättar plagget utan att först ha tagit bort fläcken så kommer pigmenten att fastna i tyget, vilket gör det svårare att ta bort fläcken. Undvik detta till varje pris.

Typ av tyg 

Handtvätt av tyg.

Det är också viktigt att kontrollera vilken typ av tyg som barnets kläder är gjort av eftersom du kommer behöva anpassa de medel du använder för att ta bort fläcken därefter.

Du kan exempelvis inte använda vatten med blekmedel på ett plagg med starka färger eftersom detta hade orsakat en missfärgning.

Undvik att gnugga in fläcken

Bläcket är gjort för att penetrera ytor, så om du gnuggar på en fläck så kommer bläcket bara absorberas snabbare.

Du kan trycka hårt på fläcken, men undvik att gnugga den då den är torr.

Hur man tar bort bläckfläckar

Följande råd kommer hjälpa dig att ta bort fläckar från barnens kläder. Hur bra det fungerar beror även på hur våt fläcken är, vilken typ av tyg det handlar om och plaggets färg.

Använd mjölk

Mjölk för att få bort bläckfläckar.

Syran i mjölken bidrar till att lösa upp bläckfläckar.

 • Efter att du har sugit upp det färska bläcket med en pappershandduk lägger du plagget i varm mjölk under 5-6 timmar. Om mjölken ändrar färg under denna tid så byter du ut den mot ny mjölk.

Fläcken kommer bli gradvis ljusare och du kan sedan tvätta plagget som vanligt.

Om bläcket inte går bort kan du lägga plagget i vatten med blekmedel under några timmar. Skölj plagget och tvätta igen. Denna process rekommenderas för plagg som är gjorda av ljusfärgad bomull, ull eller liknande fibrer.

Använd metylalkohol

Metanol är en vätska med en låg densitet som ibland används som lösningsmedel. Den är därför ett bra alternativ för att ta bort bläckfläckar från barnens kläder.

 • Blöt en ren trasa med metanol och lägg sedan denna under tyget.
 • Lägg därefter en bit bomull ovanpå fläcken. Tanken är att absorbera bläcket.
 • Upprepa processen med en ny bit bomull tills fläcken försvinner.
 • Om fläcken inte försvinner kan du lägga plagget i såpvatten under några timmar och sedan tvätta det.

Applicera aceton

Applicera aceton på fläckarna.

Aceton är en kemisk produkt som används som lösningsmedel för kemiska substanser. Aceton används precis som metylalkohol för att ta bort fläckfläckar från kläder.

Denna produkt kan dock ha en aggressiv verkan och skada plagget, men vi rekommenderar den ändå om du ska ta bort bläck från färgade plagg.

Du gör likadant för att applicera aceton som du gjorde med metylalkoholen ovan. Tänk dock på att göra det utomhus eftersom lukten kan ge dig huvudvärk.

Citronjuice

Citronjuice och citronskivor.

Du kan också ta bort bläckfläckar från barnens kläder genom att använda citronjuice. Citronjuice används för att bleka tyg och få bort bläckfläckar från vissa typer av plagg.

Du kommer behöva en halv pressad citron samt en bit bomull.

 • Blöta bomullsbollen med citronjuice och applicera på fläcken under några sekunder. Upprepa sedan processen tills bläcket har försvunnit.
 • Tvätta sedan plagget som vanligt.

Det är inte så lätt att få bort bläckfläckar, men vi hoppas att dessa råd kommer hjälpa dig att rädda barnens favoritkläder.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Asami, H. (2001). U.S. Patent No. 6,261,352. Washington, DC: U.S. Patent and Trademark Office.
 • Ichikawa, S. (2004). U.S. Patent No. 6,786,956. Washington, DC: U.S. Patent and Trademark Office.
 • Ichikawa, S. (2006). U.S. Patent No. 7,071,245. Washington, DC: U.S. Patent and Trademark Office.
 • Bredenberg, J. (Ed.). (1999). Clean it Fast, Clean it Right: The Ultimate Guide to Making Absolutely Everything You Own Sparkle & Shine. Rodale.
 • Dolor de cabeza: MedlinePlus enciclopedia médica. Retrieved 6 September 2020, from https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/003024.htm

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.