Hur man mäter pulsen och hjärtfrekvensen

Hjärtfrekvens är antalet hjärtkontraktioner eller slag per tidsenhet. Man mäter pulsen och hjärtfrekvensen under väldefinierade fysiologiska förhållanden och man mäter den i slag per minut (slag/minut).
Hur man mäter pulsen och hjärtfrekvensen

Senaste uppdateringen: 18 juni, 2022

Hjärtslagens hastighet beror på många faktorer, som fysisk aktivitet, om vi känner oss hotade och individuella känslomässiga svar. Som du kan föreställa dig är hastigheten helt annorlunda om man mäter pulsen vid exempelvis en bilolycka än när man ligger och vilar i sängen.

Fortsätt läsa om du vill veta allt om detta.

Hur mäter vi pulsen och hjärtfrekvensen: Vad är en puls?

Som anges av American Heart Association är din puls antalet gånger ditt hjärta slår per minut. Detta outtröttliga organ pumpar 70 milliliter blod för varje hjärtslag, cirka 5 liter på 60 sekunder. För att göra detta måste dina muskler dra ihop sig och slappna av rytmiskt.

På det fysiska planet är detta en cyklisk process. Det betyder att den upprepar sig enligt en viss sekvens. Även om en normal puls inte säkerställer att du är fri från sjukdom, är det en användbar parameter för att identifiera ett brett spektrum av sjukdomar.

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) är ischemisk hjärtsjukdom den ledande dödsorsaken i världen i höginkomstländer, långt över cancer och andra typer av sjukdomar. Detta tillstånd står för 47% av alla dödsfall, och i Sverige insjuknar ca 250 personer per 100 000 varje år i hjärtinfarkt och cirka 5 200 personer dör varje år med hjärtinfarkt som en bidragande eller underliggande orsak.

Att ta hand om sitt hjärta kan utan tvekan rädda liv!

mäter pulsen och hjärtfrekvensen

För att lära dig mer kan du läsa den här artikeln: Stöd ditt hjärta med sex livsmedel med lågt natriuminnehåll

Hur mäter man pulsen och hjärtfrekvensen?

United States National Library of Medicine beskriver de mest effektiva sätten att mäta pulsen. I allmänhet kan du mäta din puls i områden där artärerna passerar nära huden.

Några bra ställen för detta är på handleden, ovanpå foten, på halsen samt invid ljumsken. Det vanligaste sättet att kontrollera din puls själv är på handleden.

Utför följande steg för att göra detta:

 1. Tryck försiktigt på insidan av handleden på samma sida som tummen sitter. Du kommer att kunna känna den radiella artären under din hud. Detta är en artär som löper genom den radiella kanalen.
 2. Placera pek- och långfingrarna ca 1 cm under handleden, mellan det yttre benet och senan på insidan.
 3. Så snart du känner det första hjärtslaget, börja räkna antalet slag som inträffar på 60 sekunder med hjälp av ett stoppur. Du kan också räkna slag i 30 sekunder och sedan multiplicera denna siffra med 2, men det finns ett större utrymme för fel med den här metoden.

Du behöver inte bekymra dig om du inte klarar att göra det manuellt. Det finns många enheter som mäter ditt blodtryck (som en handledsmonitor) och som visar pulsen på en digital skärm. Att använda dessa hjälpmedel är smidigt, och det tar inte mer än några minuter att få fram tillförlitliga resultat.

Vad är en normal puls?

Kanske är du här för att hitta svaret på den här frågan. Varje persons individuella puls beror på många faktorer, men vi ska visa dig de normala resultaten i två mycket specifika situationer: vila och träning.

Vilopuls

Enligt American Heart Association är din vilopuls den som pumpar minst blod medan du inte tränar. Medan du ligger och slappnar av är den genomsnittliga pulsen mellan 60 och 100 slag per minut.

En hastighet på mindre än 60 slag per minut är dock inte alltid ett tecken på sjukdom. Till exempel har patienter som tar betablockerare lägre frekvenser. De ordineras särskilt vid hjärtrytmstörningar och för att skydda hjärtat efter en hjärtinfarkt.

Å andra sidan kan en person som tränar mycket också ha en puls under 60. Det beror på att hjärtmuskeln är i god form och inte behöver arbeta så hårt för att upprätthålla en stabil hjärtrytm.

Den normala vilopulsen varierar mycket beroende på patientens ålder. Här är en lista över förväntade värden enligt åldersgrupp:

 • Nyfödda 0 till 1 månad: 70-190 slag per minut.
 • Barn 1 till 11 månader: 80-160 slag per minut.
 • Barn 1 till 2 år: 80-130 slag per minut.
 • 3 till 4 år: 80-120 slag per minut.
 • 5 till 6 år: 75-115 slag per minut.
 • 7 till 9 år: 70-110 slag per minut.
 • Vuxna: 60-100 slag per minut.
 • Vältränade vuxna eller professionella idrottare: 40-60 slag per min.

Faktum är att barn har högre puls eftersom deras hjärtan inte har utvecklats fullt ut. Deras myocyter (muskelceller) är mindre i storlek och inte lika organiserade. Därför drar de ihop sig i mindre utsträckning. För att pumpa den nödvändiga mängden blod måste deras hjärtan därför slå flera slag.

Hur vi mäter pulsen och hjärtfrekvensen: Puls under träning

Under fysisk aktivitet bör ditt hjärta slå snabbare. Musklerna behöver mer näring och syre eftersom de använder energi, varför mer blod måste nå dem för att ge dem det.

Därför är det normalt att din puls är cirka 150-200 slag per minut medan du tränar.

Vilka faktorer kan påverka pulsen?

Många faktorer kan påverka din puls utöver träning och vila. Några av de källor vi nämnde visar oss några parametrar som kan få hjärtfrekvensen hos en frisk person att bli onormal.

1. Temperatur

I allmänhet, med en rumstemperatur mellan 15 och 23 °C, kan pulsen normalt öka mellan 2 och 4 slag per minut. Om temperaturen ligger runt 24-27 °C kan frekvensen öka med upp till 10 slag per minut.

2. Position

Oavsett om du sitter eller står medan du vilar, är din puls vanligtvis densamma. Men om du tar pulsen direkt efter att du sätter dig upp kan den vara lite högre än normalt. Därför är det bäst att vänta några minuter efter att ha ställt dig upp för att ta denna mätning.

3. Känslotillstånd påverkar när du mäter pulsen och hjärtfrekvensen

Ångest, stress och andra känslor kan höja pulsen. Hjärtklappning kan uppstå när pulsen når 130-140 slag per minut. Psykologisk hjälp och att använda sig avslappnande tekniker är vanligtvis de bästa verktygen för att hantera dessa situationer.

4. Vikt

Vikt i sig påverkar inte pulsen. Om patienten däremot har ett mycket högt kroppsmasseindex kan vilopulsen vara högre än normalt. Hos överviktiga människor behöver hjärtat trots allt arbeta hårdare för att blodet ska cirkulera i hela kroppen.

läkare mäter midjan på patient

5. Mediciner kan påverka när du mäter pulsen och hjärtfrekvensen

Som vi nämnde tidigare minskar betablockerare hjärtfrekvensen hos patienter med ett svagt hjärta. Å andra sidan kan läkemedel med sköldkörtelhormoner öka pulsen.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Livsmedel du bör äta om du varit med om en hjärtattack

Ta din egen puls

Som du kan se är din puls en mycket viktig parameter som ger mycket information om din omedelbara hälsostatus. Antalet slag per minut betyder inte nödvändigtvis att du inte har någon sjukdom eller något hälsotillstånd.

Oavsett så rekommenderar vi att du kontaktar sjukvården om du märker att din puls är mycket högre eller lägre än normalt. Även om det bara skulle sitta i huvudet är det bättre att vara försiktig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.