Hur man är lycklig med sig själv

För att vara nöjd och lycklig med dig själv måste du odla kärlek till dig själv, övervinna din rädsla och sluta internalisera andras åsikter. Läs fler av våra råd i den här artikeln!
Hur man är lycklig med sig själv
Isbelia Esther Farías López

Skriven och verifierad av filosofen Isbelia Esther Farías López.

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Att vara nöjd och lycklig med sig själv är en av de viktigaste sakerna i livet.

Men vad betyder det egentligen? Hur gör du för att vara lycklig med dig själv?

När du känner dig lycklig eller bekväm med dig själv kan du leva fullt ut i nuet och se på framtiden med optimism och hopp. Med andra ord, du flyter med livet.

Det motsatta händer om du inte lär dig att älska, förlåta eller acceptera dig själv, eftersom det leder till rädsla, oro och ångest.

Så hur kan du vara nöjd och lycklig med dig själv? Följ dessa enkla råd! När du gör det börjar du se saker ur ett annat perspektiv, och se på dig själv med empati och kärlek.

Du KAN vara lycklig med dig själv

Att vara “lycklig med sig själv” kan betyda olika saker för varje person, eftersom allas väg till lycka är unik. Men vi kan alla fatta beslut som gör att vi kan leva i harmoni. Innebörden av lycka är komplex. För vissa författare betyder det att:

“Lycka är inte ett mål. Det är resan, vägen.”

På detta sätt vill vi betona att varje person kommer att välja olika vägar, eftersom vi alla är unika. Filosofen Antonio Pérez Esclarín sa att:

“Det finns över sju miljarder människor i världen. Men ingen som du. Det är möjligt att någon ser ut som du i kroppsformen, i sättet du går, i rösten, hur de skrattar, färgen på dina ögon… Men du skiljer dig från resten. Du är unik och kan inte kopieras.”

Från allt detta kan vi dra slutsatsen att vi alla är enastående, unika varelser och att vi alla har vår egen väg till lycka.

Men hur lär du dig att vara lycklig med dig själv? Följ dessa rekommendationer!

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Att vara lycklig är inte en utopi: Reflektioner om lycka

Riktlinjer som hjälper dig att bli lycklig med dig själv

En kvinna med stark självkänsla.
För att vara nöjd och lycklig med dig själv behöver du bryta negativa och begränsande tankemönster och kultivera din kärlek till dig själv.

Vi bör börja med att lyfta fram några misstag som hindrar dig från att uppnå lycka. Dessa är:

 • Att ignorera nuet. Det är när du fokuserar på det förflutna eller på saker eller människor som inte längre är en del av ditt liv. Därmed njuter eller utnyttjar du inte fullt ut de möjligheter varje ny dag ger.
 • Att ha begränsande föreställningar. Till exempel “Livet är svårt”, “Jag kommer inte att kunna förändras” eller “Det här är svårt för mig”, bland andra kognitiva missuppfattningar av verkligheten.
 • Att inte kunna njuta av det du gör. Detta händer exempelvis när du inte gillar ditt arbete eller när du jobbar så hårt att du inte har tid att koppla av och komma i kontakt med naturen och dig själv.
 • Att stanna på samma plats eller med samma person av vana och av rädsla för det okända.
 • Att skjuta upp dina drömmar, kanske för att ta hand om andra människor i ditt liv.

Förutom dessa misstag kan även andra saker vara hinder för att du ska vara lycklig med dig själv. Nedan kan du se vad du kan göra i dessa fall.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Är det svårt för dig att uttrycka kärlek till din partner?

En kvinna i fred med sig själv.
Att släppa taget om din rädsla, prioritera dina drömmar över vad andra förväntar sig av dig och hänge dig åt dig själv är riktlinjer som leder till lycka.

Riktlinjer för att bli lycklig

 • Släpp dina rädslor och öva på att ta ett steg tillbaka. Att känna sig alltför fäst vid materiella saker eller människor kan leda till ångest och påverka ditt välbefinnande.
 • Internalisera att du är ditt hem. Således är “ditt hem” inte en fysisk plats som huset du bor i eller byggnaden där du arbetar. Om du förstår detta kommer du att känna dig till freds var som helst.
 • Respektera dig själv. Var inte andra till lags bara för att få dem att känna sig lyckliga. Du måste respektera dina egna gränser.
 • Förlåt dig för dina misstag, eftersom du inte är perfekt. Det finns faktiskt ingen som är perfekt! Vi alla gör misstag. Detta är varför det är viktigt att lära sig att förlåta sig själv.
 • Unna dig själv. Belöna dina prestationer, de små målen du uppnår varje dag. Ät glass, köp en bok, gå ut på stan. Ge dig själv tillåtelse att vara lycklig.
 • Skjut inte upp dina projekt. Tiden är nu! Sluta inte följa dina mål för att hjälpa en annan person att uppnå sina drömmar. Du är huvudprojektet och din bästa investering. Om du hela tiden skjuter upp dina drömmar kommer du så småningom att känna dig frustrerad och låst, eftersom du inser hur mycket du kunde ha uppnått om du bara hade övervunnit din rädsla.

Några fler råd för att finna lycka:

 • Prata om dig själv på bästa möjliga sätt. Undvik att vara för hård mot dig själv. Prata med andra om dina egenskaper. Om du är medkännande och generös med dig själv kommer du att känna dig till freds.
 • Välj din din sociala cirkel med omsorg. Undvik att omge dig med destruktiva människor eller de som bara klagar. Omge dig bara med människor som förmedlar positiva känslor och får dig att känna dig entusiastisk.
 • Omge dig själv med vackra saker. Använd något dekorativt element du gillar så att du känner dig bekväm när du är hemma. Även om lycka inte beror på fysiska strukturer, kan det hjälpa dig att känna dig lugn genom att sätta en stil på ditt hem. Färger är också viktiga eftersom de kan förmedla energi.
 • Ha en positiv attityd. Släpp ilska och förbittring och undvik att ta saker personligt. Kom ihåg att vi alla är en återspegling av våra inre tillstånd. Därför är vissa av de saker som folk säger till dig bara reflektioner av dem själva.

Kämpar du fortfarande?

Om du har skadat din självkänsla, följ dessa riktlinjer. De hjälper dig att se att du kan vara nöjd och lycklig med dig själv utan att vara beroende av någon annan!

Du kommer också att börja fatta viktiga beslut som med all säkerhet kommer att förändra ditt liv till det bättre.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Aguado, M., Calvo, D., Dessal, C., Riechmann, J., González, J. A., & Montes, C. (2012). La necesidad de repensar el bienestar humano en un mundo cambiante. PAPELES de Relaciones Ecosociales y Cambio Global.
 • Margot, J.-P. (2011). LA FELICIDAD. Praxis Filosófica.
 • Chopra, D. (1999). El camino hacia el amor. Biblioteca de Bolsillo.
 • S, J. I. (2006). Sobre el amor. Fragmentos Del Libro «Al Margen de La Ciencia».
 • Savater, F. (1995). Ética Como Amor Propio. Libro de Mano.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.