Hur kommer det sig att ärtor är så hälsosamma?

Ärtor är otroligt hälsosamma. För det första är de en bra fiberkälla och hjälper till med att minska risken för förstoppning. De är dessutom redigt mättande. Läs mer om denna ödmjuka baljväxt i den här artikeln!
Hur kommer det sig att ärtor är så hälsosamma?
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Ärtor är hälsosamma på mer än ett sätt.

Det rör sig i högsta grad om en hälsosam matgrupp som nutritionister rekommenderar, och de inkluderas i nästan alla typer av kostplaner. Resultaten blir uppenbara på medellång sikt, så länge du konsumerar dem som en del av en välbalanserad kost.

Denna grönsak är en baljväxt och den delar många av sina egenskaper med övriga inom samma familj. Enligt expertutlåtanden bör du äta baljväxter minst en gång i veckan. Ett högre intag av denna typ av mat är relaterat till en lägre risk att utveckla vissa komplexa tillstånd, såsom hjärt-kärlsjukdomar.

Ärtans näringsvärde

Det finns 31 kalorier per 100 gram gröna ärtor, så de är inte särdeles energirika. När det gäller makronäringsämnen finns det 7 gram kolhydrater och 1,8 gram protein för samma mängd produkt. Detta innebär att de nästan helt saknar lipider, det vill säga fett.

Denna baljväxt sticker ut för sitt vatten- och fiberinnehåll. Faktum är att det sista elementet är vad som det ger det flera av dess hälsoegenskaper.

När det gäller mikronäringsämnen sticker vitamin A (690 milligram) och vitamin B9 (33 milligram) ut över resten. Den innehåller också 6 milligram natrium och en betydande mängd, 12,2 milligram, vitamin C.

En mängd baljväxter
Baljväxter bör vara en del av kostintaget minst en gång i veckan.

Varför ärtor är så hälsosamma i din kost

Läs vidare för att lära dig om hälsofördelarna och den vetenskapliga ståndpunkten när det gäller konsumtionen av ärtor.

1. Minskade tarmproblem

Fiberkonsumtion är förknippad med en lägre risk för förstoppning. Detta beror på att det förbättrar tarmtransiten och säkerställer frekventa, konsekventa och enkla tarmrörelser.

Dessutom har detta ämne visat sig vara effektivt mot koloncancer. Det ökar storleken på fekal bolus och transporterar bort avfallsprodukter som kan förbli vidhäftade till tarmens väggar eftersom kroppen inte kan smälta dem. Således hindrar det dem från att skada vävnaden.

Dessutom blir du mätt av ett regelbundet fiberintag vilket leder till att det minskar suget efter småätande och gör det lättare att följa en viktminskningsdiet.

2. Kontroll av intagna fetter

Denna kost påverkar även fettintaget genom att begränsa det. Vissa typer av livsmedel kan även minska nivåerna av kolesterol eller triglycerider i blodplasman. Detta kan vara förknippat med en lägre kardiovaskulär risk.

Vad som är tydligt är att fiber delvis blockerar absorptionen av vissa näringsämnen som kostfetter och kolesterol. Detta visar bland annat en studie publicerad i Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej. På detta sätt stimuleras syntesen av dessa element endogent, vilket i sin tur gör regleringen effektivare.

Detta har också en liknande effekt när det gäller att modulera absorptionen av kolhydrater. Detta beror på att det försenar inträdet av kolhydrater i blodomloppet. Det, i sin tur, kan vara en effektiv strategi för diabeteskontroll.

3. Förbättrar immunförsvaret

Som vi nämner ovan innehåller ärtor en betydande koncentration av vitamin C. Detta näringsämne kan förbättra immunsystemets funktion, enligt aktuell vetenskaplig forskning.

Vetenskapliga påståenden tyder på att genom att säkerställa en konsumtion av 1 gram av ämnet per dag hjälper detta till med att förhindra utvecklingen av vissa infektionssjukdomar, såsom vanliga förkylningar. Ämnet minskar också närvaron av symtom när det väl finns en sjukdom.

En burk ärtor
Konserverade ärtor har bevarade näringsegenskaper och minskar beredningstiden

Hur man tillagar ärtor för att få de mest hälsosamma effekterna

Att tillaga denna gröna sak är faktiskt ganska enkelt. Ärtor måste dock tillagas innan du konsumerar dem. Kom ihåg att ju långsammare tillagningsprocessen är, desto bättre blir slutresultatet.

Det bästa sättet att tillaga dem är genom att lägga dem i en gryta tillsammans med lätt förstekta grönsaker. Tillsätt därefter så mycket vatten att de täcks med råge. Ställ sedan in temperaturen så att vätskan når kokpunkten och låt dem koka i ungefär en timme tills de är mjuka.

Den svenska ärtsoppan är såklart en variant av detta genom vilket metoden, enligt många av oss, har uppnått perfektion.

Observera att de flesta ärtsorter kräver en förberedande blötläggning i minst 24 timmar.

Den goda nyheten är att du kan hitta ärtor på burk och att dessa då redan är kokta. Det ökar möjligheterna och du kan använda dem i sallader, pastarätter och även sauterade tillsammans ingredienser som stekt fläsk.

Som du kan se kan du experimentera tills du hittar ditt egna favoritsätt att tillaga denna baljväxt.

Dietister rekommenderar ärtor på grund av att de är så hälsosamma

Som vi nämner ovan så menar hälsospecialister att ärtor är hälsosamma och rekommenderar dem starkt i samband med en välbalanserad kost. Denna baljväxt innehåller viktiga näringsämnen för kroppen och innehåller betydande koncentrationer av kostfiber.

De sticker också ut för sin mångsidighet på kulinarisk nivå, vilket gör att du kan experimentera och lägga till dem i en mängd olika rätter. Grytor är det mest klassiska alternativet, men använder du dem som tillsats i sallader och wokade rätter kommer resultatet troligen att överraska dig positivt.

Det är också okej att köpa konserverade eller färdigkokta ärtor (såsom frysta) eftersom deras näringsegenskaper förblir intakta i denna form, och det gör det lättare för dig att inkludera dem i dina vardagsrätter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Gianfredi V, Salvatori T, Villarini M, Moretti M, Nucci D, Realdon S. Is dietary fibre truly protective against colon cancer? A systematic review and meta-analysis. Int J Food Sci Nutr. 2018 Dec;69(8):904-915.
  • Maćkowiak K, Torlińska-Walkowiak N, Torlińska B. Dietary fibre as an important constituent of the diet. Postepy Hig Med Dosw (Online). 2016 Feb 25;70:104-9.
  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.