Hur fungerar hjärnans belöningssystem?
Hjärnans belöningssystem är en mycket intressant och komplex aspekt av vår hjärna. Det är en mekanism som gör att människor kan relatera vissa situationer med njutning. I själva verket är det ett sätt för människan att anpassa sig till omgivningen och förbättra sina chanser till överlevnad.
Det beror på att när du associerar en trevlig känsla med en handling stimulerar du inlärning. Till exempel tillskriver belöningssystemet njutning till sex, vilket gör att människor vill göra det igen. Således garanterar detta artens överlevnad genom reproduktion.
Många områden i hjärnan är involverade i denna krets. Därför är det ganska komplicerat att studera det och det kräver att man tar hänsyn till många faktorer. Hjärnans belöningssystem fungerar dessutom även inom andra områden än bara med grundläggande aktiviteter, till exempel att äta eller ha sex.
Det är faktiskt ett ganska viktigt system. Det spelar också en roll när det kommer till narkotikamissbruk samt i vinstgivvande aktiviteter, som att utöva sporter. På grund av dess avgörande betydelse i våra liv vill vi försöka förklara grunderna i hjärnans belöningssystem i den här artikeln.
Strukturerna involverade i hjärnans belöningssystem
Belöningssystemet finns i hjärnan, men faktum är att det inte finns i ett enda, specifikt område. Liksom de flesta av dess funktioner är det distribuerat över flera olika områden som är anslutna till varandra och som bildar en krets.
Studiet av dessa områden är komplex eftersom vår hjärna är ett mycket intrikat organ att analysera. Men forskare har kommit fram till att vissa specifika områden utgör delar av detta belöningssystem:
- Ventrala tegmentområdet
- Accumbenskärnan (nucleus accumbens på latin), som är en del av basala ganglierna
- Hypotalamus och hippocampus
- Amygdala
- Prefrontala cortex, även kallad prefrontala barken
- Globus pallidus
- Hypofysen
Kort sagt kan man säga att det mesta av belöningssystemet finns i en krets som kallas mesolimbiska dopaminsystemet (MDS). Dopamin är alltså det ämne som aktiverar detta system.
I vilka situationer aktiverar sig hjärnans belöningssystem?
Som vi redan nämnt är belöningssystemet faktiskt en anpassningsbar funktion. Därför är det relaterat till de grundläggande behoven som gör att vi kan överleva individuellt och som art.
För det första ansvarar det för aspekter som att äta, dricka och att ha sex. Smaken på mat får oss att må bra, detsamma händer när du dricker vatten när du är törstig eller deltar i en sexuell aktivitet. Således stimulerar det inlärningen och upprepningen av dessa handlingar.
Dessa är emellertid inte de enda funktionerna som motiverar detta system. Till exempel kan du uppleva samma känslor när du leker, utövar sport och, förstås, tar droger. Många studier har visat att kokain, bland andra ämnen, också aktiverar denna krets.
Det kan oundvikligen få dig att fundera över riskerna med hjärnans belöningssystem. Beroende och missbruk är den negativa delen av denna underbara anpassningsmekanism.
Du kanske gillar den här artikeln: De många effekter alkohol kan ha på kroppen
Hur påverkar läkemedel och droger hjärnans belöningssystem?
Först och främst är det en frivillig handling att använda en drog som kokain eller heroin. Normalt är det resultatet av nyfikenhet eller den bild som samhället skapar angående en substans. Men att använda en drog endast en gång aktiverar hjärnans belöningssystem. Det kan generera en intensiv känsla av njutning som ofrivilligt gör att du vill använda drogen igen.
I fall av starka beroenden kan belöningssystemet helt förändras. Till exempel känner människor som är beroende av heroin knappt någon njutning av några andra aktiviteter som inte har att göra med drogen. Med andra ord känner de inte tillfredsställelse av många andra saker längre.
Det är dock viktigt att veta att det inte bara är narkotikasubstanser som orsakar detta. Det finns många andra typer av beroende och missbruk också, såsom spelmissbruk. I slutändan är resultatet nästan detsamma.
Den här artikeln kan intressera dig: Att sluta röka cigaretter: hur man hanterar varje fas
Slutsats
Hjärnans belöningssystem är ett extremt komplext system. Det har gjort det möjligt för oss att anpassa oss och överleva som individer och som art. Men det har också negativa aspekter, som bland annat i form av beroenden och missbruk.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
-
Urigüen, L., & Callado, L. F. (2010). Cocaína y cerebro. Trastornos Adictivos, 12(4), 129-134.
-
Razón Hernández, K. C., Rodríguez Serrano, L. M., & León Jacinto, U. (2018). Neurobiología del sistema de recompensa en las conductas adictivas: consumo de alcohol. Revista Electrónica de Psicología Iztacala, 20(4).
-
Méndez Díaz, M., Ruiz Contreras, A. E., Gómez, B. P., Romano, A., Caynas, S., & Prospéro García, O. (2010). El cerebro y las drogas, sus mecanismos neurobiológicos. Salud mental, 33(5), 451-456.