Hur du väljer en blodtrycksmätare

En blodtrycksmätare är en anordning för att mäta blodtrycket. Digitala bildskärmar är lättare att använda än manuella. Låt oss titta närmare på hur de fungerar.
Hur du väljer en blodtrycksmätare
Mariel Mendoza

Granskad och godkänd av läkare Mariel Mendoza.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

En blodtrycksmätare är ett instrument som hjälper dig att mäta och övervaka ditt blodtryck. Det finns två typer av blodtrycksmätare: manuella och automatiska.

Flera olika faktorer kan påverka en persons blodtryck. Det kan till exempel vara stress, medicinering eller olika sjukdomar.

Bra att veta är att det värde som experter anser vara normala för en frisk vuxen i vila är 120 mmHg för systoliskt eller maximalt tryck. Normalt diastoliskt eller lägsta tryck anses vara 80 mmHg.

I den här artikeln tar vi en titt på hur man väljer en blodtrycksmätare för att använda hemma.

Hur fungerar en manuell blodtrycksmätare?

En läkare som tar en mans blodtryck.

Den här typen av blodtrycksmätare blåser du upp in genom att trycka på blodtrycksmätarens pump för att få manschetten att fyllas med luft.
När den är tillräckligt full, kan du lyssna på pipsignalerna som markerar högsta och lägsta blodtryck med ett stetoskop.

Att utföra denna process korrekt kräver viss träning för att få en tillförlitlig och korrekt mätning. En faktor att tänka på när man går till exempelvis en läkare för att mäta blodtrycket är att vissa personer kan uppleva hela situationen som stressande och därför ha ett högre blodtryck än de normalt har. I dessa fall ökar blodtrycket på grund av nervositeten som kommer sig av att genomgå en undersökning och vara hos en läkare. Det ger med andra ord inte en korrekt bild av personens normala blodtryck.

Detta kan leda till en falsk diagnos av hypertoni. Du kan emellertid lätt undvika detta genom att själv mäta ditt blodtryck vid olika tidpunkter på dagen under några dagar i rad. Med dessa uppgifter kan din läkare lättare göra en bedömning och ställa en mer tillförlitlig diagnos.

Vilken typ av automatisk blodtrycksmätare ska jag välja?

Automatiska blodtrycksmätare är lättare att använda än manuella. När du väl har satt på dem behöver du bara trycka på en knapp för att enheten automatiskt ska börja blåsa in luft i manschetten.

När mätningen är klar kan du läsa av det maximala och lägsta trycket och antalet slag per minut på skärmen. Så på bara några minuter kan du veta ditt blodtryck.

Det finns två typer av automatiska blodtrycksmätare beroende på vilken del av kroppen du placerar dem på:

  • På överarmen
  • På handleden

Blodtrycksmätare för överarmen

Blodtrycksmätare för överarmen har en manschett som man placerar på armen strax ovanför armbågen. Sedan måste du fästa manschetten med kardborre så att den sitter lagom hårt, det är viktigt att den inte sitter alltför hårt.

Blodtrycksmätare för handleden

Dessa enheter är mindre, och liknar i storlek ett brett armband, och måste justeras för att passa på handleden. Den behändiga storleken ser många som en fördel. Eftersom de är små tar de liten plats, vilket kan vara bekvämt och praktiskt.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  För mycket salt eller socker: Vilket är värst för hälsan?

Vilka aspekter måste jag ta hänsyn till?

En läkare som tar en kvinnas blodtryck med en automatisk monitor.

Blodtrycksmätare kan komma med olika funktioner, bland annat följande:

  • Skärmstorlek och text: Det kan vara lättare att avläsa mätaren när skärmen är stor. På så sätt kan du bekvämt se resultatet av mätningen, något som man bör tänka på särskilt för äldre personer.
  • Batteri och elektrisk drift: För att förhindra att du helt plötsligt står med ett urladdat batteri och inte har några extra hemma, är ett bra alternativ att enheten har en sladd du kan koppla in till elnätet.
  • Ett varningssystem med larm i början och/eller slutet av mätningen: Om blodtrycksmätaren meddelar dig när mätningen är klar, så är den mycket lättare att använda. Kom ihåg att medan mätningen görs måste du hålla dig stilla och låta bli att prata.
  • Minne eller registreringssystem: Med vissa blodtrycksmätare kan du registrera mätningen som du tagit. På så sätt sparar den automatiskt mätpunkten, vilket kan vara användbart för att hålla reda på dina uppgifter och undvika fel du kan göra när du skriver ner resultaten för hand.

När ska jag ta mitt blodtryck?

Ditt blodtryck kan variera under dagen och detta är helt normalt. På morgonen, innan du går upp ur sängen, bör värdena vara som lägst. Sedan, under dagen och när du håller på med dina dagliga aktiviteter, tenderar värdena att öka.

För att hålla reda på ditt blodtryck är det viktigt att registrera medelvärdet av de olika mätningarna som tagits vid olika tidpunkter på dagen.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Kan man använda musikterapi för att sänka blodtrycket?

Slutsats

I många fall kan det vara komplicerat av olika anledningar att ta sig till en vårdinrättning för att göra en blodtrycksmätning. I dessa fall kan du använda dig av en automatisk blodtrycksmätare för att underlätta övervakningen av denna viktiga parameter.

Efter att ha gjort dessa mätningar hemma kommer du att behöva visa dem för din läkare. Genom att analysera journalerna kommer hon eller han att kunna se om du lider av högt blodtryck eller tvärt om utesluta att du har detta problem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Martha, M.-E., Martha, V.-Z., & Felipe, T.-P. (2009). Correlación entre los valores de tensión arterial obtenidos con un tensiómetro de muñeca y un tensiómetro de brazalete. Pediatría de México.
  • Novo-García, C., Ciria-Uriel, J., Novo-García, E., & Niño-de Mateo, M. (2012). Determinación del índice tobillo-brazo mediante doppler portátil y tensiómetro automático en pacientes diabéticos. Enfermeria Clinica. https://doi.org/10.1016/j.enfcli.2012.06.001.
  • Teixeira, C. F. A., Moraes, S. O., & Simonete, M. A. (2005). Desempenho do tensiômetro, TDR e sonda de nêutrons na determinação da umidade e condutividade hidráulica do solo. Revista Brasileira de Ciencia Do Solo. https://doi.org/10.1590/s0100-06832005000200001

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.