Hur avslutar man en destruktiv vänskap

När en vänskap inte är balanserad och det inte finns någon ömsesidighet mellan de inblandade parterna är det bättre att sätta stopp för den. Vi berättar hur du gör för att avsluta en destruktiv vänskap i den här artikeln.
Hur avslutar man en destruktiv vänskap
Andrés Carrillo

Skriven och verifierad av psykolog Andrés Carrillo.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Vid en eller annan tidpunkt i våra liv kan vi behöva sätta stopp för en destruktiv vänskap, och det är inte alltid lätt. Men när vi inser att vissa relationer har blivit negativa för vårt eget välbefinnande är det bästa att acceptera detta och gå vidare.

Det händer ofta att vi själva inte vill ta steget och istället undviker att avsluta negativa vänskaper. Ibland håller vi oss omedvetet kvar i fel människors närhet. I den här artikeln ska vi titta på hur vi gör för att gå vidare för att ta oss bort från dem som inte erbjuder oss en god vänskap.

Egenskaperna hos en destruktiv vänskap

Nedan granskar vi en lista över några av de tongivande egenskaperna hos en destruktiv vänskap. Vår förhoppning är att du ska kunna känna igen dessa beteenden om du stöter på dem.

På detta sätt kommer du att kunna skilja mellan vänskaper som är värda att behålla och de som inte är det.

Låt oss börja!

1. Även när de är med dig är de inte med dig

En persons fysiska närvaro innebär inte nödvändigtvis sällskap. Ibland kan vi känna oss ensamma när vi gör upp planer med en grupp vänner.

Destruktiva vänner bryr sig inte om dina åsikter eller bekymmer – de vill bara att du ska vara med dem och acceptera allt utan förbehåll.

vänskaper kan innebära konflikter

2. De fokuserar på dina brister på ett nedsättande sätt

Vänner hjälper oss att inse vilka aspekter vi behöver förbättra, men en destruktiv vänskap fokuserar i stället på våra defekter på ett sätt som inte är konstruktivt. På så sätt får de oss att må dåligt samtidigt som de inte ger någon hjälp till lösning eller följer oss på vägen.

3. En destruktiv vänskap får dig att känna dig ifrågasatt

Vissa människor har en tendens att ifrågasätta andras beteende utifrån deras personliga kriterier, vilket inte är särskilt empatiskt. En sann vän dömer inte dina beslut, utan förstår dem och hjälper dig att reflektera över dem.

4. De hindrar dig från att stå i centrum

Giftiga vänner hindrar dig från att stå i centrum

Det finns vänner som kräver ständig uppmärksamhet, och om uppmärksamheten av någon anledning riktas mot någon annan, kan de inte tolerera det. Människor som inte tillåter andra att spela huvudrollen ibland kan inte vara vänner – åtminstone inte på rätt sätt.

5. En destruktiv vänskap saknar konsekvens

I en destruktiv vänskap kommer du att börja märka att vad personen säger ofta står i motsats till hans eller hennes handlingar. Till exempel människor som säger att de stöder oss i våra planer, men samtidigt undviker att engagera sig i dem.

Detta betyder inte att alla våra vänner måste vara en del av våra personliga projekt, men när det inte finns någon enhetlighet mellan tal och handlingar är situationen förvirrande. Vänner ska helst kunna vara ärliga och tydligt uttrycka när de inte vill vara en del av en plan.

Tips för hur du avslutar en destruktiv vänskap

Efter att ha granskat de vanligaste indikatorerna för typer av vänskap som inte bidrar med något positivt är det dags att undersöka några effektiva sätt att lägga dem bakom oss. Det går att göra på ett sätt som inte kostar oss alltför mycket samt gör minimal skada.

1. Lär dig att sätta gränser i en destruktiv vänskap

För att kunna avsluta en vänskap som inte är bra för oss, är det viktigt att vara medveten om vilka saker som vi inte är villiga att förhandla om.

I den bemärkelsen, när vi kan hålla en fast ståndpunkt när det gäller våra ideal och principer, kan detta att visa oss att det är bäst att skapa lite avstånd från dem som inte går ihop med samma kriterier.

Upptäck även den här artikeln: Medberoende i förhållanden: Band som sårar

2. Stå upp för dig själv

Att kunna tala för sin sak och stå upp för sig själv är en viktig resurs för att komma ifrån dåliga vänskaper. När vi kan kommunicera våra beslut på ett tydligt sätt, känner vi oss mer till freds. Det handlar om att inte förtrycka behovet av att avsluta relationen.

Att göra detta innebär också att sätta sig själv i den andras skor och förstå att de kanske inte håller med ditt beslut att distansera dig. Du måste dock stå fast och hålla dig till planen. Du måste var direkta, kortfattad och respektfull när du förklarar dina motiv.

3. Tala ut själv innan du tar avstånd från den destruktiva vänskapen

Innan du pratar med den vän du vill distansera dig från, är det en bra idé att själv tala igenom beslutet med en annan person. Målet är att förhindra att dina känslor tar över och blir okontrollerbara under samtalet. Du har då en bättre möjlighet att undvika att allt slutar i en konflikt.

4. Visualisera ögonblicket för konfrontationen

Visualisering handlar om att skapa sannolika scenarier i vår fantasi, liknande de som kan uppstå under konversationen. På så sätt kommer vi att kunna hantera olika scenarier på ett bättre sätt.

När vi upprätthåller kontrollen i spända situationer kan vi smidigare ta oss ur dem.

5. Respektera den andra personens åsikter

Som vi har nämnt är det troligt att den andra personen inte kommer att gilla eller förstå det beslut vi har fattat. Vi måste dock stå fast vid vårt beslut.

Detta betyder inte att vi bör försöka tvinga någon annan att tänka som vi gör.

Det är viktigt att acceptera den andra personens syn på saken.

Kan en destruktiv vänskap bli bättre?

Det är inte alltid nödvändigt att ta avstånd från en person – ibland kan relationer förbättras. En destruktiv vänskap kan upphöra att vara negativ så länge de berörda parterna kan respektera varandra och kommunicera.

Du behöver inte komma överens om allt med dina vänner, men ni måste acceptera varandras skillnader i så stor utsträckning som möjligt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • García Villar, C. “Las Amistades Peligrosas.” Radiologia 1 July 2016: 243–244. Radiologia. Web.
  • Franco, Jean, and Ariadna Molinari Tato. “Amistades Peligrosas.” Debate Feminista 44 (2011): n. pag. Debate Feminista. Web.
  • Brotfeld, Cristian, and Christian Berger. “El Rol de La Empatía y Apertura En La Intimidad de Las Amistades Adolescentes.” Revista de Psicología 29.2 (2020): n. pag. Revista de Psicología. Web.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.