Hälsofördelar med kokosolja

Kokosolja är en mångsidig produkt som kan ingå i en mängd olika hälsosamma recept. Läs mer om hälsofördelar med kokosolja i den här artikeln.
Hälsofördelar med kokosolja
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Kokosolja är en mångsidig produkt som kan ingå i en mängd olika recept, även de som är mer hälsosamma. På grund av sin näringssammansättning anser man att den är en bra källa till nyttiga fetter. Läs mer om hälsofördelar med kokosolja i den här artikeln.

Kokosolja är bra för vår hälsa. Det har blivit en mycket populär ingrediens, både för dess goda smak och dess fördelaktiga näringsvärde. Inom livsmedelsindustrin använder många tillverkare det för att förbättra texturen och smaken på sockerfria produkter och produkter med reducerat sockerinnehåll.

Kokosolja har även hälsofördelar för huden. Den är bland annat återfuktande och mjukgörande. Av denna anledning använder många laboratorier denna olja som en komponent i sina skönhetsprodukter. I den här artikeln kommer vi att fokusera på dess näringsegenskaper och varför det är en ingrediens som kan ingå i den vanliga kosten.

Kokosolja innehåller fett av hög kvalitet

Kokosolja är ett livsmedel som huvudsakligen består av fetter. Faktum är att de flesta av fettsyrorna den innehåller är av mättad typ. Tills nyligen var dessa näringsämnen förknippade med sämre hälsa. Idag börjar dock experter tvivla på detta.

De mättade fettsyrorna i kokosolja består av triglycerider med medellång kedja och forskare har bevisat deras positiva effekter på hälsan. Regelbundet intag av denna typ av näringsämnen bidrar till att det kardiovaskulära systemet fungerar bra, vilket förklaras i en artikel publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nutrition Reviews.

Å andra sidan är intaget av denna typ av fetter relaterat till en ökad känsla av mättnad och därmed till viktminskning. Men enligt resultaten av en studie publicerad i European Journal of Clinical Nutrition är de nuvarande bevisen för detta förhållande inte särskilt starka. Vi behöver fler försök på människor för att bekräfta att detta stämmer även för vår art.

En sked kokosolja
Trots att kokosolja innehåller mättade fettsyror kan denna olja ha många hälsofördelar, bland annat när det gäller viktminskning.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Fyra fördelar med att inkludera kokosvatten i kosten

Hälsofördelar med kokosolja: En källa till vitamin E

När vi pratar om kokosolja måste vi också lyfta fram att det är en ingrediens som ger oss vitamin E. Detta näringsämne utmärker sig för sin antioxidantiska effekt, som är effektiv när det kommer till att bekämpa fria radikaler och cellulär oxidering.

Å andra sidan har forskare visat ett nära samband mellan ett adekvat intag av detta ämne och ett starkt och välfungerande immunsystemet. Detta är något man bland annat kan läsa om i en artikel publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nutrients.

Som om detta inte vore nog interagerar vitamin E positivt med vitamin K, vilket hjälper till att vidga blodkärlen och förhindra blodproppar i dem. Detta är ytterligare en anledning till varför kokosolja är ett nyttigt livsmedel för att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Dessutom studerar forskare sambandet mellan detta vitamin och förebyggande av neurodegenerativa sjukdomar, i populationer där dessa problem kan ha en stark förekomst. Men aktuella studier har inte avslöjat giltiga slutsatser i detta avseende.

Kokosolja är en mångsidig produkt med många hälsofördelar

Man kan inkorporera kokosolja i maten på flera olika sätt. Det är en produkt som passar bra när man vill baka lite mer hälsosamma recept, tack vare dess goda smak och egenskaper när det kommer till konsistens och textur.

På grund av sitt innehåll av mättade fettsyror har den god värmetålighet. Av denna anledning kan man använda den i tillagningsprocesser som kräver hög temperatur.

Vi måste hur som helst ändå tänka på att vi bör använda den här typen av olja med måtta i matlagningen. Det kan nämligen ge upphov till vissa giftiga föreningar som kan vara skadliga för hälsan på medellång och lång sikt.

Matlagning med kokosolja
Kokosolja är en mångsidig ingrediens som kan bidra med många hälsofördelar genom vår kost.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Olja från bomullsfrön: Användningsområden, fördelar och risker

Kokosolja som en del av en hälsosam kost

Som vi kan se kan denna produkt ge oss många positiva hälsofördelar. Genom att inkludera denna olja i din kost och kombinera kosten med andra vegetabiliska oljor av hög kvalitet, som olivolja, kan det hjälpa till att stärka vårt kardiovaskulära system.

Vi får inte glömma att det är en god källa till vitamin E, som kan kompensera för bristen på detta näringsämne i samband med en kost fattig på nötter. Detta ämne har många funktioner i kroppen och vi kan genom ett regelbundet intag hjälpa till att förhindra vaskulära hälsoproblem.

Avslutningsvis måste vi betona att det är en produkt med stor mångsidighet när man använder den i köket. Den tål värme bra och passar perfekt i många hälsosammare recept för bakverk.

Tack vare dess goda smak och konsistens gör den det möjligt att tillaga läckra desserter. Den passar särskilt bra i recept med ett reducerat innehåll av vitt socker. Detta kommer utan tvekan att ha en positiv inverkan på din hälsa.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Clegg ME., They say coconut oil can aid weight loss, but can it really? Eur J Clin Nutr, 2017. 71 (10): 1139-1143.
  • Eyres L., Eyres MF., Chisholm A., Brown RC., Coconut oild consumption and cardiovascular risk factors in humans. Nutr Rev, 2016. 74(4): 267-80.
  • Young Lee G., Nim Han S., The role of vitamin E in immunity. Nutrients, 2018.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.