Hur man håller sig i form efter 50 års ålder

När du nått en viss ålder kan det bli svårare att hålla sig i form, men allt handlar om attityd och att hitta en aktivitet som uppfyller dig och sätter dig i rörelse.
Hur man håller sig i form efter 50 års ålder
Carlos Fabián Avila

Granskad och godkänd av läkare Carlos Fabián Avila.

Senaste uppdateringen: 19 oktober, 2022

Både män och kvinnor borde ha hälsosamma vanor hela livet, för det är så man håller sig i form efter 50, 60, 70 och till och med 80 år. Efter 50 och klimakteriet är det dock speciellt viktigt att man håller sig i form för att förebygga vanliga hälsoproblem.

Nedan ska vi ge dig några tips på hur man förbättrar hälsan om man är över 50.

Att vara 50 betyder inte att du är gammal!

Tidigare ansågs en person som skaffat familj och var nära pensionen “gammal”. Lyckligtvis har saker och ting förändrats. Idag är dina 50 år den bästa tiden att påbörja nya rutiner och förändra vissa vanor.

Medicinsk kunskap har också kommit långt. För en tid sedan trodde man till exempel att det var riskabelt för kvinnor att träna efter klimakteriet. Nu vet man dock att fysisk träning är bra för personer i alla åldrar.

Fysisk aktivitet under denna del av livet kan motverka tidens slitage.

Vi rekommenderar att du väljer övningar du gillar och att göra dem med folk i samma ålder. På så sätt tränar du inte bara kroppen, utan även sinnet. Utöver det rekommenderar vi att du ägnar dig åt roliga aktiviteter i friska luften och provar på en kurs för att även hålla sinnet i gott skick.

Ta en titt på denna artikel: Trick för att förbättra ditt minne

Hur man håller sig i form efter 50

Oavsett om du tränat hela livet eller aldrig satt en fot på gymmet är det väldigt bra att etablera en träningsrutin. Att hålla sig i form efter 50 är inte omöjligt. Innan du börjar ska du ha följande tips i åtanke:

1. Besluta dig för vad dina mål är

Besluta vilka dina mål är

Varför vill du träna? Kanske vill du tappa vikt? Kanske vill du förbättra din balans eller stärka vissa delar av kroppen? Eller kanske vill du bara vara hälsosam. Det kan även vara så att du vill rensa i sinnet lite, stressa ner eller träffa nya människor. Att ha ett tydligt mål kommer hålla dig fokuserad.

2. Hitta rätt aktivitet

Du ska alltså hitta en som lämpar sig för din ålder, fysiska form, förmågor och erfarenhet. Det kan vara svårt, men du klarar av det. Prova dem alla tills du hittar den rätta. Du kommer inse att du hittat den när du ser till att inte missa ett enda pass.

3. Etablera aktiviteten i vardagen

Schemalägg din träning

Härnäst ska du bestämma hur mycket tid du vill avvara varje dag eller vecka för övningen ifråga. Kombinera dina ärenden med fysisk aktivitet så behöver du inte offra något annat.

Organisera ditt schema eller din kalender om du har många andra förpliktelser att ta tag i.

4. Tänk på träningen som något du gillar

Att hålla sig i form är en långsiktig aktivitet. Om du missar en dag eller två är det inte världens undergång. Kritisera inte dig själv om du en dag inte känner för det, är sjuk eller inte vill gå ut för att det regnar.

Använd istället tiden med familjen, ta en tupplur eller se på en film.

5. Förändra din kost

Anpassa din kost efter åldern

Glöm inte att en kvinnas metabolism saktar ned efter klimakteriet. Om du äter som du brukade kommer du därför gå upp i vikt. Träffa en näringsexpert för att ta fram en kost som passar din ålder och dina behov. Vidare ska du lägga till mer frukt, grönsaker, baljväxter och fullkorn.

Övningar för att hålla sig i form efter 50

Härnäst rekommenderar vi att börja långsamt och lätt, speciellt om du inte tränar mycket (eller aldrig har gjort det). De här övningarna är perfekta för att hålla sig i form efter 50:

1. Promenera

 • Det rekommenderas för alla åldrar. Det bästa är att du kan göra det närsomhelst, varsomhelst.
 • Det är bäst att göra det utomhus, men du kan alltid använda löpbandet när det regnar.
 • Du kan dra nytta av tiden genom att ta en promenad med familjens husdjur.
 • En timme om dagen är generellt den rekommenderade mängden. Bär bekväma skor och gå i din egen takt.

2. Dans

Dansa dig glad och frisk

Liv utan musik är inte liv. Att dansa är dessutom väldigt bra för hälsan. Att hålla sig i form efter 50 kan vara det roligaste i världen om man gör det till musik. Du behöver dessutom inte ens gå ut… dansa i vardagsrummet!

Det är ett fantastiskt sätt att förbättra din koordination samtidigt som du höjer självförtroendet och syresättningen av blodet.

3. Yoga

Detta uråldriga utövande är väldigt bra för hålla dig i form efter 50. Några fördelar är:

 • Tonar musklerna
 • Gör dig mer flexibel
 • Förbättrar din balans
 • Känns som emotionell terapi

Du kan göra det snabbt eller långsamt samtidigt som du sammankopplar med ditt inre jag.

4. Simning

Simning är skonsam träning

Simning är ytterligare en aktivitet du kan göra efter klimakteriet och övergångsåldern eftersom det håller dig i form utan att påfresta kroppen onödigt mycket. Du kommer träna utan att ens märka det.

Om du inte vet hur man simmar är det ett ypperligt tillfälle att lära dig, till exempel med simlektioner. Du kan dessutom njuta av aktiviteter i den grundare delen av bassängen, som vattengympa.

Eftersom många bassänger ligger inomhus är de tillgängliga även under vintern.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Bourdieu, P. (2002). La “juventud” no es más que una palabra· ~. In Sociología y cultura.
 • Caracuel, J. C., & Arbinaga, F. (2010). Repercusión del ejercicio físico sobre la salud. Apuntes de Psicología.
 • Taguenca, J. A. (2009). El Concepto de Juventud. Revista Mexicana de Sociología. https://doi.org/10.2307/3538491

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.