Håll ditt kolesterol i schack med hjälp av kosten

Att lära dig att äta bättre är avgörande för att hålla ditt kolesterol i schack. Vet du att det finns en speciell kost för det? Lär dig mer i den här artikeln!
Håll ditt kolesterol i schack med hjälp av kosten
Daniel Baldó Vela

Skriven och verifierad av Sjuksköterska Daniel Baldó Vela.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Det är viktigt att hålla högt kolesterol i schack trots att kolesterol är en normal del av kroppens celler. Faktum är att det faktiskt är mycket viktigt för många av våra fysiologiska processer. Tyvärr blir kolesterol skadligt när det produceras i överflöd.

Men visste du att det finns en speciell kost du kan följa för att hålla ditt kolesterol i schack och nivåerna stabila?

Hyperkolesterolemi, eller högt kolesterolvärde, fördubblar risken för hjärtattack eller stroke. Därför är den mest populära strategin att minska konsumtionen av mat som innehåller höga halter av kolesterol. Men med tanke på att 90% av ditt blodkolesterol inte kommer från maten du äter utan från din egen kropp, är detta ibland något onödigt och kontraproduktivt.

American Society of Cardiology har upptäckt att 80% av människor som har en hög risk för kardiovaskulär hyperkolesterolemi i själva verket inte håller sina kolesterolvärden under kontroll.

Så, vad ska du äta för att hålla ditt kolesterol i schack? Hemligheten här är att använda sig av kroppens endogena syntes.

Håll ditt kolesterol i schack med hjälp av kosten

Uteslut inte kolesterol

Ja, du läste rätt. Den här metoden handlar just om att göra precis motsatsen mot vad du trodde. Vår kropp reglerar kolesterol genom negativa feedbackmekanismer. Ju mer kolesterol du har i ditt system desto mindre tillverkar din kropp. Så du kan bara stoppa den endogena produktionen genom en ökning av kolesterol från din kost.

Faktum är att det är en serie processer som aktiveras för att öka produktionen när den är låg. Du bör dock vara försiktig när du väljer mat med högt kolesterolvärde eftersom vissa livsmedel är skadliga av andra skäl. På grund av detta är ägg ett bra alternativ.

Du är kanske också intresserad av: Omega-3: Det är mer än bara fet fisk

Ät mat som är rik på omega-3 och omega-9

håll ditt kolesterol i schack med din kost
Att äta mat som är rik på omega-3 och omega-9 kan hjälpa till att kontrollera dina höga kolesterolnivåer.

Omega-3- och omega-9-fettsyror hämmar kolesterolproduktionen. Dessutom minskar det förstnämnda också syntesen av proteiner som transporterar det till artärerna vilket hjälper till att eliminera eventuella befintliga kolesterolplack. När det gäller omega-9 kan du enkelt få i dig denna fettsyra genom vissa typer av livsmedel, som till exempel olivolja.

Emellertid oxiderar omega-3 lätt med värme och det är mycket svårt att få i sig denna fettsyra enkom från din kost. Så det enda sättet att garantera ett tillräckligt intag är genom använda sig av kosttillskott. Se till att välja sådana som garanterar korrekt absorption och som har låga halter av onödiga ämnen.

Minska din konsumtion av kolhydrater med högt glykemiskt index (GI)

Insulin kan aktivera mekanismer som främjar kolesterolsyntesen. Därför är det viktigt att undvika att äta sådana livsmedel som ökar produktionen.

Det handlar om kolhydrater med vad man kallar ett högt glykemiskt index.

Ät mat som kan öka high-density lipoprotein (HDL)

håll ditt kolesterol i schack med avokado
Att äta livsmedel som ökar HDL-proteiner förhindrar kolesterol från att samlas i artärerna.

High-density lipoprotein, eller HDL, är faktiskt inte en typ av kolesterol (det finns bara ett kolesterol) utan fungerar som ett medel för att flytta det. Man kan se det i resultaten från blodprover som “HDL-kolesterol” och det kallas ofta “det goda kolesterolet”.

Funktionen av HDL är avgörande för att hålla dina kolesterolnivåer i schack eftersom det i grunden har ansvaret för att transportera dessa proteiner till regioner som antingen använder dem eller eliminerar dem. Således är en grundläggande åtgärd att öka din konsumtion av livsmedel som kan öka dina HDL-nivåer.

Konsumera probiotika för att hålla ditt kolesterol i schack

Lactobacillus reuteri är en beprövad, effektiv behandling mot hyperkolesterolemi. Det främjar eliminering av gallsalter genom tarmen. När detta sker ökar kroppen användningen av kolesterol för bildandet av nya salter och minskar därför kolesterolnivån i blodet.

För att vara effektivt måste det preparat med probiotika du väljer innehålla minst 10 × 6 CFU (kolonibildande enheter), vara av mänskligt ursprung och kunna ta sig till tarmen och förbli aktiva där.

Sammanfattningsvis så bör du använda dig av den endogena syntesen istället för att undvika kolesterol i din kost. För att göra det behöver du minska din konsumtion av sådana livsmedel som aktiverar den. Du behöver också öka ditt intag av livsmedel som kan öka transporten till regioner som antingen kan använda kolesterol eller eliminera det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Soliman GA., Dietary colesterol and the lack of evidence in cardiovascular disease. Nutrients, 2018.
  • Watanabe Y., Tatsuno I., Omega 3 polyunsaturated fatty acids for cardiovascular diseases: present, past and future. Expert Rev Clin Pharmacol, 2017. 10 (8): 865-873.
  • Wu Y., Zhang Q., Ruan Z., Effect of probioti lactobacillus on lipid profile: a systematic review and meta analysis of randomized, controlled trials. PLoS One, 2017.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.