Håll dig ung med en veckovis fasta
Om du vill leva längre och hålla dig ung har studier visat att du bör prova att fasta en gång per vecka. Det hjälper dig att vinna kampen mot åldrandets klocka, så du kan oroa dig mindre om tidens gång! Det verkar som att enkla krämer och utvärtes behandlingar helt enkelt inte är tillräckligt, så att prova på att fasta en gång per vecka kan vara en bra idé för att uppleva fördelarna själv.
Hur kan du vara säker på att fasta är rätt för dig? Är det verkligen möjligt att inte äta under en hel dag? Kan du motstå hungern och den kurrande magen? Vi svarar på dina frågor och mer i dagens artikel!
Varför fastande är bra för din hälsa
Låt oss tänka på några intressanta saker: ditt matsmältningssystem är alltid aktivt, till och med när du sover. Många av de sjukdomar vi lider av är ett direkt resultat av de gifter som ansamlas i matsmältningskanalen efter åratal av konsumtion av ohälsosamma livsmedel. Om vi nu vet att sömn är viktigt för kroppens återhämtning och förnyande, varför ger vi inte matsmältningssystemet en rast också?
Mahatma Gandhi var en uttalad supporter för fasta och gjorde detta regelbundet. Tack vare detta utövande levde han enligt forskare ett bättre och aktivare liv. Hans död vid 79 års ålder var på grund av att han blev skjuten, annars hade han levt i många år till.
Den typ av fasta han ägnade sig åt kanske dock inte är lämplig för alla. Om du tror att du kommer gå ned i vikt genom att inte äta på några dagar har du väldigt fel. Veckor av fasta kan dessutom få dig att förlora muskel- och fettmassa, vilket direkt påverkar din hjärthälsa.
Max tre dagar
Som vi sagt i andra artiklar är människokroppen kapabel att överleva i upp till tio dagar utan mat och utan att skadas på lång sikt. Du bör dock inte fasta i mer än tre dagar i sträck, och det är mycket bättre att genomföra korta fastor på regelbunden, veckovis basis om du vill få bättre resultat.
Vi vill poängtera att en av de huvudsakliga fördelarna med att fasta är att det möjliggör för dina organ att regenerera. Detta hjälper dig att känna dig och förbli ung, samtidigt som du främjar bättre hälsa. Du känner dig mer alert, blir på bättre humör, får starkare immunförsvar och blir till och med mer produktiv på arbetet. Vissa tror att fasta kan läka kroniska sjukdomar som astma, artrit, högt blodtryck och allergier.
Fördelarna begränsas inte bara till din kropp, eftersom fasta även förbättrar ditt emotionella och spirituella välmående. Fasta kan resultera i högre sinnesfrid. Det kan ge dig glädje, tillåta dig att se världen på ett annorlunda sätt och hjälpa dig överväga dina livsmedelsval som något som ska gagna snarare än skada dig.
Hur ska du börja fasta?
Det finns många olika typer av fasta, men om det är din första gång är det bästa sättet att börja att begränsa din konsumtion av solid föda under en hel dag. Spendera dock inte tolv timmar med att ängsligt vänta på tolvslaget så att du kan trycka i din en hel buffé – det skulle vara kontraproduktivt. Försök hålla ditt dagliga intag av vätskor och juicer under 300 kalorier.
Börja heller inte fasta som ett infall under vilken dag som helst. Du måste förbereda kroppen. Dagen innan du fastar ska du försöka att endast äta råa grönsaker och dricka gott om vatten, örtteer och fruktjuicer.
Om du planerar att prova att fasta en dag i veckan är en bra rutin att äta normalt i fyra dagar, för att sedan använda följande tre för att modifiera din diet så att en dag är förfasta, nästa är fasta och den sista efterfasta. Dessa tre dagar kräver lite förberedning från dig.
Dag 1: Förfasta
Låt oss anta att du planerar att fasta på en lördag; därför ska du på fredagen försöka äta endast råa frukter och grönsaker – så mycket du vill. Du kanske känner dig hungrig, men håll modet uppe och ät inget tyngre. Kom ihåg att du kan dricka massor av fruktjuicer, smoothies, teer och buljonger, så länge de är naturliga. Avsluta dagen med en lätt middag och få gott om sömn under natten.
Dag 2: Fasta
Efter att du fått åtta timmars sömn startar du din dag av fasta med ett eller två glas vatten. Det är en bra idé att spendera denna dag hemma (vilket är anledningen till att vi rekommenderar att göra detta på helgen) och försöka hålla dig sysselsatt med aktiviteter som inte kräver stor fysisk ansträngning.
Ta detta tillfälle att läsa en bok, meditera, rensa ut garderoben, vattna växterna – allt som inte kräver för mycket av din energi. Drick gott om vanligt vatten eller lägg till lite fruktjuice i det – men ät ingen frukt.
Vissa väljer att dricka naturliga juicer och grönsaksbuljonger under denna dag, men allt beror på vad din kropp behöver och hur du bereder dessa livsmedel. Du kan dricka färskpressad apelsinjuice, men inkludera inget fruktkött. Grönsaksbuljong måste silas och filtreras. Idén är att en sån här fasta ska hålla dig vätskesatt utan att ge magen och matsmältningssystemet något solitt att bearbeta.
Dag 3: Efterfasta
Som vi redan nämnt ska du inte avsluta dagen med ett akutbesök i kylskåpet. På den tredje dagen av din fasta (i detta exempel en söndag) ska du se till att undvika att äta allt som du redan vet är dåligt för din hälsa – till exempel vitt mjöl, raffinerat socker, snabbmat, fet eller stekt mat samt mjölkprodukter.
Istället kan du välja hela frukter, grönsaker (råa om möjligt), nötter, bönor och fullkorn. Ät sparsamt och försök att inte ägna dig åt för mycket fysisk aktivitet eftersom din kropp återhämtar sina energireserver.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Patterson, R. E., Laughlin, G. A., LaCroix, A. Z., Hartman, S. J., Natarajan, L., Senger, C. M., … Gallo, L. C. (2015). Intermittent Fasting and Human Metabolic Health. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. https://doi.org/10.1016/j.jand.2015.02.018