Fyra goda vanor för att förbättra dina försvar

Det finns många hälsosamma vanor. Det är bara en fråga om att introducera dem i din dagliga rutin och börja inse vilka saker som verkligen hjälper dig.
Fyra goda vanor för att förbättra dina försvar

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Behöver du stärka eller förbättra dina försvar? När årstiderna skiftar eller influensasäsongen anländer är det viktigt att anamma goda vanor som hjälper dig att förbättra dina försvar. Det är dock rekommenderat att följa vanorna året runt för att förebygga sjukdom.

Goda vanor för att förbättra dina försvar

Idag ska vi berätta om fyra utmärkta vanor som kommer hjälpa dig att hålla försvaren på topp. Det finns många andra vanor, men de här fyra är ett utmärkt första steg mot att bli friskare.

1. En nyttig och varierad kost

Ät nyttigt för att förbättra dina försvar

En av de första goda vanorna som kommer hjälpa dig med hälsan är att äta nyttigt. Att göra en kostplan som tillfredsställer alla dina behov, äta gott om frukt och grönsaker, begränsa processade livsmedel så mycket du kan, dricka gott om vatten… allt detta gagnar dig.

Ibland är vi inte uppmärksamma på vad vi äter och märker inte att det faktiskt gör stor skillnad. Vad vi äter gör våra försvar starkare eller svagare.

Om du inte äter frukt och grönsaker kommer du till exempel sakna vissa essentiella vitaminer som dina försvar behöver för att bekämpa sjukdomar.

2. Träna varje dag

Träna regelbundet

Låt dig inte skrämmas: det finns massor av olika sätt att träna! Och tack vare det kan du utöva en sport du verkligen gillar varje dag för att undvika en stillasittande livsstil.

Någon som går till gymmet tre dagar i veckan kan promenera, vandra eller åka skridskor de dagar man inte går till gymmet. Det handlar bara om att kliva upp, röra på sig och hålla kroppen aktiv.

Att promenera i 30 minuter gör bara det stor skillnad. Det kan medföra en påtaglig förbättring av dina försvar.

En stillasittande livsstil ökar risken för influensa eller andra sjukdomar. Att utöva en sport stärker inte bara kroppen och tonar musklerna, utan gagnar även dina försvar. Prova!

3. Ta hand om sinnet för att förbättra dina försvar

Meditera och utför yoga

Även om du kanske inte tror det är sinnet väldigt viktigt för att förbättra dina försvar.

En av de goda vanor som kan hjälpa dig är därför att utöva yoga, gå på spa eller avvara tid åt fritidsaktiviteter bara för att du vill.

Ibland när vi lägger tid på att ta hand om kroppen glömmer vi dessvärre sinnet.

Om du tar en titt på några av människorna omkring dig kommer du märka att det alltid är de som är stressade och negativa som oftare blir sjuka. Om du vill stärka dina försvar och främja ett positivt och friskt sinne måste du avvara tid åt det.

4. Sluta med giftiga vanor

Förbättra dina försvar genom att sluta röka

Giftiga vanor? Vilka kan det röra sig om?

Några är rökning, att dricka för mycket alkohol, att äta för mycket sötsaker och att inte sova bra.

Tro det eller ej, men att inte få tillräckligt med sömn kan göra otroligt stor skillnad för dina försvar. Därför är det rekommenderat att bibehålla god sömnhälsa.

Hur? Gå alltid till sängs vid samma tid, sov antalet timmar som kroppen behöver, respektera dina sömncykler…

Det kommer få dig att må mycket bättre, och dina försvar kommer bli bättre förberedda på att förebygga sjukdom.

Har du provat på några av dessa hälsosamma vanor för att förbättra dina försvar?  Vilken fungerar bäst för dig? Eller har du kanske en annan vana som du vill dela med dig av?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.