Vanor som kan göra dig sjuk utan att du vet om det

Visste du att det kan vara skadligt för hälsan att ha potatis i kylskåpet? Även om vi tror att de är hälsosamma eller om vi ägnat oss åt dem hela livet finns det vanor som kan göra dig sjuk och som du bör sluta med. Lär dig mer om dem i den här artikeln!
Vanor som kan göra dig sjuk utan att du vet om det

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Du vet att det inte är bra att gå ut utan jacka på vintern och att du kan få matsmältningsproblem av att äta för mycket. Men det finns många vanor som kan göra dig sjuk, men som du ägnar dig åt dagligen utan att veta om det.

I den här artikeln ska vi berätta om några av dem.

Vanor som kan göra dig sjuk

Givetvis vill ingen bli sjuk eller drabbas av symptom och smärta. Men problem uppstår om du inte känner till konsekvenserna av vissa vanliga vanor som kan göra dig sjuk.

Hänga kläder på tork inomhus

Torka kläder utomhus

Om du hänger upp dina kläder för att torka dem, vad brukar du då göra när det regnar? Du hänger dem vanligtvis på en plats nära ett element eller i badrummet. Kanske hänger du dem i köket eller till och med i vardagsrummet med ett halvöppet fönster så att det drar.

Men att lämna blöta kläder i huset skapar en hälsovådlig miljö. Detta eftersom mögel och kvalster kan fortplanta sig mycket snabbare i dessa miljöer.

Hoppa över frukosten

Vissa gör det för att de inte har tid. Det kan till och med vara en vana. Hur som helst är det ett faktum att många inte äter frukost innan de lämnar huset. Det är ett misstag. Först behöver din kropp energi för att tackla dagen, och om du inte äter frukost kommer din mage behöva mer näringsämnen under de kommande timmarna.

Som ett resultat kommer du äta en stor lunch eller småäta hela tiden. Det orsakar viktuppgång och sjukdomarna som är kopplade till det, som högt kolesterol, hypertoni, etc.

Ljuga för läkaren

Det spelar ingen roll vilken typ av läkare det handlar om, det här är en av vanorna som kan göra dig sjuk. Det är troligt att du någon gång dragit en “vit lögn” under en undersökning. I så fall kan läkaren inte hjälpa dig att fixa ditt problem eller bota dina sjukdomar.

Det kan även leda till inkorrekta diagnoser och gör att du får fel medicinering. Allt det kan göra din sjukdom värre eller till och med sätta ditt liv i farozonen.

Använda obekväma skor

Undvik högklackat

Många kvinnor föredrar att ses i vackra högklackar över att ta hand om sina fötter. Kanske finns det även män som använder märkliga sportskor som gör att de får fotsvamp.

Skor bör alltid vara bekväma, och det ska komma före mode. Annars finns det många obehagliga problem du kan drabbas av: liktornar, fotsvamp, flagnande hud, dålig lukt, klåda och till och med förvridna tår.

Borsta tänderna efter att man ätit

Det är sant att munhygien är viktigt, men problemet här är när du gör det. Vissa borstar tänderna direkt efter att de ätit lunch eller middag. Att göra det hindrar saliven från att neutralisera munnens pH. Som ett resultat skadas emaljen av syrorna i maten.

Vänta minst 30 minuter innan du borstar (under tiden kan du dricka vatten).

Äta precis innan läggdags

Att äta efter att du tagit på dig pyjamasen eller till och med när du är i sängen är dåliga vanor som kan göra dig sjuk.

Anledningen?

  • Du kommer först och främst drabbas av dålig matsmältning.
  • Vidare kommer du inte kunna somna.
  • Avslutningsvis kommer du förmodligen gå upp i vikt (din matsmältning är mycket långsammare när du sover).

Det är även dåligt att äta för mycket till middag, framförallt om du verkligen vill undvika sömnlöshet och dåliga konsekvenser för kroppen.

Äta utan aptit

En annan dålig vana som kan göra dig sjuk i koppling till mat har att göra med hur du mår. Alltså att äta trots att du är uttråkad, ledsen eller nervös.

Utan att inse det kan du äta stora mängder mat, blanda ingredienser och orsaka stora matsmältningsproblem. Nervositet, depression eller stress när man äter kan orsaka viktuppgång. Det kan dessutom resultera i magsmärtor.

Arbeta nattetid

Man arbetar på natten

Det inkluderar att plugga. Det finns många människor som säger att de jobbar bättre efter midnatt. Sanningen är dock att hjärnan och kroppen saktar ned sin metabolism på natten.

Vidare är det inte samma sak att sova på dagen om du behöver vila efter en natts hårt arbete. Att arbeta nattetid är samma sak som att förstöra sin biologiska klocka. Det kan även orsaka stress, irritabilitet och till och med viktuppgång.

Förvara potatis i kylen

Denna populära rotfrukt har en hemlighet som är värd att röja. Stärkelsen i den omvandlas till socker när du förvarar den i kylen.  Problemet är att den blir cancerogen när den tillagas. Vissa studier har till exempel visat att potatis som förvarats i kylskåpet och sedan stekts producerar en substans som är kopplad till cancer.

Bita på naglarna

När det kommer till dåliga vanor som kan göra dig sjuk är det här en av de mer välkända. Och det handlar inte bara om händernas utseende (det kan till exempel leda till deformiteter i fingrarna), utan även om dina tänders hälsa.

Emaljen slits ut när den “skavs” mot naglarna. Och som om det inte vore nog kan det ge upphov till en rad olika sjukdomar eftersom dina fingrar är smutsiga och kommer i kontakt med slemhinnorna i munnen.

Öppna fönstren på morgonen

Håll fönstren stängda på morgonen

Kanske lärde din mormor eller farfar dig att det är viktigt att vädra huset när du stiger upp. Det var ett bra råd då, men mindre bra för folk som bor i städer. Du kanske tror att luften som kommer in är fräsch, men den är full av gifter som kan göra dig sjuk.

Värma mat i plastbehållare

Det är väldigt vanligt att ta med sig matlåda till jobbet för att spara pengar. Plastbehållaren du använder blir dessutom som en tallrik du kan värma maten på. För att göra det är det bara att ställa in den i mikron och värma maten.

Mikrovågor är inte alltid bra för din mat, men saker och ting eskalerar när man använder plastbehållare. Plasten i dessa matlådor innehåller nämligen ofta något vid namn bisfenol A – en kemisk beståndsdel som blir giftig vid högre temperaturer. Den går därefter obemärkt in i din mat.

Börja undvika dessa vanor som kan göra dig sjuk omedelbart! Din hälsa kommer att tacka dig!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.