2 läckra recept på mexikanska söta tamales

Mexikanska söta tamales är en enkel efterrätt att göra där du själv kan välja fyllning efter smak för att gläda både dig och dina matgäster. Ta del av våra recept!
2 läckra recept på mexikanska söta tamales

Senaste uppdateringen: 20 maj, 2023

Tamales är en mexikansk rätt som är en majsdeg som du fyller med olika ingredienser. Det är en rätt som är vida populär i Mexiko, dock bör man äta dessa läckra fyllda bröd med måtta. Särskilt de recept vi ska dela med oss av idag, vilket är två söta varianter av mexikanska tamales. Dessa innehåller en betydande mängd enkla sockerarter, som i det fall du intar dem i överskott kan vara skadliga vid en stillasittande livsstil.

Med detta sagt, läs vidare för att ta reda på hur du tillagar mexikanska söta tamales!

Det är bra att komma ihåg att desserter har en plats i din kost när du äter en balanserad kost. Nyckeln är att se till att du inte äter dem alltför ofta. Det är också bäst att tillaga dina desserter hemma istället för att välja industriella varianter som kan innehålla transfetter och tillsatser av dålig kvalitet som direkt påverkar människokroppens funktioner.

Söta mexikanska tamales med Nutella

Naturligtvis går det även att tillaga din egen hasselnötskräm hemma, men det tar mycket längre tid. Om du väljer den industriella produkten, se till att du köper en sort som inte innehåller translipider. Dessa har visat kunna öka nivåerna av inflammation i kroppen.

Ingredienser

 • 500 gram majsdeg
 • 1 dl kondenserad mjölk
 • 1 dl varm mjölk
 • 400 gram Nutella eller hemlagad hasselnötskräm
 • 1 tsk bakpulver
 • 1 nypa salt
 • 200 gram vegetabiliskt matfett eller smör
 • 30 tamaleblad (till exempel bananblad)
Nutella en pan.
Söta mexikanska tamales med hasselnötskräm är en riktig smarrig godsak som du enkelt kan tillaga hemma.

Gör så här

 1. Blötlägg tamalebladen i varmt vatten för att mjuka upp dem. Processen kan ta mellan 15 och 30 minuter.
 2. För att göra degen till dina tamales gör majsdegen gemom att blanda bakpulvret och matfettet eller smöret i en skål.
 3. Tillsätt kondenserad mjölk och varm mjölk och rör om väl.
 4. När konsistensen på degen är slät, blanda i hasselmötskrämen eller Nutellan, tillsammans med en nypa salt. Resultatet ska vara något fuktigt.
 5. Forma sedan en tamale i taget genom att ta en bit av degen, lägga den på tamalebladet platta ut den i en rektangel. Vik ihop degen för att helt täcka fyllningen och kläm ihop kanterna.
 6. Stapla sedan varje tamaleblad med deg inuti i en ångkokare. Täck med överblivna tamaleblad eller en fuktig köksduk och ångkoka i en timme. Därefter är de redo att avnjutas!

Ett annat bra recept för dig: Mexikanska sopes: Ett steg-för-steg-recept

Mexikanska söta tamales med dulce de leche

Söta tamales.
Du kan fylla tamales med alla typer av fyllningar, alltifrån söta till kryddiga.

En annan smarrig variant på mexikanska söta tamales är ett recept med dulce de leche (karamelliserad mjölk) med olika smaker. Du kan också använda färg för att skapa en lite unik touch.

Tänk dock på att denna efterrätt innehåller mycket socker. Av denna anledning bör personer med diabetes vara mycket försiktiga med intaget. När man lider av denna sjukdom är det vanligtvis en bra idé att begränsa kolhydratintaget, vilket du kan läsa om i denna studie publicerad i Nutrients.

Friska personer kan dock inkludera socker i kosten någon gång nu och då. Vid regelbunden träning kan detta näringsämne bidra till muskelåterhämtning. Det finns också studier som visar att socker tillsammans med en viss mängd protein kan stimulera muskelglykogensyntesen.

Ingredienser

 • 500 gram tamalemjöl (majsmjöl)
 • 1 matsked bakpulver
 • 1 matsked salt
 • 250 gram vegetabiliskt matfett eller smör
 • 1 burk kondenserad mjölk
 • 50 gram socker
 • 100 milliliter mjölk
 • 2 droppar röd färg
 • Tamaleblad
 • Russin

Gör så här

 1. Vispa smöret tills en krämig konsistens. Det kan ta cirka 10-15 minuter.
 2. Blanda sedan de torra ingredienserna, det vill säga tamalemjölet, bakpulvret, sockret och saltet.
 3. Blötlägg tamalebladen separat i en skål med varmt vatten i cirka 15 minuter.
 4. När smöret är klart, tillsätt de torra ingredienserna och blanda igen.
 5. Tillsätt mjölken och den kondenserade mjölken; se till att alla ingredienser är ordentligt blandade. Det enda som återstår sedan är att färga degen med den röda färgen.
 6. Nu är det dags att forma dina tamales. För att göra detta, lägg lite av degen på tamalebladen och platta ut den i en rektangel. Du kan också lägga till lite russin inuti.
 7. . Lägg dem i en kastrull och koka dem i ett vattenbad i en timme på låg värme. Sedan är de redo att ätas!

Du kanske också är intresserad av: Läckra hemlagade munkar med dulce de leche-fyllning

Tillaga mexikanska söta tamales hemma på det enkla sättet

Som du har sett är det inte allt svårt att tillaga mexikanska söta tamales hemma. Detta är en söt och mycket välsmakande dessert som kommer att glädja både dig och dina matgäster. Dessutom kan du variera fyllningarna och anpassa receptet för att skapa olika varianter för att passa konsumentens smak.

Slutligen, kom ihåg att det är viktigt att hålla nere förekomsten av enkla sockerarter i kosten. Det är i stället tillrådligt att prioritera ett intag av komplexa kolhydrater och kvalitetsproteiner och goda fetter. På detta sätt kan du förebygga många komplexa och metabola sjukdomar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Valenzuela, C. A., Baker, E. J., Miles, E. A., & Calder, P. C. (2019). Eighteen‑carbon trans fatty acids and inflammation in the context of atherosclerosis. Progress in lipid research76, 101009. https://doi.org/10.1016/j.plipres.2019.101009
 • Ojo O. (2019). Dietary Intake and Type 2 Diabetes. Nutrients11(9), 2177. https://doi.org/10.3390/nu11092177
 • Alghannam, A. F., Gonzalez, J. T., & Betts, J. A. (2018). Restoration of Muscle Glycogen and Functional Capacity: Role of Post-Exercise Carbohydrate and Protein Co-Ingestion. Nutrients10(2), 253. https://doi.org/10.3390/nu10020253

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.