Ger jag mitt barn för många presenter?

Många barn får för många presenter som en kompensation för föräldrarnas upptagna livsstil. Försök att tillbringa mer kvalitetstid med dina barn istället för att skämma bort dem.
Ger jag mitt barn för många presenter?

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Som föräldrar kan vi ibland tro att en ny leksak kan vara en ersättning för kvalitetstid med våra barn. Men att hela tiden få presenter kan leda till att ett barn blir bortskämt. Fortsätt läsa för att lära dig mer om hur du undviker att ge ditt barn för många presenter och de konsekvenser som detta kan ha på ett barn.

Gåvor jämfört med kvalitetstid tillsammans

Kärleken man har för sitt barn är självklart enorm. Det kan ibland leda oss att tro att våra barn förtjänar alla leksaker i världen. Men den bästa gåvan som dina barn kan få är att du tillbringar kvalitetstid med dem.

Om du är väldigt upptagen och inte har så mycket tid att vara tillsammans med dina barn, är det troligen mer sannolikt att du riskerar att skämma bort dem. Det enklaste sättet att veta om dina barn är bortskämda är om de alltid frågar om en ny leksak varje gång ni går till affären.

Låter det här bekant? Skämmer du bort dina barn?

Bortskämda barn är inget nytt, och det har bara blivit vanligare under 20-talet. Även om du är väldigt upptagen, är det bättre att försöka vara organiserad och avsätta tid för dina barn. Det här är det bästa sättet att undvika göra ett barn bortskämt och kan verkligen hjälpa ett barn att mogna.

Vad betyder exakt ordet “bortskämd”?

Ger du för många presenter till barnen?

“Att skämma bort” innebär att man ger överdrivet mycket till barn. Det kan karakteriseras av att man ofta ger en massa leksaker eller presenter till ett barn. Bortskämda barn inser också tidigt att de kan få allt de vill ha och vet hur de ska manipulera sina föräldrar för att de ska ge dem vad de vill ha.

Att vara bortskämd kan också vara ett tecken på att barnet inte tillbringar tillräckligt med kvalitetstid med sina föräldrar. Tro det eller inte, de flesta barn föredrar att vara med sina föräldrar hellre än att få ny leksak eller present. För det mesta är bortskämda barn lätta att upptäcka eftersom de ständigt klagar.

Men oroa dig inte! Du kan enkelt rätta till det här genom att sätta upp mål eller rutiner för gåvor. Till exempel kan ett bra betyg vara en orsak till att ge en ny leksak.

Har mitt barn blivit bortskämt av för många presenter?

Medan ett vanligt tecken på ett bortskämt barn är den överdrivna efterfrågan på presenter eller leksaker, finns det också flera andra tecken, bland annat:

 • Låg tolerans eller frustration,
 • Dålig fantasi,
 • Ditt barn är materialistiskt och konsumtionsinriktat,
 • Själviskhet.

Naturligtvis påverkas barn också av sina vänner och klasskamrater. Om en klasskamrat eller en kompis får en ny leksak, kommer ditt barn antagligen också att vilja ha det.

Det bästa sättet att hantera denna situation är klargöra att alla familjer är olika, och sätta upp några regler för när presenter ges.

Konsekvenserna av att få för många presenter

Att vara bortskämd kan få konsekvenser för ditt barn, liksom för dem som finns runt dem. Några av dessa konsekvenser är:

 • Onödiga kostnader,
 • Isolering från föräldrar,
 • Svårigheter att uttrycka sig själv både på lång och kort sikt,
 • Eventuell utveckling av personliga komplex,
 • Intolerans och frustration,
 • Liten eller ingen känsla för värdet av människor och saker.

Vad kan föräldrar göra ifall de ger för många presenter?

Tillbringa kvalitetstid med dina barn

Vårt jobb som föräldrar är att hjälpa våra barn att lära sig och växa upp i en hälsosam miljö. Därför är det viktigt att du avsätter tid för att vara med ditt barn varje dag, och gör olika aktiviteter eller spelar spel tillsammans. Detta kommer att hjälpa ditt barn att inse att den bästa presenten är kvalitetstid med människor.

En annan bra idé är att överraska ditt barn med utflykter till hans eller hennes favoritrestaurang eller park.

Lär ut innebörden av värde

Det bästa sättet att lära dina barn att värdesätta varje gåva du ger dem, är att de förstår hur du har kunnat köpa dem. När de förstår att du arbetar för att kunna köpa presenter och hur mycket varje leksak kostar, kommer de att börja se annorlunda på gåvor.

Detta kommer inte bara att uppmuntra dem att vilja jobba när de blir äldre, det kommer också att hjälpa dem att mogna.

Du kanske också är intresserad av: Lär dina barn vad de ska göra om de går vilse

Lär dem regeln om fyra

Ett annat tips är att använda regeln om fyra gåvor. Den handlar om att man ger gåvor enligt följande fyra kategorier:

 • Något de kan ha på sig eller bära med sig,
 • En bok,
 • Något som de verkligen vill ha,
 • Något de behöver.

Exempel på denna typ av presenter kan vara en moped som de kan använda, en ny bok i deras favoritgenre, färgpennor som de behöver för en ritning eller ett projekt, och något som de har bett om i månader. Att följa denna regel kommer också att bidra till att förhindra en ansamling av leksaker som barnen har slutat leka med bara några veckor efter de fått dem.

Hjälp dem att lära sig leka utan leksaker

Hjälp barnen lära sig leka utan leksaker

Den bästa gåvan till ditt barn är sällskap! Att avsätta en timme om dagen för att leka tillsammans kan hjälpa dig att undvika att få ett bortskämd barn och kan förbättra ert förhållande.

När du är upptagen med något kan du bjuda in ditt barn att sitta bredvid dig och sjunga, läsa eller måla. Dessa aktiviteter kräver inte några leksaker, och om du behöver tystnad är läsning och målning bra alternativ.

Kom ihåg att den största gåvan är kärlek

Som Van Gogh sa en gång, “Vad är gjort i kärlek är bra gjort!”

Även om du har mycket att göra, se till att ägna dig åt att lyssna på, prata med och leka med ditt barn. Detta är också ett bra sätt för dig att koppla av och samtidigt skapa en trygghet där ni kan berätta allt för varandra.

Kvalitetstid är bättre än för många presenter

Du kan undvika att få bortskämda barn genom att tillbringa mer tid med dem. Ni kan göra aktiviteter tillsammans hemma eller gå på bio eller till en park. Även när du är nedtyngd med jobb, är det viktigt att komma ihåg att dagligen ge tid till dina barn.

Förhoppningsvis hjälper dig denna artikel att reflektera. Börja lägga mer värde i tiden du tillbringar med dina närmaste i stället för att ge en massa presenter. För att dina barn ska kunna lära sig detta från dig, måste du själv praktisera det. Då lär de sig genom dina handlingar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Miller, M. (2015). The Gift of Enough: Raising Grateful Kids in a Culture of Excess. WestBow Press.
 • Killian, G. A. (2016). Successful Parenting: The Greatest Gift to Give Your Child. AuthorHouse.
 • Blanco, P. J., & SHEELY‐MOORE, A. I. (2012). Gift giving and receiving in child‐centered play therapy: An ethical response. The Journal of Humanistic Counseling, 51(1), 66-77.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.