Mitt barn lyssnar inte på mig, vad gör jag?

Många barn ignorerar sina föräldrar när de pratar med dem. Oroa dig inte! I denna artikel ska vi lära dig hur du får ditt barn att följa dina order och lyssna på dig.
Mitt barn lyssnar inte på mig, vad gör jag?

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Barn lyssnar inte alltid på sina föräldrar. Många mammor och pappor har försökt allt de kan för att kommunicera effektivt med sina barn men misslyckats. Det här är dock inte världens undergång.

Du kan ha god kommunikation med ditt barn, men du måste analysera sättet på vilket du kommunicerar. På detta sätt kan du avgöra vad du gör för fel och göra justeringar där det behövs förbättring. Därmed kommer inte bara ditt barn att lyssna på dig, utan du kommer också att lyssna på det.

Det är helt normalt för ett barn att inte vilja lyssna på andra, speciellt när de är små. Detta beror på många faktorer. För det första kan ditt barn vara väldigt fokuserat på någon aktivitet och därför inte uppmärksamma dig. När detta händer är det bästa du kan göra att gå fram och fråga snällt om det kan ge dig några minuter av sin tid.

Detta kan utan tvekan göra en skillnad i kommunikationen med ditt barn. Kom ihåg att du är den som visar exempel för ditt barn. Om det pratar med dig och du inte lyssnar, eller om ditt barn konstant ber om din uppmärksamhet, är något fel. Om du inte lyssnar på barnet kan du inte förvänta dig att det ska lyssna på dig. Det första du bör göra är att förstärka kommunikationen och visa gott exempel.

Fortsätt läsa denna artikel om du är trött på att säga, “Mitt barn lyssnar inte på mig”.

Hur viktigt det är att kommunicera som förälder

Kommunikation är grundläggande i alla relationer. Det är otroligt viktigt att upprätthålla god kommunikation med ditt barn. Du har förmodligen undrat över varför ditt barn inte berättar för dig om dess problem. Du visar i så fall ett gott exempel för ditt barn om du berättar för det om dina egna problem. Då kommer också barnet att dela med sig av sina.

Mitt barn lyssnar inte på mig

Läs också: 6 misstag som förstör familjerelationer

Om du skapar en miljö av trygghet hemma, i vilken alla familjemedlemmar kan prata om sin dag, förstärker du kommunikationen. Om du gör detta till en vana tidigt i barnets barndom, kommer det kännas naturligt när barnet kommer upp i tonåren.

Att bevara en god kontakt med ditt barn förbättrar familjens relationer avsevärt. Det finns många aspekter som får detta att rulla på normalt, och att hålla god kontakt är definitivt en av dem.

Vad gör jag när mitt barn inte lyssnar på mig? 

Problemet är att du generellt uttrycker dina idéer precis så som dina föräldrar gjorde. Våra barn, däremot, tillhör en annan generation med annorlunda vanor och beteenden. Det betyder också att de kommunicerar på ett annorlunda sätt. Ditt barns förmåga att lyssna beror på två faktorer: hur du framför det du vill säga och hur ditt barn tar emot det.

Det är inte svårt att få ditt barn att uppmärksamma dig. Tänk dock på att detta inte kommer hända över en natt. Tålamod och ihärdighet är viktiga i denna process.

1. Mitt barn lyssnar inte på mig och ger mig knappt någon uppmärksamhet

Även om du kanske tycker att ditt barn är apatiskt, måste du förstå att orsakerna till varför barn inte lyssnar inte alltid är de samma. Ibland ger du en befallning och barnet hör dig, men det låtsas som om det inte gjorde det. Detta är ett sätt att visa olydighet med flit.

Ignorerande barn

Däremot kan barn i andra fall vara koncentrerade på sina favoritaktiviteter och då är deras uppmärksamhet riktad någon annanstans. Därmed bör du identifiera orsaken till varför barnet inte ger dig uppmärksamhet, och sedan agera enligt det.

2. Mitt barn lyssnar inte på mig även om jag upprepar saker

Du bör veta och förstå att ingenting är mer irriterande för barn än en repetitiv befallning. De kommer inte att vara motiverade eftersom de har hört samma sak om och om igen. Däremot kommer nya saker alltid att överraska dem.

Om du är innovativ och kreativ, har du en ny möjlighet att få fram ditt meddelande till ditt barn. Ändra innehållet, orden, och hur du uttrycker dig själv. På detta sätt kommer du inte att tråka ut ditt barn och det kommer att lyda bättre.

3. Mitt barn lyssnar inte på mig när jag skriker på det

Att skrika är synonymt med desperation och brist på tålamod. Barn är väldigt smarta, och när de ser denna reaktion förstår de direkt att de har gjort dig galen. Som en förälder är det värsta du kan göra i en sådan situation att gå i taket.

Man försöker uppfostra friska barn

När du skriker låter du ditt barn veta att du är arg. Det här är inte det meddelande du vill förmedla. Även om du är arg, bör du låta barnet veta vad det var det gjorde fel och hur ni tillsammans kan göra situationen bättre.

4. Mitt barn lyssnar inte och blir arg varje gång jag säger något åt det

Du måste lära dig att kommunicera med ditt barn. Identifiera ord som ditt barn tycker om. Du bör veta hur du ska formulera vissa saker för att få en positiv reaktion från ditt barn. Känslomässig kommunikation har ändå sina begränsningar. Bli inte en sådan förälder som pratar till sitt barn som om han eller hon vore ett spädbarn. Ditt barn växer och blir äldre dag för dag, och det måste börja ta ansvar.

Slutsats

Du ska aldrig mer säga, ”Mitt barn lyssnar inte på mig”. Att få ditt barn att lyssna på dig och rikta sin uppmärksamhet mot dig är inte komplicerat. Du måste förstå att det sätt på vilket du uppfostrar det nu kommer att påverka hela dess liv. Om du lär det att lyssna och kommunicera på ett effektivt sätt, kommer du förmodligen att ha en underbar relation med ditt barn. Kom ihåg att du också måste lyssna.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.