Vad ska man göra åt olydiga barn?

Är du orolig för ditt barns beteende? Om din lilla ignorerar vad du berättar för dem att göra, är det dags att du vidtar åtgärder för att lösa problemet. Olydiga barn kan korrigeras genom kommunikation och lämpliga strategier. Utbilda ditt barn och bilda ett bra förhållande med hen.
Vad ska man göra åt olydiga barn?

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Olydiga barn kan skapa huvudvärk för föräldrarna.

Barndomen är en av de lyckligaste och mest utmanande tiderna för alla föräldrar. Det finns många steg, utmaningar och förändringar som de måste möta tillsammans. Samtidigt måste de försöka upprätthålla respekt, förtroende och kommunikationen mellan förälder och barn.

När det gäller olydiga barn, kan problemen bli ännu större. Deras inställningar är mer komplicerade att hantera och det kräver mycket tålamod och villighet för att effektivt kunna korrigera deras beteende.

Hur är olydiga barn?

För att identifiera vad ett olydigt barn är, bör du titta på deras beteende.

Om de till exempel ignorerar dig, är det troligt att de går igenom den fasen där de börjar mäta hur långt de måste gå för att få vad de vill ha.

Detta får dem att fatta beslut där de alltid kommer att göra motsatsen till vad du vill ha. Detta händer ofta med barnet när hen är uppväxt i en mer auktoritativ miljö. Det som tenderar att hända är att hen blir trött på att alltid behöva följa order. Då börjar han / hon göra uppror mot sina föräldrar eller någon annan som berättar för honom eller henne att göra något.

olydiga barn flicka

Detta irriterar föräldrarna såklart. Då börjar barnet skapa ett förhållande mellan olydnad och barnsligt uppror för att få det de vill ha och bli sedd och hörd.

Upproriska barn har inte ofta en gemensam attityd som lätt kan identifieras som sådan, vilket gör att det är svårt att korrigera beteendet i tid.

Men här är några saker att se upp för:

Ignorerar vad du säger

Underlåtenhet att göra vad de får höra är ett tydligt symptom hos olydiga barn. I det här fallet försöker barnet att utöva sin lilla mängd makt genom att bryta de regler som han / hon ska följa.

Denna olydnad kan orsakas av flera faktorer. Till exempel föräldrakonflikter, sömnstörningar, skilsmässa, sociala svårigheter, hyperaktivitet etc.

Det är emellertid viktigt att identifiera vem barnet inte lyssnar på. Det här är ofta en indikator på varför han / hon är olydig och det hjälper dig att behandla problemet.

Barnet gör inte sina sysslor eller läxor

Det finns en möjlighet att du är alltför dömande eller tillåten som förälder.

Kanske vill du att ditt barn ska tänka på dig som en vän för att skapa mer förtroende mellan dig. Detta orsakar vanligtvis motsatt effekt och leder till att ditt barn förlorar respekt för dig, och han / hon börjar inte göra sitt arbete.

olydiga barn lärare

Ditt barn ska se dig som en myndighetsfigur som hon eller han måste respektera så länge du ser till hans eller hennes bästa intresse.

Ju bättre förhållandet du har desto mer bör du se till att de gör sitt arbete i skolan och hemma.

Hon eller han ljuger för dig

Att ljuga är ett ganska vanligt problem hos barn. Men du måste ta itu med det tidigt eftersom det kan gå från små lögner till stora och orsaka problem i framtiden.

Det är viktigt att du pratar med ditt barn, eftersom detta är åldern när de utvecklar personlighetsdrag. De behåller ofta dessa egenskaper under hela sin barndom och det kan orsaka problem i framtiden.

Vad kan vi göra för att rätta ett olydigt barn?

Att identifiera de mest vanliga beteenden hos ett olydigt barn är oerhört viktigt när det gäller att korrigera dem i tid. Vi delar dock några råd som hjälper till med att korrigera olydnad hos alla barn.

Anmäl dem för sport eller konstnärlig verksamhet

Barn har ofta mycket adrenalin och spänning i sina kroppar på grund av monotonen att alltid följa reglerna. Deras sätt att låta det sippra ut är att vara olydigt.

Så, att anmäla dem till en sport eller konstnärlig verksamhet som de är intresserade av hjälper inte bara dem att släppa ut den ackumulerade stressen, men det kommer också att skapa vanor och disciplin.

Ta bort privilegier när de inte beter sig rätt

Att ta bort privilegier när de blir olydiga hjälper dig att rätta till sitt olämpliga beteende.

olydiga barn affär

Att ta bort saker som hen tycker om eller som underhåller honom eller henne kan vara effektiva när man förbättrar beteendet.

Men straffa aldrig utan förklaring. Prata med ditt barn och få honom eller henne att förstå att varje åtgärd har konsekvenser.

Kommunicera hur hans olydnad gör att du känner

Att säga till handlar inte om att straffa ditt barn eller hålla honom eller henne från att göra något han / hon gillar.

Att säga till berättar för ditt barn hur deras attityd får dig att känna. Det handlar om att förklara hur olydande kommer att påverka henne eller honom i alla skeden av hans liv.

Det är också viktigt att skilja mellan lydnad och underkastelse. Att lära hen att följa reglerna är viktiga för att upprätthålla goda personliga, familje- och sociala relationer.

Att låta det olydiga barnet veta att hans eller hennes beteende påverkar dig och oroar dig kommer att skapa en större familjeband.

Barnet kommer att förstå att hans eller hennes attityder påverkar en älskad, och han / hon kommer att börja rätta till dem på grund av hens instinkt att skydda dem hen bryr sig om.

Slutsats

Olydiga barn är vanligare än du kanske tror, ​​så var inte orolig. Det är inte så svårt att lösa detta problem. Efter några råd, lär du dig mer om ditt barn varje dag, och genom att lyssna och pratar med honom eller henne kan det hjälpa dig att lösa hens olydnad och alla andra problem som kan uppstå.

Som förälder i denna situation måste du förbli lugn och inte göra några impulsiva handlingar. Medan vi vet att ett barns olydnad kan vara frustrerande, är det bäst att möta denna typ av problem med korrekt kommunikation och strategier som kommer att fungera för er båda.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • García, Cristina Larroy, et alEl niño desobediente: estrategias para su control. Anaya-Spain, 1997.
  • Nuñez Mederos, Carmen Susana, Pérez Cernuda, Caridad, & Castro Peraza, Marta. (2017). Consecuencias del divorcio-separación en niños de edad escolar y actitudes asumidas por los padres. Revista Cubana de Medicina General Integral33(3), 296-309. Recuperado en 06 de diciembre de 2020, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252017000300003&lng=es&tlng=pt.
  • Palacios Gonzales, Daisy Irina (2020). Modificación de conducta en un niño de 5 años con problemas de desobediencia. Universidad Nacional Federico Villarreal.
  • Ramos-Paúl, Rocío, and Luis Torres CardonaNiños desobedientes, padres desesperados. Punto de Lectura, 2013.
  • Urra, JavierEl pequeño dictador. Grupo Ilhsa SA, 2012.
  • Vandell, D., Simpkins, S. y Liu, Y. (2020). Desde el cuidado y la educación tempranos hasta las conductas problemáticas de los adultos: un camino de prevención a través de actividades organizadas después de la escuela. Desarrollo y psicopatología, 1-12. doi: 10.1017 / S0954579420001376

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.