Lär dina barn vad de ska göra om de går vilse

Alla borde lära sina barn vad de ska göra om de går vilse. Man kan inte alltid vara nära dem och hålla dem trygga. Om det händer att de irrar iväg och går vilse har du i varje fall gett dem några grundläggande verktyg om hur de ska gå tillväga.
Lär dina barn vad de ska göra om de går vilse

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Att förlora ett barn är varje förälders värsta mardröm. Oavsett om det sker på en offentlig plats eller i ert egna bostadsområde så är det en situation som ingen familj borde behöva uppleva. Det händer dock mycket oftare än man skulle vilja medge. Oavsett hur gammalt ditt barn är är det viktigt att hen vet vad man gör om hen går vilse.

Det är viktigt att hitta på en plan med hela familjen så att det inte blir förvirring om en sådan situation någon gång uppstår.

Det här handlar inte om att vara överskyddande mot sina barn eller att göra dem nervösa. Det är helt enkelt fråga om att se till att barnen vet vad de ska göra och hur de ska hålla sig trygga.

Samtidigt ger du dem verktyg som kommer att hjälpa dem när de mognar och blir mer självständiga.

Vem ska lära barnen vad de ska göra?

Oavsett om det är ens egna barn eller om det är en systerdotter, systerson eller grannens barn är det viktigt att ha ett gott intryck på barnen omkring dig om du vill se till att alla håller sig trygga. Det finns standardiserade förebyggande metoder som du kan dela med din familj och med vänner som har unga barn.

Lärare, barnvakter, idrottscoacher och andra som har ansvar över barn borde alltid ha en beredskapsplan för oförutsägbara händelser. Detta kommer att minimera risken att man tappar ett barn. Barn är trots allt lätt distraherade.

Beroende på hur gammalt barnet är måste du förklara saker till dem på ett sätt som de kan förstå. Reglerna och vägledningarna måste därmed vara enkla och tydliga.

Vilka är de grundläggande riktlinjerna?

Om ditt barn går vilse

Om du någonsin tappar bort ett barn, även om det bara är för några minuter, är stressen och ångesten outhärdliga. Trots alla varningar som du kan ge och hur du än tror att du är uppmärksam finns det alltid en risk att man tappar bort ett barn.

Detta är oftast störst fara då barnen är mellan tre och fem år gamla. Deras nyfikenhet kan enkelt locka dem iväg.

Låt oss ta en titt på vad man bör göra:

Lär dem vad de ska göra

Denna konversation bör man hålla hemma. Även om ditt barn är med någon annan är det livsviktigt att de vet vad de ska göra om de går vilse.

Detta är inte för att skrämma dem. Dessa instruktioner bör presenteras lugnt och på ett positivt sätt.

Du kan förklara för dem att man lätt kan bli distraherad för en stund och då bli separerad från den vuxna. Ditt barn borde förstå att det blir lättare att hitta hen om hen följer dina instruktioner.

Lär dem att be om hjälp på ett säkert sätt

Barnet ber om hjälp

Vi säger alltid åt våra barn att de inte ska prata med främlingar. Om de däremot går vilse är det bra om de kan identifiera en person som man kan gå fram till på ett tryggt sätt.

  • Säg att de kan gå fram till en vuxen som har barn med sig.
  • Om de inte hittar någon med barn kan de gå fram till en ensam kvinna eller en säkerhetsvakt.
  • De ska sedan berätta att de gått vilse, ge dem sitt hela namn, sina föräldrars namn och deras telefonnummer. Det kräver såklart lite övning att öva in alla dessa detaljer.

Lär dem att de ska stanna på ett ställe om de går vilse

Ibland kan det bli värre då barnet går vilse och sedan springer runt från ett ställe till ett annat.

Det är bra att lära dem att det bästa barnet kan göra är att stanna på samma ställe där de senast såg sin vuxna. Detta kan du påminna dem varje gång ni lämnar huset.

Försäkra till dem att du kommer att hitta dem oavsett var de är.

Ett enkelt sätt att se till att ditt barn har förstått det här är att öva med dem. Varje gång ni går ut kan du fråga ditt barn vad de ska göra om de går vilse.

Du kunde också fråga dem följande frågor: Vem skulle du gå till om du inte ser någon med barn? Vad skulle du göra om en man kom upp till dig och sa att du kunde följa med honom för att hitta dina föräldrar?

Öva på frågor som dessa för att säkerställa att ditt barn vet exakt vad hen ska göra.

De sista rekommendationerna

Förutom de ovannämnda riktlinjerna är det klokt att uppmuntra barnet till att alltid gå hand i hand med dig. Det är också en bra idé att märka deras kläder med deras namn, ditt namn och ditt telefonnummer.

Med väldigt unga barn som har svårt att komma ihåg all denna information kan det vara en god idé att ge dem ett papper där alla detaljer finns antecknat. De kan då visa denna till en vuxen om de går vilse.

Dessutom måste du veta vad du gör då du äntligen hittar barnet igen. Det är väldigt orättvist att i det skedet bli arg och skrika på dem. Kom ihåg att ditt barn inte gick vilse med flit.

Stunden då du hittar dem är en perfekt tid att uttrycka för dem hur mycket du älskar dem och hur glad du är att de hittades. Senare då allting är lugnare kan ni analysera det som hände tillsammans.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Vallet, M. (2007). Educar a niños y niñas de 0 a 6 años. WK Educación.
  • Enguita, M. F. (2007). Educar es cosa de todos: escuela, familia y comunidad. La relación familia-escuela, 13.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.