Tvinga inte barn att hälsa med pussar och kramar

februari 10, 2020
Att hälsa med en puss eller kram är en social norm i många kulturer. I många länder är det även vanligt att säga hej eller hej då med pussar. Men för barn är pussar och kramar ett tecken på kärlek. Därför är det inte bra att tvinga barn att pussas eller kramas när de hälsar på främlingar.

Att hälsa med pussar och kramar är ett tecken på kärlek för barn. Normalt pussar och kramar de sina föräldrar, syskon eller morföräldrar för att uttrycka kärlek.

Därför kan denna handling kännas obekväm med en främling. De kan till och med vägra att göra det. Därför bör man inte tvinga barn att hälsa med pussar och kramar.

Du bör fråga innan om det känns bekvämt för dem att hälsa med en puss eller en kram. Ditt barn bör kunna få välja hur det vill hälsa på folk.

De bör själva få bestämma om de vill hälsa med en puss, kram eller varför inte en high-five.

Att känna till och sätta gränser är en av grunderna för barnens uppväxt. Detta inkluderar gränser för tillgivenhet. Alla barn ska själva kunna välja om de vill vara nära en person eller ej.

Vissa föräldrar tycker att deras barn beter sig oförskämt när de inte vill hälsa med pussar eller kramar.

Men det finns många andra sätt barn kan visa gott uppförande på när de hälsar. Att ta i hand, hälsa muntligt eller en klapp på ryggen är alla bra sätt att hälsa på.

Detta må inte vara särskilt vanligt i Sverige, men åker man utomlands kan problem uppstå.

Vem barn kan hälsa på med pussar

Det är bra om föräldrarna kan ha en öppen dialog med sina barn om kärlek och uppfostran.

Barnen bör lära sig att uttryck av tillgivenhet i grunden är ett spontant sätt på vilket man uttrycker kärlek.

På samma gång är ett gott uppförande och uppfostran ett sätt att visa respekt för andra människor.

Tvinga inte barn att hälsa med pussar

Även om barn ska vara vänliga mot vuxna bör de inte tvingas att hälsa på dem med pussar eller kramar.

På så sätt kan de själva sätta sina egna gränser. Detta är särskilt viktigt när de är tillsammans med människor de inte känner.

Det är viktigt att inte tvinga barn att visa tillgivenhet eftersom det kan få dem att känna sig sårbara och utsatta.

Småbarn kan känna sig tvungna att hälsa på detta sätt och tro att det gör dem väluppfostrade. Detta kan riskera att utsätta dem för trakasserier eller övergrepp.

Barn som utsätts för övergrepp görs det ofta av människor som är mycket nära dem. Det kan hända som ett resultat av att de vill visa tillgivenhet.

Det gör dem tvungna att behaga den andra personen och inte säga nej till fysisk kontakt.

Respektera ditt barns vilja

Efter en viss ålder slutar en del barn att pussas, eller pussas mer sällan än tidigare. Det kan bero på blyghet, för att de inte gillar en viss person eller för att de inte är på humör.

Om dina barn inte vill visa tillgivenhet, bör du övertala dem?

Nej, du bör under inga omständigheter övertala eller tvinga dina barn att hälsa med pussar eller kramar.

Sätt dig själv i deras situation och försök att föreställa dig hur obekväm du själv skulle känna dig ifall du var tvungen att ge en puss eller kram när du inte känner för det.

Pussar bör inte vara ett tecken på gott uppförande

För vuxna i många kulturer är pussar ett tecken på gott uppförande när man hälsar på någon.

Men det är inte samma sak för barn, eftersom de har lärt sig att pussar och kramar är någonting intimt och en kärlekshandling.

Man kan hälsa med en high-five

Uppförande är en uppsättning regler för beteende och artighet som du bör lära dina barn.

Dock bör du i stället för att tvinga dem att hälsa med pussar eller kramar lära dem att säga ”hej”, ”god morgon” eller ”god kväll” när ni går någonstans.

Även en high-five är ett bra alternativ för att hälsa på någon.

Pussar och kramar betyder något

En hälsningspuss till exempel på kinden är en social norm i många kulturer. I många länder är det vanligt att säga hej eller hej då med pussar. Men för barn är dessa handlingar att visa kärlek. Därför är det inte bra att tvinga barn att hälsa på människor de känner på sätt som är alltför intima för dem.

Barn bör aldrig tvingas göra något de inte vill göra. Än mindre bör du inte göra så att de känner sig dåliga ifall de vägrar. Och du ska inte känna dig förolämpad när de vägrar.

Tvärtom bör du se situationen ur deras ögon.

Du kanske även vill läsa: 6 fantastiska fördelar med kramar du inte visste om

Ditt barn kommer inte att börja stänga in sig själv

Ibland går barn igenom faser. De kan under vissa faser vägra att pussa även föräldrar eller nära släktingar.

Men det betyder inte att de kommer att utvecklas till att stänga in sina känslor. De kommer att pussa och krama dig när de verkligen vill och känner för det.

Om du tvingar ett barn att pussas, kommer det bara att vilja komma bort från dig.

De kan bli mer utsatta för övergrepp

Även om det kanske låter som en överdrift, kan ett barn som tvingas att pussas eller kramas när det inte vill, bli mer benäget att närma sig främlingar.

Detta är varför barn redan i tidig ålder bör lära sig att de får vägra fysisk kontakt. Annars kan de få uppfattningen att tillgivenhet mot främlingar är synonymt med artighet och gott uppförande.

Barn ska få vägra fysisk kontakt

Att tvinga ett barn att hälsa med pussar och kramar kan ge dem uppfattningen att de inte äger sin egen kropp. Det är viktigt att lära dem att det är de som har kontroll över sin kropp.

Annars kan de utvecklas till att bli undergivna och passiva.

Missa inte: Skillnader mellan sexuella övergrepp och våldtäkt

Slutsats

Det är viktigt att fråga dina barn om de vill säga hej och hej då med en puss eller kram. Tvinga dem aldrig. Gör klart att de kan om de vill, men att de inte måste.

Du kan också förtydliga att det är ett sätt att säga hej. ”Vill du hälsa på din kusin med en puss eller kram?” Om de säger nej, låt dem vara.

I allmänhet brukar barn börja kunna skilja mellan pussar av kärlek och artighet när de blir äldre.

Det snabbaste sättet för dem att lära sig det är genom att se sina föräldrar hälsa med pussar eller kramar. Då kommer de troligtvis att imitera beteendet och naturligt falla in i de sociala normerna.

Slutligen är det viktigt att föräldrarna har en öppen dialog med sina barn om detta. Det finns en skillnad mellan att visa på gott uppförande och att vara tillgiven.

Tillgivenhet behöver få hända naturligt. Det ska inte vara ett sätt på vilket man behagar andra.

  • Alonso Parreño, M. J. (2008). DERECHO A LA EDUCACIÓN. In Los derechos del niño con discapacidad en España.
  • Meneses, M. Monge, M. (2001). El juego en los niños: enfoque teórico. Revista Educación. https://doi.org/10.15517/revedu.v25i2.3585
  • Gardner, H. (2007). Educación artística y desarrollo humano. Paidós educador.