Går det att förhindra eller undvika bröstcystor?

Även om det är viktigt att hantera bröstcystor när de uppstår, finns det inget direkt samband mellan dessa och utvecklingen av bröstcancer.
Går det att förhindra eller undvika bröstcystor?

Senaste uppdateringen: 26 april, 2023

Idag ska vi ta upp hur man ska agera och tänka ordentligt för att förhindra att bröstcystor uppstår. Vi ska också berätta om några naturliga sätt att behandla dem. Missa inte det!

Att få bröstcancer är en av många kvinnors största farhågor. En knuta i bröstet är dock inte nödvändigtvis ett tecken på att du har bröstcancer. I den här artikeln ska vi titta på några av de olika typerna av cystor som finns, och vad du ska göra om en självundersökning eller en medicinsk undersökning hos din läkare visar på tillväxt eller cystor.

Myter om bröstcystor

Det finns många urbana legender som cirkulerar på internet och andra platser som hävdar att det finns en direkt koppling mellan bröstcystor och att utveckla bröstcancer.

Detta är dock inte sant. Vad som är sant är att utvecklingen av bröstcystor går att hantera, minimera och även att helt förhindra. Faktum är att det finns flera olika metoder och tips som kan hjälpa till att minska riken att få bröstcystor.

Även om det inte finns någon direkt koppling mellan att ha bröstcystor och bröstcancer har flera studier visat att kvinnor som aldrig har fått barn, kvinnor med oregelbundna menstruationscykler och kvinnor som tidigare har haft bröstcancer i sin familj ofta tenderar att utveckla cystor som kan förvandlas till bröstcancer.

Vad är då en bröstcysta?

En bröstcysta är en vätskesamling inne i bröstet. Det vill säga det är en liten säck, i allmänhet ungefär storleken på en ärta eller mindre, som vanligtvis innehåller vätska.

Det finns inget tydligt sätt att veta när en bröstcysta håller på att dyka upp. De kan förekomma hos mycket unga kvinnor och till och med barn. Som regel kan de börja dyka upp runt den tid brösten utvecklas, i allmänhet i åldrarna 10 till 12.

Medan de flesta bröstcystor är fyllda med vätska, finns det också godartade cystor som är mer solida.

Röntgen av bröstcystor

Fibroadenom

Det finns en annan typ av cysta som kallas fibroadenom. Dessa tenderar att vara symptomfria och smärtfria. Vanligtvis kan du upptäcka dem under en bröstundersökning genom att känna en liten, hård, rörlig klump i bröstet.

När du rör vid den kommer den i allmänhet att kännas antingen slät eller lite grov. Den rör sig fritt runt bröstet när du rör vid den.

Dessa är också godartade. Fibroadenom uppträder när det finns en överdriven tillväxt av bröstvävnad. Även om de kan förväxlas med bröstcystorna som vi beskrev ovan är detta inte samma sak.

Fibroadenom är vanligare före klimakteriet. Även om de kan förekomma i alla åldrar, tenderar fibroadenom att dyka upp under puberteten och hos unga vuxna kvinnor. Detta beror på att det finns ett samband mellan deras uppkomst och de hormonella förändringar som kvinnor genomgår i denna ålder.

När man upptäcker en bör man hålla ett öga på eventuella förändringar i bröstet. Kirurgi är inte alltid nödvändigt. Men om du vill ta bort dem kan en läkare punktera dem för att ta ut innehållet, eller ta bort dem genom kirurgi om de är hårda.

Orsaker till bröstcystor

Bröstcystor kan uppstå på grund av många olika faktorer. Först och främst, på grund av bröstets anatomi, är det mycket vanligt att loberna i bröstet blir blockerade. Detta gör att vätska kan byggas upp inuti dem. Som ett resultat kan en bröstcysta dyka upp.

Det är också möjligt att de kan vara ärftliga, dock är detta inte vanligt.

Oavsett vilken typ av cysta, det vanligaste sättet de bildas på beror på godartade förändringar i vävnaden i bröstkörtlarna (fibroadenos). Detta händer oftast under klimakteriet.

Detta beror inte bara på de hormonella obalanser som uppstår under denna tid utan också på fybrocystiska förändringar (spontana förändringar i bröstvävnaden som är både vanliga och godartade). Detta är mycket vanligt, även i friska bröst, och anses vara en normal förändring.

Det är nödvändigt att förstå att bröstcystor uppstår på grund av hormonförändringar som är unika för varje kvinna. På grund av detta behöver du regelbundet göra självundersökningar av bröstet.

Faktum är att det är mycket vanligt att hormonbalansen förändras på ett ögonblick. Av denna anledning bör du försöka ge dig själv en bröstundersökning vid samma tidpunkt varje månad.

Kosten och bröstcystor

På samma sätt, om din kost innehåller en hög koncentration av xantiner (vanligt i kaffe, te, choklad, skaldjur och läsk), kan det göra det mer troligt att bröstcystor uppträder.

Fetma är en riskfaktor som kan orsaka uppkomsten av inte bara godartade cystor utan också maligna . Det kan också leda till att nyblivna mödrar inte kan producera bröstmjölk. Men människor som inte har fått barn är mer benägna att drabbas av detta än människor som har fått barn. En annan faktor som kan öka sannolikheten för bröstcystor är klimakteriet.

Att följa en kost som saknar frukt och grönsaker ökar risken för cystor.

Det är också viktigt att komma ihåg att läkemedel , alkohol och tobak är faktorer som kan öka risken för bröstcancer, inte bara bröstcystor.

Det finns en populär serie “steg” som man sägs ska kunna följa för att bota cystor eller undvika att få dem, men de är inte sanna. Ett av tipsen är till exempel att undvika mammografi eftersom det kan skada dina bröst.

Andra påståenden som inte stämmer är bland annat att “Om du råkar skada ditt bröst kan det orsaka cancer”, “Att punktera cysta (som en läkare vanligtvis gör med en spruta för att analysera innehållet) gör att cystan sprider sig” och “Biopsier kan orsaka spridningen av cancer”.

Du kanske också har hört påståendet att användning av preventivmedel eller implantat kan orsaka cystor eller cancer.

Du behöver egentligen vara så lyhörd för dessa påståenden, för som du redan har sett är orsaken till dessa cystor och hur de bildas i själva verket väldigt annorlunda.

Vanor och naturläkemedel för att förhindra tillväxten av bröstcystor

Vi ska nu gå in på några saker som du kan göra för att förhindra att bröstcystor dyker upp, eller, om du redan har dem; vad du kan göra för att förhindra tillväxten av bröstcystor och undvika att få fler.

Den första är att vidta goda förebyggande åtgärder. Det är mycket viktigt att undersöka dina bröst, ägna tid åt att känna på och lära känna din kropp så att du i ett tidigt skede kan upptäcka om några nya eller ovanliga tillväxter dyker upp. Undersök dina bröst vid samma tidpunkt varje månad så att du kan upptäcka en tillväxt så snart den dyker upp.

Det finns mycket du kan göra för att förhindra att cystor, bröstsmärta och till och med bröstcancer uppträder. En tidig diagnos, en hälsosam kost och att lära känna din kropp kan hjälpa din hälsa i stor omfattning.

Om du i din rutinmässiga bröstundersökning hittar någon form av klump är det tillrådligt att du går till en läkare för att göra en enkel biopsi. Om den är flytande eller halvfast och det inte finns några andra tecken, som blod, som indikerar några negativa biverkningar, är det i 98 % av fallen bara en godartad cysta.

Dessa kommer inte att förvandlas till cancer, och de är inte farliga. Men det är hur som helst viktigt att ta reda på vad som finns inuti cystan. Om du kan bör du dessutom försöka att undvika de faktorer som förvärrar tillståndet eller leder till att fler dyker upp. Dessa ska vi ta upp nedan.

Minska mängden fett och raffinerade kolhydrater i kosten

Bröstvävnaden är mycket känslig för en kost rik på fett (särskilt mättade fetter och transfetter) och kolhydrater eftersom de kan höja östrogennivåerna. Överproduktionen av östrogen kan orsaka smärtsam bröstvävnad, bildandet av cystor hos många kvinnor och en ökad risk för bröstcancer och andra gynekologiska cancerformer.

Av samma anledning bör du minska mängden fett på kroppen om du är överviktig.

Ät mat som kan hjälpa dig att förhindra bröstcystor

Eat brussel sprouts to help mammory cysts

Att konsumera naturliga fiber (särskilt från fullkorn och frukt) är viktigt för din kropp för att eliminera överskott av östrogen. Korsblommiga grönsaker, såsom broccoli, kål, rosenkål och rovor, innehåller också en förening som kallas indol-3-karbinol, vilket kan minska östrogenets förmåga att vidhäfta till bröstvävnaden.

Försök att äta minst två portioner av denna typ av grönsaker minst en gång i veckan. Men om det är möjligt bör du försöka äta dem dagligen. Du kan också ta extrakt av broccoli eller andra korsblommiga grönsaker.

Dessutom rekommenderas ofta sojaderivat, såsom tofu, miso och tempeh, för deras vegetabiliska fytoöstregenser, även om det finns studier både för dem och mot dem.

Därför rekommenderar vi att du själv gör dig bekant med argumenten så att du kan bestämma om du vill äta soja eller inte. Oavsett bör du undvika genetiskt modifierad soja, så läs noga etiketterna på maten du köper.

En kost rik på hela livsmedel och med endast lite animaliskt fett hjälper dig definitivt för ditt mål att förhindra eller undvika bröstcystor.

Eliminera mjölkprodukter

Vi rekommenderar att du tar bort alla mjölkprodukter från din kost, särskilt vanlig mjölk. Visst är mjölkprodukter populära i dagens kök, men du bör försöka undvika dem eller åtminstone konsumera mindre av dem.

Om du äter dem, se till att de är ekologiska eftersom dessa kor inte är genetiskt modifierade eller blir matade med hormoner. Du kan testa göra detta i en månad och observera din kropp. Vi är säkra på att du kommer att märka skillnaden efteråt.

Undvik koffein och choklad

Du bör hålla dig borta från livsmedel som innehåller koffein som kaffe, te, läsk, choklad och alkoholfri öl. Dessa produkter innehåller metylxantiner, som kan överstimulera bröstvävnad hos vissa kvinnor.

Det är sant att det att undvika choklad kan vara svårt för många människor. Men om du har bröstsmärta, cystor etc., försök att undvika det under minst en menstruationscykel och se vad som händer i kroppen.

Ät mer omega-syror

Eftersom de är rika på omega-6-syror (gammolinolensyra) kan nattljusolja och stjärnblommaolja lindra vissa bröstproblem och minska inflammation hos många kvinnor. Samma sak gäller med omega-3.

Detta finns i fiskolja (men var försiktig med tungmetaller), linfröolja, sesamolja och nötolja. Det finns faktiskt studier som visar att konsumtion av omega 3-syror kan skydda dig mot bröstcancer. Moringaolja är också rik på omega-3, omega-6 och omega-9. Dessutom är det en av de bästa källorna till naturliga antioxidanter.

Ta kosttillskott för att förhindra att bröstcystor uppstår

Du kan också ta vitamin- och mineraltillskott, särskilt vitamin E, vitamin A, koenzym Q10 och selen. Dessa antioxidanter är mycket fördelaktiga.

I synnerhet kan jod minska östrogenets förmåga att vidhäfta receptorer i bröstet. Således minskar smärtan i dessa områden. Det bästa sättet att ta jod är genom mat.

Till exempel kan alger som wakame eller kombu enkelt ge dig jod. Vi rekommenderar dock inte att kvinnor som har sköldkörtelproblem, särskilt hypertyroid, konsumerar ett överskott av jod.

Växtbaserade kosttillskott

  • Olika studier har visat att cirka 200 mg av grönt te-extrakt (Camellia sinensis) om dagen hjälper till att minska risken för bröstcancer och risken för återkomst.
  • Salvestrols kan också hjälpa till. Dessa finns till exempel i frukter som mandariner, apelsiner, druvor, blåbär och mullbär. Av denna anledning rekommenderar vi att du konsumerar detta i en beredning i nödvändiga koncentrationer.
  • Propolis, ett extrakt från bikupor, hämmar aktiviteten hos enzymet aromatas. Detta kan hjälpa till att sakta ner produktionen av ett överskott av östrogen.
  • Den svarta svampen Phellinus linteus stimulerar produktionen av defensiva celler, vilket saktar tillväxten och bildningen av vissa maligna celler. Därtill kan det också minska cellvidhäftningen. Dessutom hämmar det tillväxten av båda typerna av bröstcancerceller. Om du har cancer kan du konsumera det under och efter en cykel med kemoterapi eller strålbehandling (dock inte ersätta läkarrådd behandling med det). Du kan också kombinera det med andra svampar såsom mandelsvampar (Agaricus blasei), sidenticka (Coriolus versicolor) och lackticka (Ganoderma lucidum). Vi rekommenderar att du tar dem på fastande mage tillsammans med någon form av citrusjuice.

Take milk thistle to manage your estrogen levels

  • Mjölktistel (Silybum marianum) kan hjälpa levern att upprätthålla hälsa och god funktion. I slutändan kommer korrekt leverfunktion att möjliggöra goda nivåer av östrogen. Mjölktistel är också en bra antioxidant. Dessutom har den antineoplastiska effekter (som förhindrar utveckling av tumörceller).

Rätt behå eller ingen alls

Bygelbehåar kan blockera cirkulationen av blod och lymfvätska i bröstet, ryggkotorna och ryggen. En rekommendation är att byta ut dina bygelbehåar till bygelfria, eller bära dem mindre, eller helt enkelt gå utan så mycket som möjligt.

Ricinolja och lera kan hjälpa dig att förhindra och behandla bröstcystor

Du kan använda en ricinoljekompress för att minska smärta och inflammation i brösten. Du bör bära den i en timme tre gånger i veckan under två till tre månader. Som en förebyggande åtgärd kan du göra det en gång i veckan.

Ett leromslag eller en lerkompress kan också hjälpa till att förhindra smärta och inflammation. Det hjälper också till att eliminera cystor (vi rekommenderar det inte för cancercystor eftersom det kan få dem att spridas).

Låt den sitta på tills leran har torkat och rengör därefter bröstet väl. Emellanåt kan du sova med en lerkompress på. För att leran inte ska torka helt kan du lägga några salladsblad ovanpå. Sedan kan du linda om (inte för hårt) med en bomullsskarf.

Som du kan se är metoderna för att förhindra eller undvika bröstcystor inte komplicerade. Det tar bara lite tid, pengar och vaksamhet över din egen kropp. Tänk på detta och ta hand om dig själv.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.