7 vanliga orsaker till smärta i brösten

Även om det inte behöver vara kopplat till ett farligt tillstånd är det viktigt att du träffar en läkare om du upplever regelbunden smärta i brösten, så att du kan utesluta möjliga komplikationer. Lär dig mer i den här artikeln!
7 vanliga orsaker till smärta i brösten

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

De flesta kvinnor upplever smärta i brösten någon gång i livet. Det är ett vanligt symptom som ibland kan leda till oro eftersom många associerar det med bröstcancer eller inflammatoriska sjukdomar. Det kan faktiskt vara kopplat till många olika faktorer, och även om du inte bör utesluta dessa sjukdomar är det nästan alltid ett resultat av hormonförändringar.

Eftersom så många förblir omedvetna om orsakerna vill vi i dagens artikel tala om de sju största orsakerna till smärta i brösten.

1. Hormonmässiga faktorer

Regelbundna hormonförändringar är den huvudsakliga orsaken till ömhet och smärta i bröst. När unga kvinnor påbörjar sin menstruationscykel upplever de ofta bröstsmärta dagarna innan mensen.

  • Det är vanligt blanda folk som lider av premenstruellt syndrom och oregelbunden menstruation.
  • I vissa fall kan smärtan inträffa mitt i menstruationscykeln, i samband med ägglossningen.
  • Bruk av p-piller och hormonersättningsbehandlingar kan vara ytterligare orsaker.

2. Cystor i bröstvävnaden

Cystor är vätskefyllda säckar som bildas i bröstet vävnader. De kan uppstå när mjölkkörtlarna ökar i storlek, oavsett om det är på grund av hormonförändringar eller inflammation. De kan vara synliga, smärtsamma och till och med misstas för bröstcancer, men det är ett godartat problem som lätt kan behandlas.

  • Det är viktigt att gå till din läkare i ett tidigt skede, innan de ökar i storlek och blir extremt obehagliga eller synliga.

3. Bröstbölder

Kvinna undersöker sina bröst

I vissa fall kan en känsla av tunghet eller smärta i bröstet vara på grund av ett infektiöst tillstånd som kallas för bröstböld. Dessa beror på en ansamling var i bröstvävnaden, vilket bildar små klumpar som kan göra ont när de vidrörs. Den huvudsakliga orsaken är bakterier som kommer in i bröstet genom bröstvårtan eller de torra sprickor som kan uppstå när man ammar.

  • Det är viktigt att söka medicinsk hjälp eftersom antibiotika vanligtvis krävs för att kontrollera infektionen.

4. Bröstcancer

Inflammation och smärta i bröstvävnaden kan vara kopplade till bröstcancer, speciellt när det är återkommande. Även om cancer är en möjlig orsak är det sällsynt att cancerkänslighet beror på det. Smärta i brösten från cancer dyker upp långsamt under sjukdomens utveckling.

När du upplever smärta på grund av bröstcancer är chansen därmed ganska stor att du redan observerat andra symptom på sjukdomen. Som tur är gör forskningsvärlden ständigt framsteg som gör det lättare att upptäcka och behandla denna sjukdom.

Vi rekommenderar att du läser: Förebygg bröstcancer med detox av underarmarna

5. Smärta i brösten vid graviditet

Kvinna visar upp sin gravida mage

På grund av hormonförändringarna som kommer med graviditet är det en av de huvudsakliga orsakerna till bröstsmärta. För de flesta kvinnor är det faktiskt ett av de tidigaste symptomen på graviditet.

  • Kvinnor brukar vara känsligare när det är deras första graviditet eller om de är yngre.
  • Under graviditetens första trimester ökar brösten generellt i storlek, och utöver smärtan kan du även lägga märke till små blå vener som indikerar ökat blodflöde till området.

6. Amning

Även om amning är en speciell tid för mamman att skapa band till sitt barn är det en av de största orsakerna till smärta och ömhet i brösten. Oavsett om kvinnan ammar eller inte kommer den förhöjda mjölkproduktionen och hormonaktiviteten orsaka obehaglig smärta. Vidare finns det risk för bakterie- och jästinfektioner när brösten blir torra eller spruckna.

Om smärtan är regelbunden och inte blir bättre med tiden är det viktigt att tala med din läkare om möjligheten för en infektion.

7. Mastit

Kvinna håller för ömmande bröst

Mastit är ett inflammatoriskt tillstånd som uppstår under mjölkproducering på grund av blockering i mjölkkanalerna. Det kan utlösas av ett virus, bakterier eller svampattacker mot bröstvävnaden, vilket i sin tur påbörjar ett inflammatoriskt svar.

Utöver smärtan kan det komma med symptom som inkluderar:

Diskutera dina symptom med din läkare om du misstänker att det finns ett problem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.