Orsakerna till smärta under brösten

Många gånger är smärta under brösten relaterat till problem i bröstväggen eller revbenen. Det är dock viktigt att fastställa orsaken.
Orsakerna till smärta under brösten

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Smärta under brösten är ett vanligt symptom som kan orsakas av en rad olika faktorer. Vissa av dem är normala processer i kroppen som resulterar i detta obehag. Andra gånger är orsaken ett allvarligare hälsotillstånd.

Smärta under brösten kan ta sig många former. Ibland uppstår en brännande känsla, eller så är smärtan diffus och inte särskilt uttalad. Det kan också visa sig som en mycket lokaliserad och intensiv smärta. I det senare fallet är det viktigt att konsultera en läkare så snart som möjligt eftersom det kan vara ett tecken på ett allvarligt problem.

Man bör notera att smärta under brösten är vanligare hos unga kvinnor och hos kvinnor som har varit i klimakteriet.

Cirka 70 % av alla kvinnor uppger att de har haft någon form av denna smärta någon gång i livet, men endast 15 % har behövt medicinsk behandling. Vi berättar allt om huvudorsakerna till dessa besvär i den här artikeln.

Menstruation, hormonella förändringar och graviditet kan orsaka smärta i brösten

Många kvinnor upplever en del obehag före menstruation, inklusive smärta under brösten. Ömhet i brösten beror på ökat östrogen och progesteron, och detta är helt normalt. Smärtan brukar försvinna efter ägglossningen.

De hormonella förändringarna som sker under klimakteriet kan också skapa liknande obehag. Smärta under brösten uppstår kanske främst under premenopausen, men även under klimakteriet och efter klimakteriet.

Det är mycket vanligt att gravida kvinnor och, i kanske ännu högre utsträckning, nyblivna mammor, känner smärta under brösten. Detta beror på att brösten växer, barnets position eller förändringar i kroppen för att anpassa sig till fostret. Det kan också vara resultatet av halsbränna, sura uppstötningar eller problem med gallblåsan eller levern.

 

Kvinnan upplever smärta under brösten
Hormonella förändringar kan orsaka bröstsmärtor i alla åldrar.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Orsaker till bröstsmärta samt kategorier och egenskaper

Morbus Tietze orsakar smärta under brösten

Morbus Tietze, ibland också kallad kostokondrit, är en inflammation i brosket som förbinder bröstbenet med revbenen. Det åtföljs ibland av artrit i övre delen av ryggen eller nacken och detta orsakar ofta en slags domningar i bröstet.

I dessa fall upplever man även smärta under brösten, vilket ger en känsla av att det rör sig om mastalgi – specifik bröstsmärta – även om det inte är det. Detta hälsoproblem är vanligare hos kvinnor över 40 år.

Mycket stora bröst

Ju större bröst, desto större är sannolikheten för smärta under brösten. Mycket stora bröst kan orsaka dessa obehag och också ofta smärta i nacke, rygg och axlar.

I vissa fall leder detta till begränsningar i vissa fysiska aktiviteter. Ibland uppstår även bristningar eller hudirritationer i området. Stora bröst kan man endast korrigera definitivt genom kirurgi.

Fel behå

Kvinna i underkläder

En behå som bara inte passar brösten kan orsaka stor smärta.

Ett av de största misstagen är att välja en behå som inte har rätt passform. Den ska inte trycka på brösten men inte heller ge så pass mycket utrymme att den lätt kan glida upp eller ändra position.

Ibland kan behåar med metallbyglar också orsaka obehag för vissa kvinnor. En olämplig behå orsakar inte bara smärta under brösten utan kan också orsaka smärta i ryggen eller axlarna. Det är bäst att bara använda behåar av god kvalitet och passform, även om de kostar lite mer.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Så kan du förhindra och behandla olika belastningsskador

Andra orsaker till smärta under brösten

Många gånger är smärta under brösten relaterat till problem i bröstväggen eller revbenen. Detta gäller kvinnor i alla åldrar. Ibland rör det sig om interkostal neurit, som är en irritation eller inflammation i nätverket av nerver mellan revbenen.

Smärtan kan också vara relaterad till ett muskelproblem, orsakat av en plötslig rörelse. Detta är vad vi vanligtvis kallar en sträckt muskel.

Det är också möjligt att smärtan har sitt ursprung i andra organ och bara reflekteras i bröstväggen. Till exempel kan sjukdomar i gallblåsan och inflammation i levern ge denna effekt, liksom infektioner i lungorna eller hjärtproblem.

Dessutom bör du inte utesluta en störning i själva brösten, som cystor eller tumörer. Därför är det viktigt att gå till en läkare vid tveksamheter, för att göra relevanta ytterligare undersökningar och få rätt diagnos.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Torres, L. F. P., Pavón-Jiménez, R., Sánchez, M. R., Valderrama, J. C., & Pardo, J. A. M. (2002). Unidad de dolor torácico: seguimiento a un año. Revista Española de Cardiología, 55(10), 1021-1027.
  • Rokicki, W., Rokicki, M., & Rydel, M. (2018). What do we know about Tietze’s syndrome?. Kardiochirurgia i torakochirurgia polska = Polish journal of cardio-thoracic surgery, 15(3), 180–182. https://doi.org/10.5114/kitp.2018.78443

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.